PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   FPS i LCD Monitori (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=47110)

Colossus 18.09.2006. 01:57

FPS i LCD Monitori

Pozdrav cijeloj ekipi.

Naime mene zanima sljedeca stvar:
Prije 2 dana kupio sam LCD monitor Samsung SM 931bf 19",jako sam zadovoljan sa njime od odziva kod gejmanja(2ms nema ghostanja i ostalih gluposti)kvaliteta slike i boje su odlicne kako na desktopu tako i u igrama.

E sad dolazimo do onog bitnog-igranja i mogucnosti LCD monitora da drzi FPS na zeljenoj razini.Naime nakon dosta vremena provedenom na 19" CRT monitoru sa kojim sam bez problema postizao 125 fpsa (normalni detalji,reza 1024*768 bez AF AA i ostalih eye candyja) vec sam prilicno naviknut na tu razinu FPS-a te nakon sto sam presao na LCD vidno sam i gorko razocaran.Zujeci po raznim forumima i stranicama na ovu temu procitao sam da maximalno FPS koji je lcd monitor sposoban prikazati jednak njegovom maximalnom refresh rate-u sa u mom slucaju i vecine drugih lcd-a 75hz u native rezi 1280*1024) sto bi znacilo da max fps koji moj komp moze izvuci sa ovim monitorom je 70-75 fpsa bez obzira na postavljene detalje i kvalitetu i jacinu ostatka komponenti.A u to sam se i sam uvjerio da je tuzna istina pokusavajuci bilo kako dobiti priblizno 100 fpsa :(

Igre sam probao igrati bez sa vsync OFF na 125 fps i kad se ukljuci Fraps ili fps pokazivac u samoj igri pokazuje upravo cca toliko fpsa ali sa vidljivim famoznim screen tearingom (koji je duplo vise vidljiv nego na CRT) i ako je igra dovoljno brza dobivam effekt *trzanja* i usporavanja po citavom ekranu koju igre bez vsynca na lcdu dovodi do ruba neigrivosti.Ovo trzanje koje spominjem valjda nastaje valjda kad monitor nije sposoban prikazati sliku u toliko fpsa koliko se trazi te graficka salje vise podataka nego sto je monitor moze procesirati,barem tako citam na par foruma.Znaci da skratimo Vsync OFF= neigrivo jer previse slika kasni i trza svake sekunde.

Ako igram sa ukljucenim Vsync ON naravno framerate u igri automatski pada na 60-70 fpsa(zavisi koji refresh stavim 60 ili 70) i vise manje stoji na toj brojci.Tu su dva problema za mene: prvi je da poslje 125 fpsa shooter mi izgleda kao usporeni film i nemogu se oteti dojmu neke kilavosti i sporosti dok igram,takodjer osjetno primjetim Mouse lag koji mi prilicno smeta i da cijela slika kasni kada izvedem neki pokret E sad nekima koji ne igraju intenzivno FPS shootere (npr ja igram aktivno u klanu) 70 fpsa bi se cinilo sasvim dovoljno.Tako se cinilo i meni dok nisam osjetio ova dva simptoma.
Sve je nekako sporo trzuckavo, mis kasni, fpsa nikad dosta : DualWiel:) ...
Nakon starog monitora sa kojim sam igre pogonio preko 100 fpsa bez problema ovo mi se u najmanju ruku cini ogavno i sporo.Citao sam nesto i o Tripple Buffering opciji koju se ukljuci preko ati tray toolsa koji navodno pomaze kod Lcda sa onim trzanjem i kasnjenjem slike i mouse lagom.Medjutim cak ni to nije pomoglo razliku nisam vidio nikakvu cak sam dobio dojam da imam veci mouse lag sa tim.
Citam isto da Refresh nije uopce bitan za LCD jer ne radi na isti princip kao CRT montor i to je donekle istina ali bitno je itekako jer kolko refresha toliko Fpsa...maknuo sam kvacicu sa hide modes monitor cant display, probao 85 pa do 100 hz medjutim bez efekta.Stoji na 60-70 fpsa bez obzira na postavke detalja u igri.

evo sad kad sam vec na kraju zivaca sa ovim napisao tu cijeli roman od posta mene zanima sljedece: da li postoji nacin (neki programcic ili slicno) da se natjera LCD monitor da igre vrti na vise FPSA sa Vsync ON ili recimo neki nacin da se smanji i eliminira ono kasnjenje i trzanje kad je Vsync OFF dok navodno igra radi na 125 fpsa.:confused:

Ostatak kompa je i vise nego dovoljno jak da to pokrene sa toliko Fpsa (na starom CRT 19 monitoru sve radi odlicno) tako da sam lagano ostao bez ideja.Ima li pomoci ili su LCD vlasnici osudjeni na niske preformanse u igrama?

Zivjeli

Jelc 18.09.2006. 02:15

Vsync mora biti ON ako koristiš Tripple Buffering.

Colossus 18.09.2006. 02:42

e probao sam i tako ali nisam vidio razliku? što bi to tocno trebalo raditi ?

Jelc 18.09.2006. 02:48

Da ne tipkam sad pol stranice:
http://www.ocworkbench.com/2006/articles/DXtweaker/

domy_os 18.09.2006. 02:53

Hvala, Jelc. :)

Jelc 18.09.2006. 02:55

Pa, to zna svaki ATI-jevac koji drži do sebe:p

domy_os 18.09.2006. 03:00

Hehe, al prerano sam se obradovao - neće se pokrenut... :(

http://img179.imageshack.us/img179/2746/untitledjc2.jpg

EDIT: Damn, Framework mi treba. Novi Windowsi su pali (neki će reć konačno)... :D

Fleks 18.09.2006. 03:00

jel to radi sa nvidiom il moram novu kupit :D

Jelc 18.09.2006. 03:04

Citiraj:

Autor domy_os (Post 525921)
Hehe, al prerano sam se obradovao - neće se pokrenut... :(

http://img179.imageshack.us/img179/2746/untitledjc2.jpg

Ma ne treba ti to, u ATT-om napravi profil za igru i uključi ga unutar tog profila.:)
U normalnim postavkama ATT-a nemaš opciju za TB, ali kad napraviš profil igre-imaš.

Citiraj:

Autor Fleks (Post 525922)
jel to radi sa nvidiom il moram novu kupit :D

Nvidia može furat TB samo u OGL-u, ne i u D3D-u.
A lijepo ti je stari govorio koju grafu da kupiš:D

domy_os 18.09.2006. 03:11

I mislio sam si da je tak, samo nisam bio siguran. Znači, ovaj tweaker uključuje tu opciju za stalno?

Fleks 18.09.2006. 03:13

Citiraj:

Autor Jelc (Post 525923)
A lijepo ti je stari govorio koju grafu da kupiš:D

Jos uvjek mi tupi :D

Colossus 18.09.2006. 03:14

Ok znaci tripple buffering pomaze kod vsync-a ako fps pada ispod 60 koji opet opako suxxa sa lcd monitorima jer je max fps 70....sto u mojoj knjizi je veliki NO.Ima li jos kakvog nacina da se dignu fpsi preko refresh vrijednosti monitora dok je Vsync ukljucen?Ili cak Vsync off samo da se rijesim onog ogavnog masivnog trzanja svake pol sekunde dok igram igru?

Mislim ja da cu ipak se radije vratiti na CRT monitor a ovo cudo vratit u trgovinu jel 70 fpsa u danasnje doba i sa ovakvim kompom je ziva bruka i tlaka.Valjda je to vec sve stvar navike.Nemogu jednostavno prezalit preformanse CRT-a preko ovog...125fps i 70 fps je drasticna razlika.

Jelc 18.09.2006. 03:15

1 privitaka
Citiraj:

Autor domy_os (Post 525926)
I mislio sam si da je tak, samo nisam bio siguran. Znači, ovaj tweaker uključuje tu opciju za stalno?

Pa, za stalno je dok pokrećeš igru iz tog profila.:)

domy_os 18.09.2006. 03:24

Ma nisam mislio na ATT neg na DX Tweaker...

Perki 18.09.2006. 09:48

...a možda tvoj komp i nije tako jak kako si mislio. Naime, ako je grafička sposobna u svakom trenutku isporučiti FPS veći od refresha tvog monitora (obrati pažnju na minimum FPS na Jelcovom linku), nećeš imati problema sa vsyncom. Dapače. Naravno, kad FPS padne ispod, nastaju i vidljivi problemi kad je ovaj uključen pri niskom refreshu. Probaj eventualno igrati na ne-nativnoj rezoluciju LCD-a, dakle isto kao što si igrao na CRT-u (1024x768) kako bi dobio na performansama.

MadBoY 18.09.2006. 10:32

Meni se cini da ti komp nije dovoljno jak da mozes igrat u 1280x rezi.
A koja je igra u pitanju? I koje komponente u kompu?

Jelc 18.09.2006. 12:14

Citiraj:

Autor domy_os (Post 525932)
Ma nisam mislio na ATT neg na DX Tweaker...

Znam ja na kaj si ti mislio-samo ti velim da je u ATT-u jednostavnije.
Čemu instalirati još jedan komad softa kad ne treba.

Inače-DX Tweaker traži-"Before you start the application, you'll need .net framework installed prior."

atha 18.09.2006. 12:59

Meni nije jasno, imam isti monitor i ATI x850pro, na DX7, sa 4xAA i sve na max, postizem 125fpsa, u najgorem slucaju padne na 80fps.

Lihto 18.09.2006. 13:05

pa da čemu to preko direct X tweaka kad se može preko ATT tak i meni stoje profili za igre..ATT rox:D

Paske 18.09.2006. 14:13

Inaće - ako imaš npr. na CRT monitoru 120 Hz refresh - on je sposoban maksimalo 120 FPS prikazati.

Iako je HW sposoban 175 FPS izgurati i on toliko vrti - monitor to jednostavno ne može prikazati.

LCD optimalno radi na 60Hz i toliko sličica ...

sphx 18.09.2006. 14:25

a jos kad se uzme u obzir koliko ljudsko oko moze detektirati skuzis da je 60FPS-a i previse

Colossus 18.09.2006. 15:20

Citiraj:

Autor MadBoY (Post 526010)
Meni se cini da ti komp nije dovoljno jak da mozes igrat u 1280x rezi.
A koja je igra u pitanju? I koje komponente u kompu?

Ok konfa je sljedeca i napominjem da sa njom i starim 19" CRT monitorom nikad nisam imao problema sa preformansama i FPS u bilo kojoj igri na nekim high-medium details:

Graficka: Asus EAX1800Xt 512 mb PCI-E
Maticna: DFI Lan Party UT nfk ultra-d
1 GB Kingmax Hardcore ddr @400mhz dual channel
Hdd:Maxtor Diamond 10 Sata II 200gb
Proc:Athlon 64 3000+ 1800mhz
LCD Samsung SM 931BF

eto najbitnije sam napisao gore,inace igram Call of Duty 2 @ dx7 mode,normal details sve,1024*768,Vsync OFF,eventualno ukljucim AAx2 i to je to na CRT-u mi je igra letila na 125 i rijetko se kad spustala na 100 fpsa znaci glatko i brzo...Onda stavim ovaj djubar LCD dam masne pare za njega
da bi skuzio da on moze prikazati max 70 fpsa bez obzira koje detalje i rezu stavim.Probao sam sa VSync ON 1024*768 pa na dalje do native 1280*1024 reze i sve na LOW details i ni u jednom trenutku mi nije monitor dao da predjem 70 fpsa..cak nekako sporije radi ako ne ukljucis tripple buffering ali onda osjetim onaj ***eni mouse lag simptom koji me izludjuje

,Dok na Vsync OFF igra pokazuje cca 125 fpsa kao na CRT monitoru ALI screen tearing je 3 puta gori nego na CRT i igra trza svake pol sekunde sto je cini neigrivom(valjda monitor nemoze refreshat sliku koliko joj graficka brzo salje informaciju) ovaj vsync off problem sam procitao da imaju i drugi ljudi sa LCD...

Colossus 18.09.2006. 15:24

Citiraj:

Autor atha (Post 526097)
Meni nije jasno, imam isti monitor i ATI x850pro, na DX7, sa 4xAA i sve na max, postizem 125fpsa, u najgorem slucaju padne na 80fps.

Koja igra care? I zakljucujem da ako imas cca 100 fpsa da ti je VSync OFF?
Da li imas problema sa laganim trzanjem slike svake pol sekunde i ***eno gadnim screen tearingom?Igram Cod 2 i taj lag se bas osjeti inace bi presao preko toga i rekao ko ga hebe naviknut cu se.

JuVe 18.09.2006. 15:26

Citiraj:

Autor Paske (Post 526169)
Inaće - ako imaš npr. na CRT monitoru 120 Hz refresh - on je sposoban maksimalo 120 FPS prikazati.

Iako je HW sposoban 175 FPS izgurati i on toliko vrti - monitor to jednostavno ne može prikazati.

ček pa zar to nije savršeno logično, frekvencija osvježavanja je xx Hz i naravno da monitor ne može iscrtat neku sliku više puta nego je xx refresh postavljen bez obzira koliko je jak ostatak hardvera itd

@ autor: sve si napisao samo nisi komponente, a to je polazište za sva pitanja jedino se tako možeš nadat da će se itko potrudit pomoć ti - dakle model starog CRTa, novog LCDa, ostatak konfiguracije.

edit:autor replyao u medjuvremenu, ali opet nije stavio model CRTa i LCDa

atha 18.09.2006. 15:30

Citiraj:

Autor Colossus (Post 526243)
Koja igra care? I zakljucujem da ako imas cca 100 fpsa da ti je VSync OFF?
Da li imas problema sa laganim trzanjem slike svake pol sekunde i ***eno gadnim screen tearingom?Igram Cod 2 i taj lag se bas osjeti inace bi presao preko toga i rekao ko ga hebe naviknut cu se.

Skuzio sam o kojoj igri pricas, pa sam i ja spomenuo istu.

Ne vidim nikakav yebeni gadni screen tearing da me ubijes, a osjetljiv sam na bilokakve anomalije kod prikaza grafike. VSync off.

Colossus 18.09.2006. 15:31

Citiraj:

Autor Paske (Post 526169)

Izgleda da je to upravo tako....sto za mene kao aktivnog gejmera neprihvatljivo...barem ne za multiplayer.Da se razumijemo Vsync sa 70 fpsa u shooteru je solidno ali kad igram na toliko fpsa osjeti se znatno usporenje mouse-a te jednostavno pola finti i pokreta nemogu vise izvesti kao prije a znatno osjetim koliko je mis manje responsive nego na 125 fpsa,jednostavno kasni za mnom a to bi u prijevodu bilo da si na serveru dead meat : sweating

Colossus 18.09.2006. 15:43

@ autor: sve si napisao samo nisi komponente, a to je polazište za sva pitanja jedino se tako možeš nadat da će se itko potrudit pomoć ti - dakle model starog CRTa, novog LCDa, ostatak konfiguracije.

edit:autor replyao u medjuvremenu, ali opet nije stavio model CRTa i LCDa[/quote]

Evo stari 19" monitor je neki Macom kojeg sam kupio od frenda kad je on kupovao novi i nikad sa njim problema u igrama (i fps) a LCD je

Samsung SM 931bf kupljen prije 2 dana.

Napominjem da sam maknuo stare drivere (koristeci Driver cleaner Pro) od graficke(6.6 cata ako se sjecam dobro) i stavio nove 6.8 nakon sto sam vidio da vsync off radi ono trzanje i problem se nije rijesio

Atha koje drivere za graficku koristis? koji monitor imas? da li postoje za lcd jos neki dodatni driveri ili software koji poboljsava preformanse?

Komp uredno odrzavam ,hdd je prije 2 dana defragmentiran,imam abecedu za zastitu od razne gamadi koju redovito updejtam,***oga cak sam i DVI kabel mijenjao za VGA kabel koji sam dobio u kutiji medjutim nista ne pomaze..znaci komp ko apoteka..

atha 18.09.2006. 15:44

Ne znam stvarno, E.T., inace je jedan od najboljih igraca CoD2 koje poznajem.
Igra samo sa Kar98k/Enfield, na 172x Degas monitoru sa 12ms. Nisam primijetio da je dead meat, ali sam zato to ja bio sa MX518 i skupocjenim CRT monitorom sa 100HZ refresh rateom. :)

MadBoY 19.09.2006. 02:46

Ako sam dobro skuzio sta je tearing, ja tog nemam. 1280x 4xAA sve na max i lock na 125fps. Nikakvo trzanje ne kuzim. Nisam probao igrati sa Vsync ON. Probat cu pa vidit imal razlike.

Paske 19.09.2006. 09:27

Čudi me da je mouse lag do monitora ...

Da probaš prilagoditi sens miša ?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:55.