PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   ABIT KN8 Ultra par pitanja... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=47982)

Crash009 01.10.2006. 15:42

ABIT KN8 Ultra par pitanja...

imam par problema sa ovom pločom...

evo ovako..

1. temp proca u idle mi je 23c na 1.55v ?! laže ploča jel? također čipset je na 32c

2. kad overclockam moram podizati fsb u koracima po max 20mhz jer inače nece bootat, primjer proc radi bez beda na 290x9 ja užem u bios i tako postavim i nece bootat, nego moram ici po 10-20mhz pa sve do 290

3. cemu sluzi onaj molex konektor na dnu ploče? mislim priključen mi je al ne znam čemu sluzi...

4. ne radi mi ni jedan usb stick, instalirani XP sa SP2 i driveri od windowsa za USB, stick prepoznaje u disk managment, no u my computer ništa... nema ga...

5. koliko je sigurno držati plavog zalmana i vent sa box coolera od a64 na čipsetu? jer nemam pojma koje su temp kad ploča očito laže..

eh skoro zaboravih na ploči je najnoviji bios

hvala

Vuco 01.10.2006. 15:54

1. Matična laže, osim ako ti nije u sobi (ili kučištu) 15°C

2. Valjda je BIOS malo loše napravljen, pa ne trpi veće promjene. Bilo je slučajeva kad si morao mjenjati jednu po jednu stvar, a ne sve odjednom. Ne općenito na toj ploči, ali na lošim BIOS-ima...

3. Pa pogledaj kaj ti manual kaže...

4. Opet mogućnost da nekaj nisi postavio u BIOS-u kako treba ili jednostavno mušićava matična...

5.Plavi zalman + vent je ok. Ako je na defoltu i imaš dobar propuh u kučištu (čitaj da nekaj puše po zalmanu s prijeda, npr. neki 120mm). Mada može i pasivno sve to na defoltu, ali se onda previše grije i nije to sigurno kolko će držati.

yedwy 01.10.2006. 16:32

Citiraj:

Autor Crash009 (Post 533309)
1. temp proca u idle mi je 23c na 1.55v ?! laže ploča jel? također čipset je na 32c

Možda poča bulazni, moja pokazuje ispravno CPU, bar kolko ja mogu ocjeniti ali znaj da ono što KN8 piše u Everestu pod CPU ti je iz socketa a ne iz jezgre temperatura...

Moja je tek sa zadnjim verzijama everesta pronašla ugrađeni CPU core senzor i dubokoumno ga prozvala CPU#1... :rolleyes:

Ali ja imam neku srednju verziju biosa gore, to sam dobio jer sam je polovnu kupio, ima i novijih i starijih od mojega tako da nije nemoguće da i tu leži problem...

Citiraj:

2. kad overclockam moram podizati fsb u koracima po max 20mhz jer inače nece bootat, primjer proc radi bez beda na 290x9 ja užem u bios i tako postavim i nece bootat, nego moram ici po 10-20mhz pa sve do 290

Ja to nisam primjetio na svojoj... Stavim bilo koju vrjednost koja radi stabilno s procom i radi...
Ali zašto te to uopće i smeta? Pa ne mjenaš svaki čas frekve sabirnice???

Recimo ja na svojoj stavim sa 200 na 280 i radi bez frke odma... možda ti je bugovit bios ili nešto...

Citiraj:

3. cemu sluzi onaj molex konektor na dnu ploče? mislim priključen mi je al ne znam čemu sluzi...

PCI-e napon dodatni... Za slučajeve kad je PCI-e nakrcan ili imaš neku grafu gladnu struja a da nema svoj molex...

Ja ga isto imam priključen mada vjerojatno bi radilo i bez njega... Kaže Abit da je to radi dodatne stabilnosti... Tja...

Citiraj:

4. ne radi mi ni jedan usb stick, instalirani XP sa SP2 i driveri od windowsa za USB, stick prepoznaje u disk managment, no u my computer ništa... nema ga...

Stick nisam ni isprobavao jer ga ni ne koristim pa ti tu nemogu reći iz prve ruke ali ovo je čudno... Ako je uključen USB i ostalo pročešljaj postavke u biosu da nije nešto sblesano...

Citiraj:

5. koliko je sigurno držati plavog zalmana i vent sa box coolera od a64 na čipsetu? jer nemam pojma koje su temp kad ploča očito laže..

Bit će vjerojatno ok... Gle ovako ti je najjednostavnije... zagrij dobro kantu i onda je na przinu ugasi i otvori i popipaj zalmana... ako nemožeš držati ruku gore - nije dobro... :D

Ja imam na stranici kućišta ventić (origigi je mjesto za njega tamo) ravno u ram lupa struja zraka, a zalman je od kad sam sve psložio topao na dodir ali nije vruć prije je znao bit usijan do bola i nije ploči ništa bilo i vjerojatno joj i nebi ništa se desilo ali ono čisto radi svojeg duševnog mira sam ga ohladio...

Radi sa plavcem cjelo ljeto preko vrućina isto tako da ako je to prežvila, bude i dalje... :D

Citiraj:

eh skoro zaboravih na ploči je najnoviji bios

Rekoh kod mene je dosta starija verzija, nisam je ni htio fleshati jer sve što mi treba radi dobro pa nemam potebe...

Crash009 01.10.2006. 17:40

ma najviše me smeta ovo što ne očitava pravilno temp, a mislim da je ovo sa usb stvar do drivera, jer imam originalne od sp2, a ne one sa cd-a pa je mozda u tome stvar...

večeras montiram plavog zalmana pa cu vidjet kak ce to izgledat...

Vuco 01.10.2006. 17:45

Pazi samo kako montiraš da si ne otkrhneš jezgru chipseta ili da ti se ne klacka...

Ali, plavi zalman svakako nije riješenje bez ventilatora...Biti će prevruć...

joolka 02.10.2006. 02:20

Citiraj:

Autor Crash009 (Post 533382)
ma najviše me smeta ovo što ne očitava pravilno temp...

..meni se cini da maticne najmerno ocitavaju "normalne" temperature jer mi se cini da ovi chipovi podnose strahovito visoke tempertature ali ih je malo sramotno za nvidiu prikazati u realnim vrijednostima,primjer maticna iz siga..temperatura u biosu 40c a prst se nemoze sekundu drzati..

sick_boy 02.10.2006. 12:41

Što se sticka tiče: pogledaj u disk management-u koje mu slovo pridjeli, pa vidi imaš li neki drugi uređaj na tom slovu. Naime, Windowsi imaju najgluplji feature (rekao bih bug, ali nisu to u stanju popraviti otkad je podrške za dinamično mountanje removable diskova), da, u nekim slučajevima, mountaju stick na već mountano slovo, osobito ga vole mountati tamo gdje si mountao neki mrežni disk.

Čak i ako su mountani stick pridjelili slobodnom slovu, svejedno ga promijeni (sa "change driver letter and paths", ili tako nekako, ne znam sad napamet).

Foxman 09.10.2006. 20:37

Da se vratim na temu odnosno na ABIT KN8 Ultra.

Utihnuo sam komp i jedino što čujem je vent na Northbridgeu kojio se vrti na cca 5000RPM-ova i to je preiritantno....

Situacija sa temperaturom u mom kucistu je OVAKVA što smatram izuzetno dobrom...
Naime kuciste propuhuje par ventova:
8cm naprijed (upuh)
8cm nazad (ispuh)
12cm bocno (upuh) ali ne bas drito iznad chipseta....
12cm vent na Taganu ispuh....
Dakle to je kuciste od prve konfe iz siga,... Kuciste možete vidjeti klikom na case u sigu pa i vidjeti kakav je raspored no ono što me zanima jel ima netko konkretnih iskustava (vlasnici KN8 Ultra) iskustva sa plavcem? Jel stane? Jel temp poraste? Jel ga s***ano za skinut (netko je spominjao kidanje jezgre pa sam se preplašio).....

Hvala na odgovorima!

Dule 09.10.2006. 20:55

mda, na mojoj KN8 je temp proca 17C (?!) kad upalim komp : bonker :

laze ploca masno.

Foxman 09.10.2006. 21:03

Pa je imam normalne temperature CPUa ne gledajuci CPU senzor nego senzore jezgre i na dodir stvarno nije nista ruce u njemu...

Nego jel imate iskustva sa Zalman NorthBridge Heatsink ZM-NBF47 pasivcem i jel to ok da ga stavim?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:22.