PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   DragonLinux i grafičko sučelje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=4799)

Beast 27.05.2003. 03:44

DragonLinux i grafičko sučelje

Pošto sam totalni početnik u Linuxu, izabrao sam DragonLinux, za koji tvrde da je jedan od najlakših, a i ne moram praviti particiju za njega.
Instalirao sam ga, i tu dolazi prvi problem - kako pokrenut grafičko sučelje, pošto za consolu ne znam ni jednu komandu?:(
I može li mi netko reći neku adresu na netu odakle mogu skinut upute za DragonLinux i uopće Linux?

metalac 27.05.2003. 06:40

za pomoc oko linux(a) idi na:

http://www.tldp.org/

a sto se tice grafickog fazona, ako imas XFree86 instaliran onda bi trebao samo upisati "startx" i to bi bilo to. Takodje zavisno ako koristis Gnome www.gnome.org ili KDE www.kde.org mozes koristiti "gdm" ili "kdm" da se sa njima ulogujes tako da imas i graficki login.

Nego prvo probaj sa "startx" pa reci mi sta se desi. Inace slobodno me pitaj ako ti nesto treba. Uvjek sam spreman razgovarati o Linux(u) :).

Beast 27.05.2003. 06:49

Taj Linux što koristim je neka Lite verzija od 48MB. Više nisam siguran ni da ima grafičko sučelje. Za startx komandu mislim da izbacuje da ne prepoznaje komandu. Kada ukucam Help, on valjda izbaci popis komandi, koje su meni jako konfuzne, jer ipak to mi je prvi dodir sa Linuxom.
Baš sam maloprije išao na www.kde.org, i vidio da kde verzija 3 zauzima preko 200 mb. Jel uopće moguće da ta moja verzija sadržava bilo kakvo grafičko sučelje?

Beast 27.05.2003. 06:55

KDE 3.xx

Inače KDE sučelje je prelijepo, toliko dobro izgleda da ću pokušat naučit Linux koliko god to bilo teško!:D

Trash 27.05.2003. 11:22

Citiraj:

Originally posted by Beast
Taj Linux što koristim je neka Lite verzija od 48MB.
Zaboravi na to :) Nabavi si pravu distribuciju za pocetnike (Red Hat, Mandrake), citaj ono sto pise na ekranu i uzivaj u punoj funkcionalnosti, a ne u okljastrenosti!

Kova 27.05.2003. 13:47

Citiraj:

Originally posted by Trash
Zaboravi na to :) Nabavi si pravu distribuciju za pocetnike (Red Hat, Mandrake), citaj ono sto pise na ekranu i uzivaj u punoj funkcionalnosti, a ne u okljastrenosti!
Pa Red Hat, Mandrake može imati KDE sučelje ili Gnome, koliko znam. A i vrlo su funkcionalni.

No slažem se u vezi ove preporuke da zaboravi na ovu Lite 48 Mb verziju !!!

tor 27.05.2003. 14:04

Citiraj:

Daj ti pomogni. Net mi je tako spor za popizdit. Gdje da gledam, šo da mjenjam? Sve se spoji OK, brzo ali onda kad počne učitavati stranicu-užas. Inaće modem mi nije prepoznao sam nego sam ručno odabrao pa je izbacio generic modem. Šo da vrtljam- modem postavke, browser ili nešto treće?

metalac 27.05.2003. 19:37

Citiraj:

Originally posted by tor
Daj ti pomogni. Net mi je tako spor za popizdit. Gdje da gledam, šo da mjenjam? Sve se spoji OK, brzo ali onda kad počne učitavati stranicu-užas. Inaće modem mi nije prepoznao sam nego sam ručno odabrao pa je izbacio generic modem. Šo da vrtljam- modem postavke, browser ili nešto treće?
reci koji ti je modem, pa cu viditi sta se moze uraditi.

metalac 27.05.2003. 19:39

Citiraj:

Taj Linux što koristim je neka Lite verzija od 48MB. Više nisam siguran ni da ima grafičko sučelje. Za startx komandu mislim da izbacuje da ne prepoznaje komandu. Kada ukucam Help, on valjda izbaci popis komandi, koje su meni jako konfuzne, jer ipak to mi je prvi dodir sa Linuxom.
Baš sam maloprije išao na www.kde.org, i vidio da kde verzija 3 zauzima preko 200 mb. Jel uopće moguće da ta moja verzija sadržava bilo kakvo grafičko sučelje?

ako je samo 48mb onda nemas mnogo toga tu. Najvjerovatnije dosta da napravis neki router ili firewall ali nista vise. Probaj uzeti neku distribuciju ko RedHat ili Mandrake. Uglavnom se instaliraju bez problema i nema neke frke oko konfiguracije.

Trash 27.05.2003. 19:57

Citiraj:

Originally posted by Kova
Pa Red Hat, Mandrake može imati KDE sučelje ili Gnome, koliko znam. A i vrlo su funkcionalni.
A ja sam rekao sto.. ? :)

tor 27.05.2003. 20:23

Citiraj:

Originally posted by metalac
reci koji ti je modem, pa cu viditi sta se moze uraditi.
Win ga prijavljuje kao Intel V92 external modem ili Ambient 56, na njemu piše Speed com+ 56000 bps pa ti znaj.

Kova 27.05.2003. 21:42

Citiraj:

A ja sam rekao sto.. ? :)
Sorry stari, nisam baš razumio :)

A sam je rekao da mu se sviđaju KDE, pa sam eto :)

Mogu ti ja nabaviti Linux Beast, pa ako trebaš..

Beast 28.05.2003. 01:07

Nisam baš razumio tvoj post. Da li ti meni nudiš da mi nabaviš Linux distibuciju na CD-u? Ako da, pa, trebala bi mi!
Ovdje je doista teško nabavit takav software, da ne kažem nemoguće!:(

Trash 28.05.2003. 09:00

Citiraj:

Nisam baš razumio tvoj post. Da li ti meni nudiš da mi nabaviš Linux distibuciju na CD-u? Ako da, pa, trebala bi mi!

[reklama]
Ako ti treba (ili bilo kome ovdje) distribucija Linuxa, przim po potrebi.. Imam Red Hat, Mandrake i Debian, prakticki sve verzije :)
Cijena je 2 prazna medija po sprzenom mediju.
[/reklama]

:D

Kova 28.05.2003. 10:37

Baš sam se htio ponuditi :D, no nije bilo potrebeno.

Pa i nije teško nabaviti, samo se trebaš pravoj osobi obratiti :)

Sretno s Linuxom, ja sam probao jednom i dosta mi je, barem dok ne nađem dosta vremena :)

gpremec 28.05.2003. 11:02

Citiraj:

Ako te zanima, imam doma Mandrake 9.0 i 9.1, svaki na po tri CDa. Skinuto s neta, besplatna verzija.

Beast 28.05.2003. 14:39

Hej Trash, uzeo bih od tebe Red Hat, pa mi javi na koliko je to CD-a, koliko tražiš, i kako da ti pošaljem pare!:D Koja je verzija KDE-a uključena u tu distribuciju? Kako ću preuzeti CD-ove?
Odakle si?
Ja sam pokraj Slavonskog Broda, pa bi to bilo zgodno poslati poštom!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:26.