PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Postavljanje Virtualne Memorije (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=45288)

marko_1 25.08.2006. 09:48

Postavljanje Virtualne Memorije

Buduci da danas stavljam gigu rama zanima me koje postavke bi trebao odrediti za virtualnu memoriju...

Več sam jednom pitao kako postupiti ukoliko imam 512 i rečeno mi je da prvo maknem pagefile sa particije gdje su windowsi (C:) i odredim joj veličinu 1 gb... (Tako je sada)

Na internetu sam čitao da je dobro ostaviti na particiji gdje su windowsi barem 2 mb min i 50 max radi hitnih slučajeva... Dal da i to napravim ili samo na drugu particiju (i koliko da stavim)? : cheers2

SRV 25.08.2006. 11:08

1024-1024. Mozes stavit i vise ili manje, najvaznije je da i min. i max. budu isti.

domy_os 25.08.2006. 11:53

Fiksiraj je na 1536 MB i stavi na drugu particiju kako bi spriječio fragmentaciju. Kolko vidim, 2 MB ne pali kod svakog...

Imitator 25.08.2006. 11:55

Ja sam kompletno isklučio page file kad sam stavio 1024 MB rama i tako je još i sada...........

Čini mi se da mi stroj radi dosta "življe" bez virtualne!!

Codiac 25.08.2006. 12:20

Citiraj:

Autor domy_os (Post 505950)
Fiksiraj je na 1536 MB i stavi na drugu particiju kako bi spriječio fragmentaciju. Kolko vidim, 2 MB ne pali kod svakog...

isto mu je stavio na prvu ili drugu particiju jedino ce mu pomoci ako ima drugi hard pa da stavi na njega onda ce tek dobiti nesto performansi...

G0RKI 25.08.2006. 14:50

Citiraj:

Autor Codiac- (Post 505982)
isto mu je stavio na prvu ili drugu particiju jedino ce mu pomoci ako ima drugi hard pa da stavi na njega onda ce tek dobiti nesto performansi...

Upravo tako! Inace takve stvari je najbolje ne dirat ... jednom kad napravis frisku win instalaciju sa novim ramom (vecom kolicinom) ostavi kako je osim ako ga ne mislis prebacivat na drugi hard disk i time iscidit mlao performansi... :)

De5tr0yer 25.08.2006. 15:22

ja imam 2gige rama pa svejedno imam taj pagefile na obje particije, svaki 1024MB. kao sto su vec mnogi u slicnim threadovima govorili, pagefile ce se koristiti samo ako nece biti dosta rama, a to ce biti samo ako radis nesto jako zahtijevno.

SRV 25.08.2006. 17:55

Citiraj:

Autor Imitator (Post 505953)
Ja sam kompletno isklučio page file kad sam stavio 1024 MB rama i tako je još i sada...........

Čini mi se da mi stroj radi dosta "življe" bez virtualne!!

Page file ne treba iskljucivat, slazem se da stroj izgleda zivlje ali poznato je da neki programi ne rade bez PF.

stuc 25.08.2006. 18:43

Citiraj:

1024-1024. Mozes stavit i vise ili manje, najvaznije je da i min. i max. budu isti.
Totalno pogrešno, page file mora nešto "raditi" jer mu windowsi pristupaju svakodnevno sa svojim procesima - ne vašim programima.
Ako je isti mogući su problemi, ja sam ih imao u vidu nenormalnog učitavanja kompletne memorije i page file-a !

Citiraj:

Autor Codiac
Baš tako, s time da nije preporučljivo stavljat page file na drugu particiju osim systemske jer je obično "C" najbrža. Imate test u neri. To važi ako se ima 1 hard.

Iz svog osobnog iskustva mogu preporučit sljedeće postavke pa probajte, meni još nije bilo problema a ni drugima kojima sam radio.

Za 512MB Rama--- min-512--max-524
Za 1024MB Rama--min 1024--max-1048

Sve na "C" , za 2 gige ne mogu ništa reći jer isprobao nisam.
Ovo je oprobano, radi, ne stvara probleme.

Ivan_1 25.08.2006. 19:49

ja imam 512 rama i stavio sam page file na 512-512 i to tak stoji vec ko zna kolko dugo i radi besprijekorno. da imam gigu rama..virtualnu bi ostavio tako kao je sad.

po meni nije uopce povezana kolicina rama i virtualne memorije u smislu da ako ima vise fizickog rama da bi trebalo biti i vise virtualne memorije. to bi bio samo trosak prostora na disku ako uzemo u obzir da imam primjerice 3gb RAM-a.

Imitator 25.08.2006. 19:57

Citiraj:

Autor SRV (Post 506303)
Page file ne treba iskljucivat, slazem se da stroj izgleda zivlje ali poznato je da neki programi ne rade bez PF.

Slažem se s tobom, ali nisam još naletio na probleme....

Recimo Photoshop CS2 napiše na startu da je virtualna memorija ugašena, ali radi bez problema!!

Samo da napomenem da su u stroju 2 G RAM-a!

Mislim da je najbolje sam probati par varijanti, pa vidjeti šta na dotičnom stroju radi najbolje!

SRV 25.08.2006. 22:20

S dvije gige ionako sve mora letjet :D

De5tr0yer 26.08.2006. 19:54

Citiraj:

Autor stublina (Post 506335)
Totalno pogrešno, page file mora nešto "raditi" jer mu windowsi pristupaju svakodnevno sa svojim procesima - ne vašim programima.
Ako je isti mogući su problemi, ja sam ih imao u vidu nenormalnog učitavanja kompletne memorije i page file-a !

kako to mislis "mora nesto raditi"? totalno pogresno. page file je samo alocirani i rezervirani prostor na hardu koje windowsi i programi u njemu mogu iskoristiti za nadoknadu radne memorije, i spremanje pasivnih procesa (oni koji nisu u. nista on ne radi, tako da nema smisla stavljati dvije vrijednosti. osim toga, tvoje dvije vrijednosti 1024 i 1048 nisu prevelike razlike, tako da...: hitthewa
a problemi su moguci oko drugih stvari, nevezanih uz memoriju.
virtualna memorija znana nama kao pagefile, kada je postavljena na dvije razlicite vrijednosti gotovo uvijek ce biti samo na min vrijednosti, sa malim oscilacijama, sto znaci da ce se cesce morati "prazniti". i zato min i max preporucujem svima da stave na jednaku vrijednost i sve ce biti ok.

Mr.Ex.President 31.08.2006. 15:11

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 506187)
ja imam 2gige rama pa svejedno imam taj pagefile na obje particije, svaki 1024MB. kao sto su vec mnogi u slicnim threadovima govorili, pagefile ce se koristiti samo ako nece biti dosta rama, a to ce biti samo ako radis nesto jako zahtijevno.

Tako bi bilo i uidealnoj situaciji, al Windows stalno kopa po tome...
Evo sad recimo, ne radin ništa ozbiljno, 300 MB memorije je u funkciji od toga 100 swapa, iako iman 2x512...

De5tr0yer 31.08.2006. 17:00

pa uvijek ti je 300-400 MB swapa loadano ak imas swap veci-jednak loadu.
sad cu bas postavit swap na 100MB na obje particije, testirat cu 2-3 dana (rad u win) pa cemo vidjet koliko utjece kolicina swapa, odnosno njegova iskoristenost.

crn 31.08.2006. 17:38

Već je bilo rasprava na tu temu...
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=43166

Malo osnova...
http://support.microsoft.com/default...b;en-us;555223
http://support.microsoft.com/kb/237740/en-us

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:20.