PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   NVIDIA (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=7)
-   -   6800le questions (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=50165)

Flegma 26.10.2006. 01:04

6800le questions

daklem..kupija san doticnu grafu pred nekih par dana tu sa foruma od jednog tipa..
i sad..sa rivatunerom sam je naravno otkljuca na 16x6 i sa ati toolom diga frekvenciju na 350/800mhz..
procesor iman barton 2500+ mobilni..
iman 1gb corsaira ddr400..itd itd..
i sad..skinija san neke xtreme-g drivere(cuja san da su dobri)..
kad recimo pokrenem 3dmark(2005) i kad mi je procesor na 2.2 ghz imam 4500 bodova u 3dmarku..
a kad mi stoji procesor na 2.4ghz onda imam 3800 bodova 3dmarka 2005..
voltaza na procu je 1.7v a na memi 2.8v..
voltazu agpa nisam dizao nista..
200x11 mi je sad trenutno..
proc je isao i do 2.5ghz..al posto imam bijedno napajanje nisan tija forsati..

sad me zanima kako je moguce da imam manje bodova 3dmarka kad OCam vise proc?
i dali mi preporucate neke druge(bolje) drivere..imao sam takoder i omegu najnoviju..i original forceware..pa koji su najbolji od tih(il neki drugi koji su dobri driveri)..

sta mi preporucate da napravim da izvucem sta vise iz doticne konfe?

hvala :o

Flegma 27.10.2006. 04:10

niko nista?

trpi 27.10.2006. 04:34

te xtreme g ostavi... ali ovo da sa više kloka imaš manje 3d markova....nemoguće. si ziher da si testirao 3dmark na 2.2 i odma otišo digo ghz i opet 3dmarkao i dobio manje... jer ono ak si tak uradio i dobio manje bodova to nemoguće, al ak si neš u međuvremenu prćko, mjenjo drajvere....

a moguće da i drajveri neš seru, pa probaj sa originalnim/starijim verzijama, ako već nisi...

najviše izvuć iz konfe... pa max klokaš procesor memoriju i grafičku...

Flegma 08.11.2006. 12:51

digao sam proc na 2.2ghz i napravio 3dmark.. imao sam oko 4500 ak se ne varam..
onda sam restartao otiso u bios i stavio proc na 2.4 ghz da radi..pokrenuo 3dmark i etoga..jos manje bodova..3600 ako me pamcenje sluzi..
neznam kako je to moguce..da sa vise klokanim procom imam manje 3dmarka (btw radio sam samo one graficke testove,CPU testove sam bio iskljucio)..

e i jos.nekad mi se zna desiti da kad klokam grafu zabrejka komp..recimo igram css ili americas army i kad je klokam..radi normalno..i onda za 10ak minuta zbrejka..
a cak se manje grije posto sam u rivatuneru stavio da se na 100% vrti kuler..
dakle..kad i ovako u windowsima stojim..temperatura mi je oko 52°C na grafi..
kad je OCam onda mi temperatura pada do 43°C..i tako u win nece se zbrejkati..ali kad odem u igru recimo css..zbrejka komp..

Perki 08.11.2006. 13:12

Drajveri od nvidije (modani ili ne, svejedno) imaju običaj srušiti takt GPU-a ako "procijene" da je sistem kao takav nestabilan (klokani proc, otključana i klokana grafa,...) i to neovisno o temperaturi.

Probaj klokati grafu sa Riva-tunerom i to tako da memoriju za početak ostaviš na početnoj vrijednosti, a klokaj samo GPU i vidi što se događa. Riva tuner ima odličan test stabilnosti i kad on kaže da je dosta, onda je dosta. Može se forsirati i dalje, ali onda sljedi gore navedeno.

Dodatno možeš u event vieweru provjeriti ima li kakvih nv-->silent running errora.

Usput, Riva tuner ima i odličan hardware monitoring modul s kojim možeš "uživo" preko OSD-a pratiti gotovo sve (klokove, temperature, korištenje memorije,...).

Flegma 08.11.2006. 23:13

probat cu sa riva tunerom..jer sam dosad bio otkljucao grafu sa rivatunerom a clockao sam je sa ati toolom(ovom betom sta moze clockati i nvidiju)..

***EDIT***
ne kuzim ovo clockanje preko rivatunera..
posto ja nemam da nadje MAX memu il MAX core..nego imam samo TEST...a ja rucno namjestam koliko bi mhz tija..
dakle..ode mogu recimo do 1000mhz natirat memu dok bi mi na ati toolu vec oko 850 poceli artefakti..a kad kliknem TEST u rivatuneru,clock prolazi..
jel ima kakva mogucnost da nadje MAX frekvencije od grafe u rivatuneru?

Perki 09.11.2006. 09:05

Gle, ne ide to na brzinu. Zato sam ti i preporučio Rivu. Digneš za, recimo, 5Mhz, klikneš test, izvrtiš 3Dmarkove, izvrtiš igre, baciš oko u event viewer (reci ak ima kakav nv-silent running error, možda sam na krivom tragu), ak je sve u redu ideš dalje. Malo po malo. Isto vrijedi i za klokanje procesora. Znam da dugo traje, ali ćeš jedino tako moći dijagnosticirati problem i odredit si optimalne taktove.

Flegma 09.11.2006. 16:20

stvar je u tome da kad recimo OCam grafu do neke granice..
rebootam komp,pokrenem 3mark , css , igru neku il bilo sta...nece se zrusiti..normalno sve..
al kad recimo surfam,malo upalim icq msn ovo ono..upalim irc..
i onda recimo ugasim to sve i idem onda pokrenut css onda se srusi..
al kad je nanovo rebootan sistem sa istim clockovima..onda radi..

btw...kako bi trebalo u rivatuneru izgledat kad moram smanjit frekvu od grafe?

Flegma 09.11.2006. 16:45

***EDIT***
evo malo sam citao po forumu teme..i sad sam naisa na taj program "nibitor" kojim mogu modati bios grafe i jelte puknut ga gore..
zanima me dokle da idem sa naponom?citao sam da su neki isli do 1.4V i da su mijenjali ono ime iz LE u ultru i GT i slicno..
nadalje,s cim da puknem gore bios?moze li doci do kakvih komplikejšna?
hvala

Red_Dragon 09.11.2006. 16:45

Čekaj, kad grafičku držiš na 350/800 jel brejka? Ili je sve normalno? Moguće je da imaš "noviju" Le karticu koja ima sporiju memoriju i nejde puno preko 800 MHz. Ja sam imao takvu karticu koja je već počela raditi probleme na 830-840 MHz. Odmah sam imao artifekte u Far Cry-u.

Flegma 09.11.2006. 16:49

neznam koliko je ova stara posto sam je uzeo od jednog usera sa foruma..
dalje..ne radi mi probleme u igrama,nemam artefakte pri tim frekvencijama..
ali jednostavno mi srusi komp u situacijama gori navedenim..
jel moguce da mi je to jer ja imam bartona 2500+ koji je clockan na ~2400mhz pa da nije nesto dobro tu?

Red_Dragon 09.11.2006. 16:49

Citiraj:

Autor Flegma (Post 564786)
***EDIT***
evo malo sam citao po forumu teme..i sad sam naisa na taj program "nibitor" kojim mogu modati bios grafe i jelte puknut ga gore..
zanima me dokle da idem sa naponom?citao sam da su neki isli do 1.4V i da su mijenjali ono ime iz LE u ultru i GT i slicno..
nadalje,s cim da puknem gore bios?moze li doci do kakvih komplikejšna?
hvala

Da 1,4 bi bilo ok. Ali 1,4 ti osjetno povećava zagrijavanje kartice. Pogotovo ako ju misliš stisnuti do nekih 380-400 MHz. Najbolje ti je da modaš bios koji ti se nalazi na kartici. Tako sam ja radio. Imaš negdje upute i komande koje će ti pomoći da to napraviš. Ako osjetnije misliš clockati cpu na kartici bilo bi dobro da nabaviš silencer.

Koliko ja imam iskustva, ako radiš sa biosom koji je već na kartici teško da će nešto otići po zlu. No uvijek je dobro imati pci karticu pri ruci.

Red_Dragon 09.11.2006. 16:54

Citiraj:

Autor Flegma (Post 564796)
neznam koliko je ova stara posto sam je uzeo od jednog usera sa foruma..
dalje..ne radi mi probleme u igrama,nemam artefakte pri tim frekvencijama..
ali jednostavno mi srusi komp u situacijama gori navedenim..
jel moguce da mi je to jer ja imam bartona 2500+ koji je clockan na ~2400mhz pa da nije nesto dobro tu?

Ha čuj, sve je moguće. Najbolje je da smanjiš takt procesora pa se uvjeri jel možda on radi probleme. Također možeš si skinuti i super pi, koji dosta optereti procesor i testira stabilnost.

Flegma 09.11.2006. 16:59

pa da , ucitao sam svoj bios sa grafe i stavio voltazu na 1.4V..
a sa cime bi sad taj BIOS trebao puknut gore?

a ako kazes da nebi tebalo bit beda sa biosom koji je vec gore.onda nebi trebalo jelte..
a ako vidite uskoro oglas da kupujen pci karticu onda cete znat o cemu je rijec ;)

*edit*
super pi mi sad radi normalno kad sam downclockao procesor na 2.3ghz..

Red_Dragon 09.11.2006. 17:12

Hm, test bi trebao proći do kraja bez greške. Smanji takt procesora. Da bi mogao sejvati bios iz kartice kao i flešnuti bios u grafičku trebaš nvflash program. Također trebaš i dos boot disketu.
http://downloads.guru3d.com/download.php?det=896

Flegma 09.11.2006. 17:24

da,malo sma progugla pa sam skinija taj nvflash program..
sad samo jos da nadjem negdi disketu po kuci ode... :x

i onda napravim dakle bootdisketu tu i windblouzima i onda idemo flashat jelte.
nego..jel mi puno sa 1.1 na 1.4V dizat voltazu?

-POP- 09.11.2006. 17:39

Nemoj ići preko 1.3V. Meni je leadtek (12/6) išao na 1.3V 418Mhz, a na 1.1V cca 360MHz. Na 1.4V je puno odapelo.

Red_Dragon 09.11.2006. 17:43

Nisam 100% siguran ali mislim da je 1,4 voltaža na kojoj rade 6800 GT, Ultra itd.
Kao što sam ti već rekao na 1,4 će se kartica dosta zagrijavati. 1,4 ti treba samo ako misliš svinjski clockati cpu na grafi. Mislim da bi bilo i dobro spomenuti da le na 1,4V hoće krepati. Pa ti vidi jel ti se isplati. Ako misliš samo malo stisnuti cpu onda bi i 1,2 ili 1,3 bilo dovoljno.

Flegma 09.11.2006. 18:02

probat cu onda 1.2 i 1.3 voltaze..

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:09.