![]() |
Konfa do 17.000kn, sa monitorom, traži blagoslov….
Elem dakle, nakon podužeg praćenja foruma, googlanja i čitanja reviewa, dosađivanja prijateljima, mislim da sam napokon spreman, za cirka par tjedana, krenut u kupnju nove kante, prve nakon duuuuugo vremena…
Konfa je, više-manje, složena po preporukama koje sam našao na forumu (i netu općenito) i trebala bi biti neki best buy za te novce. Da ne duljim, behold! Procesor : Intel Core 2 Duo E6600 2.374,00 kn Matična: ASUS P5B, Intel P965 deluxe 1.487,00 kn Memorija:1GB PC6400 (800MHz), GoodRAM PRO 1.001,01 kn X 2 Hard disk: Seagate 320GB, SATA II, 7200.10,16MB 747,00 kn Optički: LG H20LBB, Dual Layer, LightScribe, 16x 300,18 kn GPU: Gainward BLISS 7900GS, GF 7900GS, 512mb 1.949,00 kn Kućište: Antec Sonata II 935,00 kn Tipkovnica: Logitech Cordless Desktop LX501 390,00 kn Zvučnici: altec lansing fx6021 1.091,00 kn Hladnjaci: arctic cooling freezer 7 pro 194,00 kn Ukupno, bez monitora: 11.469.kn Monitor: Samsung SM 215TW, 21" TFT, 8 ms 5.279kn Ukupno s monitorom: 16.748,20 kn Cijene su sa nabava.net za gotovinu… Osim osnovne, svakodnevne namijene kompa (Internet, office, khm, khm, tu i tamo igre, al neću, majke mi…), bavit ću se malo i obradom videa, stoga su mi dvije stvari bitne: -proširivost – dodatni diskovi (par komada, po potrebi odmah u RAID), možda nova DX10 kartica (al neću se igrat, khm)… -OC – vjerojatno ću ga nakon nekog vremena clocknuti, čitam da više-manje svi e6600 lijepo rade na 3.0Ghz, pa i malo više Pa eto, s obzirom na sve navedeno, ako ima koja Dobra (a upućena) Duša©, da blagoslovi ili kaže što treba mijenjati i zašto… Pozdrav |
Sve ok, ali ja bih uzeo 6300, podigao ga na 3GHZ i lijepo si uzeo 2X320GB...
|
Drugi dio, primjenjena filozofija i logika
No naravno, kako imam još neke nedoumice, dileme, još jedan veliki post, al je* ga, isprike, i lova je velika, pa se ne bi htio zazeznuti…
Stoga, ako tko može odgovoriti na ova pitanja i malo razjasniti stvari, bio bih zahvalan… *Kućište i napajanje Na forumu se preporučuju uglavnom Antec p180, Stacker i Centurion („malo“ jeftiniji). Kako mi treba prostora (a i oc ću) razmišljao sam i o tim kućištima u kombinaciji sa seasonic napajanjem od 430W (ili 380, s obzirom na dobavljivost ovog od 430). No nekako mi je stvarno previše dati 1000 kuna samo za kućište, kol'ko god kvalitetno bilo. Kao spasonosno riješenje ukazalo se Antec p150 kućište (tiho, dobro hlađenje -http://www.silentpcreview.com/article272-page1.html ), iako mi se isprva činilo premalo za moje potrebe (puno diskova, Gainward koji zauzima dva slota, clockanje procesora). No na netu čitam da to uopće nije problem, kao, sve stane, hlađenje je vrlo dobro… Problem je pak ispao u napajanju. Navodno vrlo kvalitetno Neo HE napajanje (na prvi pogled isto kao seasonic) je nekompatibilno sa Asusovim mbo (http://www.silentpcreview.com/article273-page5.html ) !: bonker : Pitanja;
*Matična Bez obzira na gore navedeno, Asusova matična je navodno best buy. Ali koja, vidim da ima par modela, a unatoč tome što sam gledao na Asusovim stranicama, razlike mi baš i nisu jasne. A razlike u cijeni su osjetne (vulgaris vs. deluxe). Deluxe verzija je zbog kvalitetnijih komponenti malo bolja za OC, zar ne? Se isplati razlika u cijeni? I što je sa „novom“ p5b-e pločom? Koja je njena priča? *Zvuk Iako su pojeftinili (fx 6021) i svi ih hvale („sviraju ko vel'ki!“), ima li smisla dati soma kuna za kompjuterske zvučnike? Mislim, ipak su to komp. zvučnici… Pa sam mislio možda malo uštediti i uzeti logitech z3 ili z4. Glasnoća mi je nebitna, ali volio bih imati koliko-toliko kvalitetan zvuk za mjuzu. Vezano uz to, koliko sam shvatio nema nekog pretjeranog smisla samo za slušanje glazbe uzeti dodatnu zvučnu karticu. Ili? *Tipkovnica i mišonja Iskreno, za ovo nisam previše gledao okolo, pa ako tko ima kakvu sugestiju… Što se tipkovnice tiče, preferiram što sličnije onoj na notebooku, jerbo sam se s godinama priviknuo na takvu. *Monitor Navodno je ovaj Samsung (215tw) jako dobar. Razmišljao sam još o NEC MultiSync 20WGX2 (jeftiniji) ili čak 24“ Dell 2405FPW (za gledanje filmova, što mi je bitno), no ne znam, ne valja pretjerivati… I kod ovog Samsunga me smeta malo što je oko nas, vani, toliko jeftiniji (oko 4500kn)... *GPU Dosad mi se 7900gs činio kao bestbuy za navadeni monitor i njegovu rezoluciju, što je sa novim ATIjem? Ili da ne pokrećem to pitanje... Pozdrav, opet: hello2 : |
Citiraj:
A diskove je lako nadograditi... |
Matična-
Ako već to sve uzimaš uzmi P5B Deluxe/WiFi ima nekih stvari više od vulgaris verzije, P5W ima 975 čipset koji kak sam čuo je mrvicu stabilniji od 965 al je 965 bolji za OC e sad što je istina od toga... Nema te zvučne integrirane koja se može mjerit sa nekom kvalitetnijom karticom, moja preporuka pošto toliko love tučeš u komp (i ja sam sad dao približnu cifru samo za kantu..) da uzmeš Audigy 4 i Z3 ili Z4, jer dobri zvučnici na lošoj zvučnoj gube svoj zvuk, Ferrari sa 14 colnim gumama.. Tipkovnica to sam odaberi, miš Mx518 bio car ostao car. Što se monitora tiče pošalji pm dzlobecu on je uzeo jedan Dell od 4200kn pa nek ti kaže mišljenje Grafa hmm nećete me valjda puno popljuvat, ati ima lijepšu sliku, što god mi tko kaže sam sam se uvjerio na svojoj koži i zato sam sad kad sam uzimao novo sve gledao samo njega. x1900gt ili xt, ja imama x1900gt i sve mi leti a razlika između CODa sa 6800LE i x1900gt je ogromna (mislim na kvalitetu slike i oštrinu i dubinu boja). Evo recimo ovako: ASUS P5B Deluxe/Wifi E6400 ili 6600 + freezer 7 pro 2*1GB Crucial DDR2 667 ili 800 ili 1000 (Kingmax ni u ludilu, smeće veliko) x1900gt ili xt Audigy4 + Z3 ili 4 ostalo što se tiče kučišta, tipkovnice i prže sam odaberi što ti se sviđa. Ili sam napisao zbog love, naravno jače je i bolje al u pravilu $ određuje granice. :) Nadam se da sam malo pomogao |
Što se tiče monitora, kad već daješ preko 5k kn za njega, preporučio bih ti 23" Philip 230WP7NS. Dođe do 7000kn, i ima daleko najbolju sliku od ovih koje si naveo. Koristi S-IPS matricu, istu kao i Apple Cinema Display (LG.Philips LM230W02). Mrvičak je manji od 24" Della, ali je zato daleko bolji i jeftiniji je.
Iako je ovaj 20" NEC dobar monitor, razmisli da li bi ti odgovarala njegova veličina - naime kod 20" widescreen monitora visina je približno jednaka 17" monitorima, samo su malo širi. Nekim ljudima to odgovara, nekima je premalo, tako razmisli o nekoj većoj dijagonali (ionako spominješ 24" Dell). Imaš tu na forumu thread u kojem se nalazi jpeg s usporedbom različitih dijagonala monitora, to ti može pomoći pri izboru. Još jedna napomena u svezi monitora - NEC slijedeći mjesec izbacuje 2 nova modela iz serije xx90UX, 24" i 26", i iako će biti preskupi za budget koji si naveo (preko 10k kuna), najvjerojatnije će cijene drugih NEC monitora pasti, budući da su najavljene cijene za 26" model gotovo jednake cijeni 2190UX (~1300€). Budući da NEC radi ponajbolje LCD monitore na tržištu, možda nije loše malo pričekati i vidjeti kakva će biti situacija. Još jednom ti preporučam 23" Philips nad 24" Dellom, jerbo ćeš za manje para dobiti puno bolji monitor, mrvicu manji, ali iste rezolucije (1920 x 1200). Bolje pretoči 700kn iz E6600 u E6400 i pridodaj monitoru IMHO, jer ćeš monitor gledati svaki dan, a procesor će čučati u kućištu, a sama razlika između ta dva proca je jako mala. |
Citiraj:
ide malo manje od Cruciala,ali je skuplji što Crucial-a stavlja na 1.mjesto dobivenog/uloženog. ali da je smeće... : baad : |
Citiraj:
*Mislim da je trenutno p965 ipak bolji izbor, u svakom slučaju jeftiniji. *Ma neću slati pm čovjeku, šta da ga gnjavim, ni ne znam ga : goood : Ali hvala na prijedlogu. *Za zvučnu još moram vidjet kako ću stajati s parama: sweating *Za ati znam da ima bolju kvalitetu slike, ali da li može ganjati sve u najmanje 1680X1050 (256mb rama)? Da ne spominjem 1920X1200. : hello2 : |
@gorluk
da, toga sam se i bojao, bacio si mi bubu u uho. Potpuno se slažem sa tvojim mišljenjem da je monitor zadnja opcija na kojoj se štedi, ak se već troši velika lova - nek ide na monitor, u njega ću buljiti satima...To znam i otprije, i toga sam se i pridržavao, ali... Kao prvo, bio sam u prilici u technomaxu vidjeti taj nec, i stvarno, nije to tako veliko kao što sam mislio (20"!!! - ja mislio da je to televizor!). To je jedan od razloga zašto samsung 215tw (malo je veći). Btw, vidio sam taj thread sa usporedbama veličine dijagonale. U feniksu sam vidio 23"philips - ružan (izgledom, inače mi je dizajn potpuno nebitan, ali kako ću u monitor stalno gledat...), ali stvarno velike dijagonale, to već ima smisla... Malo sam netom prošvrljao, gledao review tog monitora i sličnih monitora s tim panelom. Uglavnom, sve više manje pozitivno osim jednog, gdje su imali problema sa mrtvim pikselima. Pogledao sam i cijenu - u M computersu 6700kn naspram 5200kn samsunga 215tw. E sad, mogao bih nekako iskemijati tu razliku (ubit zvučnike, procesor, dodat malo cahsa) ali... Malo me frka da se ne zaletim previše, da mi ta mrcina ne bude overkill. Npr, da li će išta raditi na toj rezoluciji 1920X1200? Mislim, treba bit realan, sigurno ću htjet malo vidjeti kako su se igre razvile od mog doba: sweating... A opet, gainward bliss sa 512mb mi je maximum love koju sam spreman potrošiti na grafičku karticu. Samsung 215tw je vrlo dobro izbalansiran monitor, koji je kod nas još uvijek malo preskup (uopće mi nije jasno zašto-ostali monitori imaju usporedive cijene sa ostatkom EU). 1.Ima veliku rezoluciju (kao i svi 20ws monitori), ali i malo veću dijagonalu, pa tekst nije presitan, već taman. 2.Kvaliteta slike (što mi je vrlo bitno) je navodno odlična, usporediva sa nec-om, ali bez glossy panela (a na ovom necu je fakat ko ogledalo). 3.Ima HDCP podršku i brdo ulaza. Dobra je investicija u budućnost. Ne znam... Btw, zašto si tako siguran da je philips toliko bolji od della? Znam da je dell 2407 imao pun : finger : problema kad je izašao (banding), navodno i dalje ima (revizija a02), ali inače djeluje sjajno. Znaš još nešto o tom monitoru? Da skratim, živim blizu feniksa, pa ću skoknuti ovih dana i baciti još malo oko na tog philipsa. Komp sam ionako mislio uzeti u 11. mjesecu, pa mogu onda još malo pričekati. hvala na preporuci, iako si me pokolebao: goood : |
Što se tiče zvučne rekao si da razmišljaš o zvučnicima od 1000kn, e sad dal je pametno takve zvčnike furati na integriranoj matičnoj? Pa baš i nije, rekao si da ti nije toliko bitna snaga, Z3 (4) imaju čit pristojan zvuk, naravno što je bolja zvučna to je su veće šanse da zvuk bude bolji jel tak :)
Sa tim da je cijena malo manja ako uzimaš posebno zvučnu i malo slabije zvučnike nego samo one jače. |
Citiraj:
Što se tiče 7900GS, pogonit će igre na 1920x1200, to se ne trebaš bojati. Ionako pretpostavljam da nakon ovakve investicije očekuješ bar 3 godine od ovog kompa. Uzimajući u obzir DX10, vjerojatno ćeš za godinu, godinu i pol odlučiti podebljati karticu. Do onda će ti ova služiti sasma dobro (sigurno nećeš moći igrati sve igre sa svim detaljima nabrijanim, i nećeš ostvarivati najbolji fps, ali moći ćeš se igrati i više nego ugodno). Ako te brine ta rezolucija, pogledaj samo koje se kartice isporučuju s 24" iMacom, i vidjet ćeš da nema razloga zabrinutosti. Standardno dolazi 7300GT, a kao opcija uz nadoplatu ATI 1600 (Pro ili XT, nisam siguran), i ljudi najnormalnije igraju igre na njemu, i to s visokim fps-om itd. Citiraj:
Znači - Dell bi bio možda ok mon. za ubost, ali ako usporedimo 24" Dell @ 7600kn vs 23" Philips @ 6700kn, i uzmemo u obzir kako Philips koristi puno bolju S-IPS matricu, i ima svakako puno bolju sliku, kut gledanja, boje itd., onda Philips ima debelu prednost. Ovih 1" dijagonale u potpunosti zanemari, stvarno nije neka stavka, oba monitora su v e l i k i. Kao što sam rekao, Philips koristi istu matricu kao i Apple Cinema Display, koji su izvrsna serija monitora, i ljudi koji su imali priliku raditi s oba monitora usporedo kažu kako je razlika neprimjetna. Osobno mislim kako se jako isplati srezati ili nekako nadodati tih 1500kn razlike između Samsunga i Philipsa, dobit ćeš monitor s opakom slikom. Najbolje ga odi sam pogledati, ali mislim da će ti se svidjeti (a što se tiče samog dizajna monitora, ne bih se puno brinuo oko toga, jedva ćeš primjećivati to kraj tolikog ekrana. Znam da je teško odlučiti kad se ulaže skoro 20k kn u nešto, i mene more slične muke, već sanjam matične, grafičke i ine kartice od silnog proučavanja i pretumbavanja konfiguracija. |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
http://www.trustedreviews.com/article.aspx?art=3425 Monitor je po recenziji odličan, a ne bi trebao biti ni preskup, samo što ga kod nas nema. A ni općenito BenQ-ih monitora... Citiraj:
Dakle ova LG.philips matrica je bolja od ove Samsungove (ta je i u ovom BenQ-u?)? Malo mi je to sve teško pojmiti s obzirom da nigdje ne mogu usporediti monitore uživo (jedan pored drugog), već se vodim recenzijama sa neta i karakteristikama... Citiraj:
Citiraj:
Potpisujem! Već mi je svega dosta, provodim sate i sate tražeći optimalne komponente za tu lovu, a stvarno imam pametnija posla! Al kao što kažeš, lova je velika... Ma s jedne strane mi se čini da previše filozofiram, treba jednostavno uć u dućan i uzet ono što ti se sviđa, a s druge... Pogledaj recimo Gigabyteovu matičnu, Antecovo napajanje.... Stvarno si ne želim priuštiti da dam 20k kn za nešto što će odmah krepat... Ili da skužim nakon nekog vremena da to nije ono što sam htio... Al da mi je muka - je... Drago mi je da dijelimo isto iskustvo:) |
Citiraj:
Vidim, smiješe mi se nove investicije:o |
Citiraj:
Prvo tvoja ploča nema veze sa onim s939 Asusicama jer regulacija napona nije ista Drugo ti problemi su riješeni kod Anteca, jer ljudima nije radio sa DFI LP a kod mene evo veselo radi. I da to napajanje je Seasonic tj made by Seasonic. |
Citiraj:
Ja sam malo prošvrljao po forumu spcreviewa (na linku gore) i prvo su se javljali ljudi sa s939, pa općenito asusom, a na kraju su probleme javljali ljudi sa core duo procesorima, gigabytovim pločama i slično (razne kombinacije)... I to poprilične probleme... Citiraj:
Al me i dalje frka spojit "problematično" napajanje na kantu od 12k kn. Ne znam, nisam pametan: stoopid Citiraj:
Iako neke sitne razlike očito postoje... |
a vidim da je to velikom većinom bio problem kod napajanja koja su dolazila uz kučišta.
Ne znam, ako želiš uzimi Anteca a ak ti je bad uzmi neko drugo kučište bez napajanja pa uzmeš npr 380W ili 430W Seasonic S12, ili npr Enermax Liberty 400W, Hiper 580W TypeR, Silverstone Element seriju itd Moj je Antec kupljen zasebno i serijski broj je S06020203465 Tvoji novci i ti odluči što ćeš. |
Citiraj:
|
|
Citiraj:
Kako sada stvari stoje, trenutno mi je najprivlačnija kombinacija Antec Solo+Seasonic 380 (trebalo bi biti dovoljno, a 430 je očito toliko popularno, da ga nigdje nema) ili Silverstone kojeg je Baterija preporučio(thx Baterija) - navodno malo glasnije od Seasonica, ali možda ipak bolji izbor, s obzirom na OC i budućnost... |
Na tu konfu bi bilo šteta ne staviti i jedan disk koji bi bio primarni samo za os kao na primjer
HDD WD Raptor 36 GB, serial ATA, 10.000 o/min., 16 MB cache To če ti ubrzat cili stroj za otprilike 30 posto i ima dovoljno mjesta i za vistu |
i dič buku za duplo
reci mi kaj će on dobit s tim raptorom? jedan Seagate 7200.10 je usudio bi se reč brži od tog raptora BTW kaj se tiče Silverstone Element-a slobodno i 400W model uzmeš ;) a ni ovaj Strider nije loš (naravno ako ga ima u Optimumu) http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1705040 |
Citiraj:
Iako stoji da dodatni (samo sistemski) disk ubrzava konfiguraciju - dobitak baš i nije prevelik. Poslije, kad se disk natrpa svime i svačime, onda valja razmisliti o tome... Također, kako kućište za koje sam se trenutno (eh...) odlučio (antec SOLO) i nema previše mjesta za diskove, kad ću dodavati novi disk vjerojatno ću tražiti neki velikog kapaciteta. A kao što je i Wolverine rekao, na netu se može nać dosta komentara da raptor i nije brži od ovog segatea... |
Citiraj:
Citiraj:
Ali koliko vidim sve je to više manje isto (strider, element, cijena...), pa je možda bolje uzet ovog od 500w, nek se nađe.:) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:56. |