PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Asrock ConroeXfire prvi dojmovi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=45380)

E.T. 26.08.2006. 15:19

Asrock ConroeXfire prvi dojmovi

Imao sam priliku isprobati jednu od trenutno najjeftinijih "conroe ploca" a to je Asrock ConroeXfire...
Da ne govorim o specifikacijama- sve, pa tako i perfomanse na default postavkama, imate na ovom linku :
http://www.ocworkbench.com/2006/asro...-eSATA2/g1.htm

Ploca, nazalost, sa trenutnom verzijom bios-a dozvoljava dizanje fsb-a do 300 MHz i ni MHz vise. Kako sam imao na raspolaganju E6300 koji radi na 1860 MHz i najjeftiniji PQI ddr2 533 MHz overclockirani su sinhrono na oko 2100Mhz za procesor, odnosno 600MHz za memoriju... Sto ce reci da 633 Mhz ddr2 nije potreban za ovu plocu, ona je ionako namijenjena za default taktove.

Sto se tice samog rada - ploca na defaultu uredno obavlja sve zahtjeve, dok je sama instlacija procesora na nju, te ploce u kuciste izuzetno jednostavna, a ploca ne pravi apsolutno nikakve probleme pri prepoznavanju optike i diskova...

Perfomanse ploce na defaultu su usporedive s ostalim "conroe" plocama sto mozete vidjeti na gornjem linku. Procesor u odnosu na moj sck 939 winchester na defaultnih 1800 MHz je oko 30% brzi pri izracunavanju SuperPi-a 1M (32 prema 46), dok ga "winnie" sustize tek na 2680 MHz.... Za opseznija testiranja nazalost nije bilo vremena s obzirom da Conroe danas odlazi... :(
Ostatak konfiguracije (uz plocu,E6300, i pqi 533) cine Seagate 80Gb i Leadtek 7300GT. Ovakva konfiguracija na defaultu radi 1760 bodova u 3D Mark 06.

Zakljucak:
Solidna ploca i dobar izbor za sve koji ne misle oc-ati (iako mislim da je grijeh ne oc-ati ovaj procesor). Ploca je stabilna i nudi dosta za relativno male novce, te moze udomiti conroe-a.
Sto se tice procesora isti je prilicno brz no za gamere koji posjeduju sck 939 konfiguraciju trenutno preskupo rjesenje i daleko isplativije im je za samu cjenu procesora ubosti novu graficku karticu...
Sto se tice perfomansi u igrama, nisam mogao detaljnije testirati od setnje po Half life-u 2 i Doom-u 3 (Quake4 mi je bio nedostupan). Nemogu se oteti dojmu da je s obzirom na relativno malu podrsku u igrama za dc procesore jos uvjek za gamere best-buy AMD3000+ i odgovarajuca ploca, a razliku u cijeni u odnosu na adekvatnu conroe plocu i sam conroe utuci u bolju graficku karticu. Tu je veci dobitak na perfomansama no za one s dovoljno velikim budgetom, i koji ne pristaju na kompromise, conroe je trenutno najbolji izbor.

Ph03n1x 26.08.2006. 16:48

lijepo...ploca je jeftina, i zadovoljit ce manje zahtjevne korisnike...oni drugi ipak ce gledat nesto vise

atha 26.08.2006. 17:34

Lijepo si to napisao, a ta konfiguracija jos ljepse radi. :)
No vidim da forumasima nisu prilicno napete "jeftinjava" "srot" ploce koje non-advanced useru pruzaju sve sto treba. :)

BrunoZG 26.08.2006. 17:38

da , ali npr dual sata 2 ili nova dual VSATA , pruzaju useru i max overclock i performanse usporedive sa najskupljim poločama
tak da ak je ovo sa intelom tak i sa najnovijim biosom, nije bas potpuno ispunjen zadatak.

Citiraj:

Autor atha (Post 507034)
Lijepo si to napisao, a ta konfiguracija jos ljepse radi. :)
No vidim da forumasima nisu prilicno napete "jeftinjava" "srot" ploce koje non-advanced useru pruzaju sve sto treba. :)

Vuco 26.08.2006. 17:42

Joj taj Asrock, najradije bi ubil one koje delaju BIOS-e...Super ploča i onda stave max. FSB do 300Mhz...

No, kupiš skuplji proc, sa većim množiteljem i opet si na konju :)

McG 26.08.2006. 17:43

Citiraj:

Autor atha (Post 507034)

Kak ne. Htel sam deti već par put tu ploču u prijedlog na Konfiguracijama, ali nisam znal dal valja ikaj ili nikaj. Istinabog bil je review na Vr-Zone, ali sad je E.T. to fino sročil i predočil:)...ploča je bog-bogova za te pare kolko košta. U kombinaciji s E6300, a kasnije i E4300...da bi čovek reč rekel.

atha 26.08.2006. 17:46

Well, drago mi je da se netko javio. :)

Ok, ovo je prvi bios, naravno da ce se sve srediti sa modanim i narednim official biosima. Znate kako je bilo sa DualSata2, do 274max HTT, a naredni biosi su otvarali mnoge dodatne opcije. Ne sumnjam da ce tako biti i sa Intelom te narednim Asrock plocama. Ipak je Conroe jos novina.

Btw, ET nije spomenuo jednu stvar sto me odusevljava - eSata2 priklljuci na backpanelu. =)

Ph03n1x 26.08.2006. 19:03

Citiraj:

Autor atha (Post 507034)

moj post je ispao u tom svjetlu.
ali, Asrock za svoju cijenu cuda radi...moj stari ima konfu baziranu na asrock ploci sa sis cipsetom (kosta 320 kn) , uparenu s celeronom na 2.4ghz i sa 1gb rama, te taj stroj vrti server (linux.ess.hr) vec otprilike 10 mjeseci, 24 sata na dan, 7 dana u tjednu...server je pao samo nekoliko puta, zbog nestanka struje...

tako da dobro znam koliko znaci kvaliteta u tom cjenovnom segmentu.

E.T. 26.08.2006. 20:17

Konfiguracija je trebala biti kod mene do ponedeljka popodne no nazalost nesto je iskrsnulo tako da sam od jucer u 19h do danas u 17h morao sve sloziti i instalirati pa nije bilo prostora za detaljnije testove. Moja prvotna intencija je bila da spojim X1800GTO (nis jace nazalost nemam-ali udomljujem pa saljite :) ) na asrokicu i izbencham usporedno sa amd 3000+ na default i oc-anom te sam se mislio dokopati X2 3800+ am2 no ovako je sve propalo u vodu. Steta jer vec sam pripremio CoD2 demo i hl2 te 3d markove...

Nisam nista posebno od specifikacija navodio u prvom postu jer sve pise na navedenom linku pa tako ni esata2. Moram priznati da sam se iznenadio kad sam vidio dva sata konektora na maticnoj pored straznjih konektora uz 4 standardno rasporedena sata2 konektora. Naime, ako zelite spojiti straznji (vanjski) esata2 konektor morate iskoristiti jedan od 4 sata2 (crveni ili narancasti) konektora i to tako da obicnim sata kabelom spojite npr. crveni sata 2 konektor kod southbridgea sa crvenim sata2 konektorom koji se nalazi pored straznjih izlaza ( zadnja slika: http://www.ocworkbench.com/2006/asro...eSATA2/g2.htm).

Kao sto se vidi na slikama layout nije idealan. Najvise bodu u oci floppy konektor na dnu ploce te 20 pinski utor za napajanje na sredini ploce. Pasivci su vec videni sa dual-sata2 ploce no za razliku od doticne tu su znatno hladniji...
Moguce je spojiti dodatnih 6 usb 2.0 konektora (dva dolaze u straznjem bracketu koji se dobije s plocom) te dva IEEE 1394 (jedan na bracketu) koji su standardno za asrock obojani (usb plavo, 1394 crveno) pa je nemoguce krivo spojiti... ;)
Kod spajanja sata i sata 2 diska potrebno je u biosu pod sata opcijama podesiti nacin rada na ide i onda automatski prepoznaje disk kao (u mom slucaju) sata2 disk...
Asrokica koristi i tzv. Untied Overclocking Technology kojim su automatski zakljucani pci-e i pci tako da se fsb moze bez straha dizati (nazalost ne previse). BIOS je takoder ogoljen i, sto je zanimljivo, po opcijama ne odgovara onome u manualu...no kao sta rekoh ploca ima zakljucan fsb na 300MHz pa to nije ni previse bitno...Nadajmo se otkljucanim bios-ima i onda bi ploca mogla postati best-buy. Ovako je idealna za 90% tzv. normalnih korisnika kojih oc ne zanima previse.

EDIT:
Zaboravih reci da je na ploci moguc i crossfire ali kako je drugi pci-e utor 4x u tom slucaju (2x ati gpu u crossfire modu) pci-e 16x radi na 4x, dakle imamo pci-e 4x crossfire

vga killer 27.08.2006. 01:14

Konačno se moze kupit normalan ploča za jeftine pare jer do sad se za tih 400-tinjak kuna mogo kupit matšronik i ostale ostale takve ploče koje su vise zahebavale neg radile.

Zond 27.08.2006. 01:26

Sve je to lijepo i krasno no koliko je taj Asrock pouzdan na duge staze. Gledajuci thread o Asrock Dual Sata2, malo koja nije prdnula na rosu bar jednom ;). Pitanje je , moze li taj Asrock izdrzati lagani overclock i koju godinu rada :)

Vuco 27.08.2006. 01:44

Citiraj:

Autor Zond (Post 507266)
Sve je to lijepo i krasno no koliko je taj Asrock pouzdan na duge staze. Gledajuci thread o Asrock Dual Sata2, malo koja nije prdnula na rosu bar jednom ;). Pitanje je , moze li taj Asrock izdrzati lagani overclock i koju godinu rada :)

Na tom threadu nitko nije napisao da mu je prdnula nakon par mjeseci (barem kolko se ja sjećam; postoji šansa da sam u krivu jer thread je ogroman...). AMD-jac je dobil u početku defektnu, a moja je otišla nesretnim slučajem...

Mislim da je Asrock dobra firma i da može bez problema gurat ploču više godina. I ipak se dolazi do zaključka, matična dođe 3x manje nego ove najbolje, hebiga, nek poživi 3-4. godine, to je uspjeh (ovo je samo primjer) :).

vga killer 27.08.2006. 01:52

Citiraj:

Autor Vucko (Post 507274)
Mislim da je Asrock dobra firma i da može bez problema gurat ploču više godina. I ipak se dolazi do zaključka, matična dođe 3x manje nego ove najbolje, hebiga, nek poživi 3-4. godine, to je uspjeh (ovo je samo primjer) :).

Slažem se. I ove "najbolje" ploče mogu otić u kratkom vremenu.

Evo jedan primjer. Imo sam sranje s DFI-em koji slovi kao jedan od boljih proizvođača. Nista nisam oc-ao
1. riknula nakon 15 minuta
2. riknula nakon 3 sata prilikom resetiranja kompa
3. riknula nakon 3 dana. Navečer zgašen komp, ujutro vise ne radi
4. e vise se ne sjecam kaj je bilo, al isto nakon par dana

onda sam uzeo ASUS-icu iz siga i od onda komp radi ko beba

Zond 27.08.2006. 01:58

A i tvoja điforsica se više puta reanimirala nego što su se Čavoglave puštale 1991. :D

U svakom slučaju djeluje obećavajuće, jos kad dodju ovi slabiji Conroe modeli sa 200mhz bus pa onda kasnije kakvo Celeronče Conroe :D. Skrpas zvijer za male pare ;)

E.T. 27.08.2006. 02:07

Asrock ima u ponudi i matx plocu za conroe-a:
ASROCK ConRoe945G-DVI, i945G, DDR2, zvuk, S-ATA, G-LAN, VGA, PCI-E, s. 775
koja kosta samo 570 Kn.
Vidim da i ona ima zakljucan bios na fsb 300MHz...
http://www.ocworkbench.com/2006/asro...45G-DVI/g1.htm

atha 27.08.2006. 10:05

Citiraj:

Autor Zond (Post 507266)

Nisam to procitao, daj mi link.

Znam samo da je SAND imao nekih problema sa maticnom, mislim da prepoznavanje proca, ali su mu dali drugu.

Ploca ima svojih musica, mene najvise brine problem kod prepoznavanja uredjaja na IDE kanalima, ali dammit, svaka ploca ima pokoje musice. :)

hjerkic 27.08.2006. 10:08

Pa lakše je podnijet kad ploča za toliko love ima mušice, ali kad ploča od 2000 kuna ima mušice, e to je problem

atha 27.08.2006. 10:20

Thumbs Up na odgovor, to i je stvar. Bas je netko komentirao, ako ti i prdne nekom greskom,
nece te srce stresti kada moras otici po novu. :)

Zond 27.08.2006. 21:36

Je li ikako moguće da PCekspert dobije ovu ploču na recenziju pa da se propisno siluje par dana? S obzirom na cijenu i specifikacije a i hype oko Conroea, mogla bi poluciti dobre prodajne rezultate.

Razer 27.08.2006. 21:47

Hm, mogla bi...čitao sam po netu reviewove o nju...ta ploča zbog ograničenja od 300fsb...nemrda puno dalje o defaulta, pa čak ni kad se napravi vcore/dimm/chipset mod...jedino ako se kasnije pojave neki bios koji bi uklonio to ograničenje...inače kako se već reklo...ploča je za onog tko svog conroe-a nece oc-ati ..defitivno best-buy...

Swarm dude 27.08.2006. 22:35

Vrlo dobar review, napokon nešto kao i 939Dual-sata2,samo za Core 2 Duo.
Šteta što FSB ne ide previše,no to će se popraviti s vremenom i izlaskom novijih bios-a.
Po meni, jedna od best buy ploča za Intel i novu Core 2 Duo platformu :)

Fleks 28.08.2006. 01:49

Citiraj:

Autor atha (Post 507362)
Nisam to procitao, daj mi link.

Znam samo da je SAND imao nekih problema sa maticnom, mislim da prepoznavanje proca, ali su mu dali drugu.

Ploca ima svojih musica, mene najvise brine problem kod prepoznavanja uredjaja na IDE kanalima, ali dammit, svaka ploca ima pokoje musice. :)

Sorry na uletu, ali moja nema :)

atha 28.08.2006. 09:21

Dobro, na tebe nisam racunao, ti si ipak savrsen.

6Finger 29.08.2006. 11:17

Evo da ne otvaram novi topic
nisam primjetio da je netko spomenuo ali ima još jedna jeftina asrock ploca koja podrzava core duo ASROCK 775 TWINS-HDTV R2.0, ATi Radeon Xpress 200, DDR2 i DDR, zvuk, S-ATA, LAN, VGA, PCI-E, mATX, s. 775
ali mora biti revizija 2.0, cijena sitnica 444kn gotovina links.
Ja imam ovu prvu reviziju koja ne podrzava core duo, mogu rec da je ploca za te novce prehebena, takodje svaka pohvala integriranoj grafici i stabilnosti atijevog chipseta.

atha 29.08.2006. 11:19

Neki su sumnjicavi prema ATI-evom chipsetu, ali slobodno napisi nesto vise i o mogucnostima biosa/oc-a. ;)

6Finger 29.08.2006. 11:46

Pa bios je nakon nvidijinih u najmanju ruku cudan ali se jako brzo naviknes.
Jedino sto me izludilo kada koristis sata disk moras enable-ati neku opciju u biosu inace ti ne prepoznaje disk a ja navikao da na defaultu radi sata.
Podrska od asrock-a je dobra i izlaze novi biosi sto mi je drago,
a sto se tice oca i nije bas bajna situacija nemoze se dizati napon procu, ali sam svejedno digo svog celica sa 2,9 na 3,6.
Ovakav osvrt ne pokazuje plocu u najboljem svijetlu pa moram napomenuti:
1. ploca je ful stabilna
2. integrirana grafa je puno bolja od nv44
3. pasivno je hladjena i ne grije se niti malo ( cak ni kada je ocana )
4. kosta 444kn

Swarm dude 29.08.2006. 12:07

Odlično, čini se da je taj chipset jednako dobar kao i za AMD.
Samo će biti problem što ATi, ovaj AMD više neće proizvoditi takve chipsete, tj. za Intel :-/

^SuperUnknown^ 07.09.2006. 10:48

775TWINS-HDTV je vrlo dobra ploca. Imao sam prvu reviziju i radila je odlicno. Zamjerke idu tome sto se SB grije svinjski, ali srecom postoje rupe oko njega pa se Zuti ili Plavi zalman moze namontirati bez problema, tome sto ploca nema Dual channel i sto se ne mogu koristiti VGA i TVout izlaz u isto vrijeme i sto je VGA prikljucak spojen na vanjski header preko dodatnog kablica sto malo umanjuje kvalitetu slike. Bolje bi bilo da je konektor integriran na ploci, barem mislim. Ali za tu lovu, tko ce jos i to ocekivati. Grafika je solidna, slika na TV-u takodjer. OC nije bajan, ali samo utoliko sto nema podesavanja napona. Ali za neki umjereni OC ce posluziti. Chipset je mlak, sto je veliki plus u mojim ocima. Ploca je super stabilna. Layout kako tako, ali to je manje bitno. Bravo Asrock :beer:

SRV 07.09.2006. 11:12

Ja bih sve te mane prezvako za tu cijenu ali ne mogu nedostatak DC-a. Mislim OK je ako se jedan proc sa FSB-om od 533MHz upari sa DDR2 memom od 533MHz ili vise, ali bi to u slucaju Conroe-a dovodilo do prilicno velikog pada performansi, jer je mem. propusnost fakat mala za Conroe sa FSB-om na 1066MHz.

Demon Hunter 09.09.2006. 22:02

@E.T. - Kako ti se kreću temp chipseta?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:55.