PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Oznake i modeli Gigabyte Core 2 Duo ploča (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=46349)

mirkoB 08.09.2006. 19:01

Oznake i modeli Gigabyte Core 2 Duo ploča

Slijedeće informacije sam našao o Gigabyte pločama. Značenja onih (D)S1-(D)S4:
S1- Safe:
DualBIOS(TM) Plus - BIOS crash free protection with DualBIOSTMand Xpress BIOS Rescue
Virtual DualBIOS -BIOS crash free protection with physical BIOS and Xpress BIOS Rescue
BIOS Setting Recovery - Recoverable safe and frequently used CMOS settings
HDD S.M.A.R.T. - Hard drive 'Self Monitoring Analysis and Reporting Technology' support
C.O.M. ( Corporate Online Manager ) - System administration utility for local area network
Xpress Recovery2 - Quick system image backup and restore
PC Health Monitor - System health monitor via BIOS and EasyTune utility

S2 - Smart:
Download Center - Smart driver selection and download from GIGABYTE's website
@BIOS/Q-Flash - Smart and automatic BIOS update via internet / BIOS built-in flash utility
Smart LAN - BIOS built-in diagnostic program to examine LAN cable connection status
Xpress Install - Complete drivers installation on one simple click
Boot Menu - Select boot device without entering bios setup
Smart Fan - Make your system cooler and quieter

S3 - Speed:
EasyTuneTM 5 & M.I.T. ( Motherboard Intelligent Tweaker )
Overclocking - Wide range of frequency tuning for CPU/MEMORY/PCI Express/PCI bus speed
Overvoltage - Flexible voltage setting for CPU/Memory/PCI-E/Chipset to enhance overclocking ability

S4 - Silent Pipe

D - Durability - upotreba još kvalitetnijih (Conductive Polymer Aluminum Solid Capacitors) kondenzatora za povećavanje životnog vijeka i stabilnosti ploče

Q ploče s dodatnim "četverostrukim" tehnologijama:
Quad BIOS - DualBIOSTM and Express BIOS Rescue tehnologija. Ukratko, na flash ROM-u, hardu i driver CD-u imate 4 kopije BIOSa.
Quad Cooling - kombinacija Crazy Cool and Silent-Pipe tehnologija - MOSFETi, north bridge i south bridge su pokriveni hladnjacima
Quad Triple Phase - 12 fazno napajanje koje daje stabilniji napon i produžava radni vijek komponentama
Quad eSATA2 - četri vanjska konektora za Serial ATA 3Gb/s periferije.
Quad Core Ready - uh, nemam ni Dual Core
Quad DDR2 Slots - 4 DDR2 800 utora

S1 ploče ne postoje
S2 na ploči označava Safe & Smart tehnologije i ti su modeli namjenjeni mainstream tržištu, nisu za OC
S3 modeli sadrže Safe, Smart & Speed tehnologije - modeli za OCanje
S4 - na S3 je dodano još heatpipe hlađenje čipseta. Trenutno samo na pločama s "D" oznakom. Viša klasa OC modela.

Na S3 i S4 ploče se stavljaju kvalitetni kondići koji produžuju vijek ploče, takvi modeli su označeni prefiksom D - DS3, DS4

Edit: modeli slijede naknadno

mirkoB 08.09.2006. 21:23

Lista Gigabyte matičnih prema čipsetu:
Intel® P965 Express Chipset
GA-965P-DS4
GA-965P-DS3
review
GA-965P-S3
review
GA-965P-DQ6
review

Intel® 946PL Express Chipset
GA-946PL-S3 - ploča je u dolasku (08.09.2006)

Intel® 945P Express Chipset
GA-945P-S3
review

Intel® 945PL Express Chipset
GA-945PL-S3

Intel® G965 Express Chipset
GA-965G-DS4 - u dolasku
GA-965G-DS3
GA-965GM-S2 - u dolasku

Intel® 946GZ Express Chipset
GA-946GZ-S3 - u dolasku
GA-946ZM-S2 - u dolasku

Intel® 945G Express Chipset
GA-945G-S3
GA-945GM-S2

Intel® 945GZ Express Chipset
GA-8I945GZME-RH

Usporedba Intel 965 čipseta
-P (Performance) čipset nema integriranu grafičku i ima samo 2 DIMM utora
-Q i G (Graphics) imaju integriranu grafičku i 4 DIMMM utora.
-Q (Executive Series) ima nekakvu dvonitnu sabirnicu, namjenjen poslovnim korisnicima
- razlike u konfiguraciji FSB/memorija
X - Extreme čipset, namjenjen entuzijastima
M - za prijenosnike
Čipseti se sastoje od northbridge čipa (MCH - Memory Controller Hub ili GMCH s grafikom) i southbridge čipa (ICH - I/O Controller Hub)
Oznake southbridgea:
ICHx - x je generacija, na 945 pločama ICH7, 965/975 ICH8
ICHxR - dodana RAID funkcija
ICHxDH - Digital Dome izdanje, sadrži i RAID funkcije
ICHxDO - Digital Office, isto podržava RAID
ICHx-M - southbridge za prijenosnike

Usporedba Intel 946 čipseta
- oba (GZ i PL) ne podržavaju sabirnicu 1066
- imaju samo jedan memorijski utor
- GZ ima integriranu grafičku, PL nema

Usporedba Intel 945 čipseta
GT - namjenjen prijenosnicima,procesori u 479 pin FCPGA pakiranju, integrirana grafička (ali ima jedan PCIex16 utor), 2 SODIMM utora, sabirnica 533/667 MHz.
GZ - ne podržava sabirnicu od 1066MHz, jedan DIMM memorijski utor, integrirana grafička, nema PCIe x16 utora
PL - isto kao i GZ, osim što nema integriranu grafičku nego 1 PCIe x16 slot
G i P - podržava FSB 1066/800/533 MHz, dva memorijska slota. U principu isti čipseti osim što G ima integiranu grafičku, a P nema. Oba imaju 1 PCIe x16 utor.

Dakle, za zahtjevnije usere koji se igraju dolaze u obzir 965P i 945P čipseti.
Za zahtjevne neigrače tu su još ploče s 965G i 945G čipsetima.
Na ostale čipsete treba paziti koji procesor ugrađujete jer ne podržavaju sabirnicu na 1066MHz.

Ako se zbilja želite zagubiti u popisu svih ploča i intelovih čipseta koji podržavaju Core 2 Duo procesor - pogledajte ovdje.

Ph03n1x 08.09.2006. 22:38

to je za one koji su lijeni ici na gigabyte.com.tw da to procitaju ;)

inace pohvala za trud

mirkoB 08.09.2006. 22:50

Tako je. Ovdje je sve na jednom mjestu, a njihovom webu se izgubiš.
Ako netko naleti na bilo kakav rewiev spomenutih ploča može postati ovdje.

^SuperUnknown^ 08.09.2006. 22:59

Hvala mirkoB, puno korisnih informacija na jednom mjestu za nas ljencine :) Bas sam se pitao i pokusavao prokljuviti tu logiku oznacavanja Gigabyte-ica, ali sam brzo odustao :) Bravo :beer: Ovo bi cak moglo i kao sticky ;)

McG 08.09.2006. 23:03

Svaka čast. Da bi čovek reč rekel. Ja sam fino ovo spremil u bookmarks-e, pa nek se nađe.:)

mc_fish 08.09.2006. 23:06

odakle ti to da p i g imaju 2 dimm utora kod 945 chipseta?!mislim upravo gledam svoju gigabyticu i nekako onako pisljivo sam naucio brojat do 4-5 i izborjao sam uz pomoc ruke citava 4...

http://www.ixbt.com/mainboard/gigaby...5p-g/board.jpg

;)

sad neznam dal si mislio opcenito za conroe ready ploce...tj c2d sto mi po sijecanju isto nes ne stima...al p,g,pl,gz,gt su oznake intelovih chipseta po "snazi" p,xtream su obicno najjaci

edit zaboravih rec pohvale...eto i ja sam/bi bio pre lijen to napravit:D

Wolverine 09.09.2006. 10:17

Quad Triple Phase - 12 fazno napajanje koje daje stabilniji napon i produžava radni vijek komponentama

Zar to ne označava filtraciju napona?

mc_fish 09.09.2006. 10:24

http://www.gigabyte.com.tw/FileList/...605_6qands.htm

q
http://www.gigabyte.com.tw/FileList/...what-6quad.htm

i

s
http://www.gigabyte.com.tw/FileList/...605_what-s.htm

mirkoB 09.09.2006. 11:44

Citiraj:

odakle ti to da p i g imaju 2 dimm utora kod 945 chipseta?!mislim upravo gledam svoju gigabyticu i nekako onako pisljivo sam naucio brojat do 4-5 i izborjao sam uz pomoc ruke citava 4...
Ako pogledaš link usporedba Intel 945 čipseta, pod Memory Modules P i G varijanti piše: 2 DIMMs/channel, 2 channels
prije nego počnemo tumačiti što to znači, pogledaj(mo) link usporedba Intel 965 čipseta - gledamo Q i G: 4 DIMMs/channel, 2 channels

E sad, po meni bi to značilo da čipseti imaju u prvoj varijanti 2 DIMMa, svaki na jednom kanalu, a u drugoj 4 DIMMa, po 2 u svakom kanalu.
No moguće je da u 1. varijanti imaju 2 DIMM-a po kanalu x 2 kanala = 4 DIMMa ukupnu; a u drugoj varijanti - istom logikom - 8 DIMM-ova.
Je li netko vidio ploču na i965G/Q s 8 DIMM-ova ?
Potražiti ću i provjeriti informacije.

mc_fish 10.09.2006. 20:12

gle gle gle svaka atx ploc au reguli ima 4 dimm porta...neznam ko tu koga...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:43.