![]() |
danas-crt ili lcd
evo cisto me zanima misljenje o tome sto se tice duzeg rada na racunalu, tipa radno vrijeme od 8 sati, da li bi radije gledali u 15" LCD ili 19" CRT ekran? sto se tice ociju, zracenja, umora za oci i tako to. recimo i da su oba kvalitetna...
hvala |
Citiraj:
|
moj glas ide za lcd
al zakaj od 15"? meni je dosta pola sata rada na crt da me zaboli glava i oci nakon 2 godine koristenja lcd-a |
hvala na komentarima
-eto trenutno imam ta dva monitora na stolu pa zato pitam -ovaj crt je neki compaqov model 9500, TCO99, najvisa frekva je samo 85Hz, drzim ga na 1152x864 jer mi ta najvise pase... -lcd je hp L1506, TCO'03, e sad drzao sam ga na 60Hz al moze i vise, mislim 75 ili mozda jos vise, al za rezoluciju 1024x768 je preporuceno 60Hz, pa sad neznam dal ga mogu i na visoj drzati, no bilo mi je ok, oci i glava me nisu na nis upozoravale... -sad cu isprobati ovaj crt, no nekak vec sad primjecujem da mi smeta malo za oci, s obzirom da je 85Hz malo za takav monitor... neznam, ak mi mozete dat koji savjet ili komentar na ovo bio bih zahvalan. |
CRT i LCD funkcioniraju drukčije tako da frekvencija osvježavanja slike kod LCD-a nije toliko bitna koliko kod CRT-a (u smislu umaranja očiju).
85Hz kod CRT-a i nije malo, ali bi bolje bilo 100Hz. Frekvencija ovisi i o monitoru i o grafi, jer ako grafa ne može dati više od 75Hz, badava ti i najbolji monitor. Naravno, vrijedi i obratno. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:39. |