Citiraj:
Autor Ramone
(Post 504919)
Iako nisam baš na ''ti'' sa programiranjem i pojedinim instrukcijama koji neki procesor podržava, recimo da sam sebi to tumačio ovako: Brzina izvođenja nekog procesa/programa ovisi o frekvenciji procesora (zanemaruje se arhitektura cpu, cache, fsb, memorija, hdd…. zbog jednostavnosti)
|
Pojednostavljujes nesto sto jednostavno nije - jednostavno. Daleko od toga da je takt potpuno nevazan, no u prilicnom broju slucajeva, bas arhitektura, cache, FSB, memorija i jos sto drugih stvari pospjesuju brzinu izvodjenja.
Citiraj:
+ dodatno ubrzanje ako procesor podržava određene instrukcije koji taj program/proces zahtjeva. (Da li sam si ja to dobro protumačio? Sjećam se još prvih članaka o Pentiumima 1 i objašnjavanja razlika između običnog Pentiuma i Pentiuma MMX koji je u nekim slučajevima znao biti i 3 puta brži)
|
Da, to su featuri procesora opcih namjena, i uglavnom se radi o SIMD tehnologijama.
Citiraj:
Ali me zbunjuje: Što je sa 32-bitnim instrukcijama (MMX, 3dNow, SSE, SSE2 i ostale) na 64-bitnim operativnim sustavima?
|
Od kuda ti ideja da su te instrukcije 32 bitne? x86 SIMD instrukcije se, recimo, obavljaju nad 64 (MMX) i 128 (SSE) bitnim podatcima.
Citiraj:
Da li su one u upotrebi i kolika je njihova uloga? Ili 64-bitni OS koriste samo 64-bitne instrukcije?
|
Tebe muci definiranje "bitnosti" nekog procesora. Tu definiciju danas je tesko strogo odrediti, odnosno reci sto cini neki cip x bitnim. U svakom slucaju, ono sto tebe interesira jest slijedece - x86 procesor prosiren 64 bitnim instrukcijama raditi ce bolje na 64 bitnom OS-u tek kada budes bio primoran baratati s vise od 4 GB memorije. Do tada, tebi kao krajnjem korisniku, sve ostalo je nebitno.
|