![]() |
Noobovsko pitanje --- driveri za Ubuntu??
Posto prvi put zelim stavit Linux na moj PC zelim znati sta sve treba napravit. Od instalacije ,drivera itd itd. Moze li neko objsaniti ?? Hvala.
|
Ako imas nVidia grafu:
Citiraj:
Citiraj:
Kasnije si skines kernel za svoj procesor: Ako imas Pentium 4/Celeron ili AMD Athlon, preuzmite linux-image-686 Ako imas AMD64, preuzmite linux-image-k8 Ako imas stariji CPU pentium/celeron ostanite na defaultnom Kernelu Ako imas Vise jezgreni CPU (AMD X2) ili Intelov (Dual Core) sa ili bez HT-a preuzmi Kernel sa deafultnim imenom za vas CPU + extenzija "-smp" (npr: 686-smp, k8-smp) I to bi trebalo biti to! Ako imas TV Karticu ili ovak nekaj egzoticno pogledas na UBUNTU FORUMS A i mozes skociti na ovaj link |
Instaliraj mu automatix. Mislim da sada vec postoji automatix2. On ti ima hrpu aplikacija u sebi i sve ti sam instalira. http://www.getautomatix.com/
|
ovakav princip instalacije software-a je jedan od 5 najvažnijig razloga zbog kojih NE koristim windowse.
... zašt bih, pobogu, htio instalirati hrpetinu software-a na svoj komp pomoću third party aplikacije, ako isto mogu i pomoću provjerene aplikacije poput apt-a ili synaptic-a ? |
hm zato jer nekim pocetnicima je problem dodati reprositorije kojih nema po defaultu jer niti neznaju sto su oni
zato jer je nekome lakse pritisnut jednu kvacicu i to je to (inace sam preferiram synaptic jer onda sam sto cu instalirat i nema nikakvih viskova od kojih glava ne boli, ali su tu protiv moje volje) |
Taj automatix mi je Idiot Frendly :) ... uz Wiki Ubuntu i toliko dokumentacije i podrske da ides instalirat nesto preko automatix-a! c,c,c,c,c,c, stvarno ne razumijem. Zar je tako tesko u terminal upisat apt-get install xyz ili ak vec os da ti lepo zgleda Synaptic ... stvarno nemoze jednostavnije i brze!
|
Kao sto napisah ,po prvi zelim staviti Linux na PC. Niti vi niste rođeni sa urodjenim plivackim znanjem. Doduse ,i danas ima ljudi koji ne znaju plivati :D :D :D.
Tako da je meni ovaj jezik kojim vi pricate potpuno stran. pricajte croatian molim :D :D |
Evo i ja držim u ruci cd ubuntu i neznam kako bih krenio uopće.
Piše na cd-u : version 6.06.1 LTS a na koricama " The deafult installation will erase all existing software and data from your computer " E sad ja sam sa engleskim na vi no ovo je očito da će on meni sve obrisat ? Imam 3 particije, mogu li ja njega nekako na jednu da mi ne dira windoze ? |
možeš. ali ne po principu next-next-next-livada. pročitaj malo dokumentaciju... bar je za ubuntu sve napisano tak da fakat svi mogu razumjeti.
|
|
Odličan link !
Evo printa se pa krećem u boj :D edit: huh.. probao kod komšije, bolje na njegovom nego da brljam po svom. Napravio sam tri particije: instalacijska, swap i home međutim ostatak harda je ostao kao prazan prostor. Probao sam sa 4 particije ali onda neće instalacija da se završi, javi grešku da ta 4 particija ne može u ntfs ? Kako tu 4-tu da odredim ili postoji mogućnost da se formatira iz samog linuxa ? |
mislis prvi put si napravio / particiju, /swap i /home ?
ali nisi sav prostor njima pridjelio ili sto? sto si probao s 4 particije? gdje uopce particioniras disk? malo si nejasno napisao(barem meni)? ako imas vec instalirane windowse i sav prostor na disku je podjeljen na particije(znaci nema neparticioniranog) ako ti nije problem unisti jednu particiju i ostavi taj prostor tako nakon sto pokrenes instalaciju(pretpostavljam da instaliras s live cda, a ne alternative) kad ti se javi da particioniras disk reci instalancijskoj proceduri da sama pridjeli neparticioniran prostor linuxu(tako ti nece dirat ostale particije, a sve probleme oko particioniranja ce rijesiti sam) i dalje je sam next barem mislim da tako ide(ja sam instalirao preko alternative cda pa neznam tocno kako je to u grafickom sucelju) ako nije tako onda postaj ovamo pa cu ti detaljno objasnit kako da napravis particije bez bojazni da ces nesto obrisat inace linux ti bas ne podrzava najbolje ntfs particije, tj. vidjet ces ih, ali neces moci pisati po njima, uz malo znanja ces ih osposobit za pisanje, ali uz veliki rizik da se nes zasere particija i uniste podaci |
Probat ću razumljivije objasnit problem..
Instalacija je išla sa live cd-a na prazan hard od 10GB. Kad ponudi particioniranje ima automatsko te manualno. Ako idem sa prvim napravi mi "/" gdje ide instalacija te linux swap, znači 2 particije i sve ok no nema /home. Onda sam išao manualno te napravio "/" od 4GB , swap 300MB te /home od 400MB. Ostatak harda nije bio vidljiv kad sam digao sustav tj. ostao mi je prazan prostor. E sad me zanima par sitnica: "/" i /home su obje primary ? Dali /home mogu stavit na istu particiju gdje ide instalacija tj. na "/" i kako ? Kako da napravim particiju na kojoj bi bila recimo muzika itd.. te u kojem obliku ona mora biti tj. ako particije uređujem manualno šta sa ostatkom harda ? Na svom hardu imam 3 particije, prva je system a ostalo svaštare. Ako napravim praznog prostora 10GB tj. uzmem od svake particije po malo ili od jedne i na to stavim linux hoće li on "vidjeti" ove moje 2 particije ( svaštare) te dali ću moći pokretati glazbu i filmove sa tih particija ? Nema odustajanja...:smoke: |
struktura direktorija ti ide:
/ +/home +/proc +/root +/opt +/whatever dakle, ako tijekom instalacije ne kažeš kamo da mounta /home, on će ga mountati u /home, dakle particija na kojoj je / |
stavi si / od 4 ili 5 GB, swap bar 500MB i /home ostatak diska... na home si drzis glazbu, filmove i tak, zajedno s postavkama svih programa (ali ne programe, oni se nalaze na root particiji). Tako ako slucajno shebes system, stavis ga ponovo i ostanu ti svi podaci i postavke.
Znaci ides na manual, stavis / 5GB, swap 500MB (moze i 1GB) i /home ostatak diska. / i /home najbolje za pocetak stavi ext3. Imas i zgodan programcic za citanje i pisanje po tim particijama iz windowsa, moram samo naci link. EDIT: evo LINK Sto se tice zadnjeg pitanja, nije ti bas preporucljivo stavljat win i linux na isti fizicki disk. Ali da, Ubuntu ce vidjet sve te particije, moci ce uredno citati s njih, a pisati samo ako su FAT32 ili neka linux particija (ext3, reiserfs...) Ali kod instalacije, kad particioniras disk, moras odrediti mount pointove. Stavis si root_particija = /, home_particija = /home, svastara1_particija = /mnt/svastara1 .... itd... |
Aha.. odlično dečki, hvala. Sad mi je puno jasnije. Mučilo me gdje stavljat muziku, filmove itd..
Ako sve to mogu stavljati na /home, riješen problem. Idem sad to probat jovo nanovo. |
kada ih uspjesno instaliras sve sto ti treba mozes naci ovdje :
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_dapper :) |
Evo, baš sad pišem iz ubuntu, gdje je (kako se zove) program files folder za linux? I ako netko ima link za instalaciju programa na linuxu, nikako nejde.
|
Citiraj:
Inace za ubuntu skidaj sve programe preko Synaptica, stvarno je veliki izbor i dosta je jednostavno ... a ako skines sa neta *.deb aplikaciju, samo 2 klika i to je to, ako nisi ulogiran ko root (sto je pozeljno da nisi) onda ce te pitat dal os instalirat (baci ti prozor sa GRANT i CANCEL) kliknes na Grant i to je to :) Full ti je jednostavno ;) a ako oces instalirat iz Terminala: cd (folder di ti je program) --> sudo su --> dpkg -i ime_programa + ENTER ;) |
Citiraj:
Aplikacije instaliram u /var/cache/apt/archives ili je tu setup? |
Citiraj:
kada pokrenes *.deb instalaciju on ti sam izabere gdje ce se instalirat (to ti je u /usr/lib/ ... Uglavnom, ti samo skini *.deb (bilo preko neta ili preko Synaptica), klikni dva puta, sve ostalo je na TUX-u ;) |
... to obično ljudi ne uspjevaju shvatiti... 95% svog software-a koji radi s nekom distribucijom je već naveden u synapticu ili nekom drugom repository browseru i spreman za instalaciju... very user friendly. onak... nema tu nekog kupovanja, pa skidanja, pa instaliranja, pa šta ti ja znam čega sve ne :)
predivan GNU svijet :) |
Da, samo ljudi jos misle da se sve na Linuxu mora rucno kompajlirat i onda ti jos fale neke lib datoteke i samo muka i problemi.Nemogu shvatiti da je linux postao user frendly i relativno jednostavan za koristenje.
Eh, di su oni ljepi stari dani? |
Instalirao sam par programa, sve radi. :) Samo još neznam kako koristiti g++, nikako ne mogu skompajlirati svoj program.
Edit: uspio sam, ali može li se složiti da dok skompajliram da se dvoklikom odmah otvori program (kao u windowsima, otvori se cmd i pokrene se program)? Sada moram napisati ./a.out. |
hmm mislim da mozes al moras sa chmodom staviti x pod executable
to radis ovak: sudo chmod 755 imefajla i onda ak neide dvoklikom klikni na open with pa terminal, neznam ni ja tocno novi sam u svem tom al mislim da bi tak moralo sljakat ;) |
mozes i desno klik na fajl -> properties -> Permissions -> executable
tako je u KDE, za Gnome se ne sjecam al trebalo bi bit slicno :) EDIT: malo sam prenaglio, ovo vrijedi samo za graficke aplikacije... za terminal aplikacije moras postavit shortcut, odnosno soft-link na taj program i podesit da ti pokrece terminal client koji automatski pokrece taj program. Kod mene bi komanda izgledala ovako: "konsole -e path_do_mog_programa" A jesam zakomplicirao, sory umoran sam :D |
Mislim da ću nastaviti s ./ime u terminalu, sve radi.
|
mudro :D
|
Opet problem, instalirao sam x-moto i radilo je jako spoooro. Zatim sam napravio ovo: apt-get install nvidia-glx, i restartao i od onda x-moto uopće ne radi :(, piše ovo:
xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". (to piše 4 puta) fatal exception : SDL_SetVideoMode : Couldn't find matching GLX visual |
moras ispraviti xorg ;)
Daklem: Terminal Code:
sudo su izbrisi nv i dodaj "nvidia" ;) To bi trebalo biti sve ;) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:08. |