PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Setovi instrukcija (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=45215)

Ramone 23.08.2006. 23:39

Setovi instrukcija

Iako nisam baš na ''ti'' sa programiranjem i pojedinim instrukcijama koji neki procesor podržava, recimo da sam sebi to tumačio ovako: Brzina izvođenja nekog procesa/programa ovisi o frekvenciji procesora (zanemaruje se arhitektura cpu, cache, fsb, memorija, hdd…. zbog jednostavnosti) + dodatno ubrzanje ako procesor podržava određene instrukcije koji taj program/proces zahtjeva. (Da li sam si ja to dobro protumačio? Sjećam se još prvih članaka o Pentiumima 1 i objašnjavanja razlika između običnog Pentiuma i Pentiuma MMX koji je u nekim slučajevima znao biti i 3 puta brži)

Totalna zbunjola sa OS
Pojavili se Athloni64 pa Prescotti sa 64-bitnim instrukcijama: EM64T i AMD64. 64-bitni operativni sustavi se mogu instalirati samo na kompjutere čiji procesori podržavaju 64-bitne instrukcije. Ok ajd i tu se nekako slažem, kužim …

Ali me zbunjuje: Što je sa 32-bitnim instrukcijama (MMX, 3dNow, SSE, SSE2 i ostale) na 64-bitnim operativnim sustavima? Da li su one u upotrebi i kolika je njihova uloga? Ili 64-bitni OS koriste samo 64-bitne instrukcije?

: cheers2

Bubba 24.08.2006. 00:49

Citiraj:

Autor Ramone (Post 504919)
Iako nisam baš na ''ti'' sa programiranjem i pojedinim instrukcijama koji neki procesor podržava, recimo da sam sebi to tumačio ovako: Brzina izvođenja nekog procesa/programa ovisi o frekvenciji procesora (zanemaruje se arhitektura cpu, cache, fsb, memorija, hdd…. zbog jednostavnosti)

Pojednostavljujes nesto sto jednostavno nije - jednostavno. Daleko od toga da je takt potpuno nevazan, no u prilicnom broju slucajeva, bas arhitektura, cache, FSB, memorija i jos sto drugih stvari pospjesuju brzinu izvodjenja.

Citiraj:

+ dodatno ubrzanje ako procesor podržava određene instrukcije koji taj program/proces zahtjeva. (Da li sam si ja to dobro protumačio? Sjećam se još prvih članaka o Pentiumima 1 i objašnjavanja razlika između običnog Pentiuma i Pentiuma MMX koji je u nekim slučajevima znao biti i 3 puta brži)
Da, to su featuri procesora opcih namjena, i uglavnom se radi o SIMD tehnologijama.

Citiraj:

Ali me zbunjuje: Što je sa 32-bitnim instrukcijama (MMX, 3dNow, SSE, SSE2 i ostale) na 64-bitnim operativnim sustavima?
Od kuda ti ideja da su te instrukcije 32 bitne? x86 SIMD instrukcije se, recimo, obavljaju nad 64 (MMX) i 128 (SSE) bitnim podatcima.

Citiraj:

Da li su one u upotrebi i kolika je njihova uloga? Ili 64-bitni OS koriste samo 64-bitne instrukcije?
Tebe muci definiranje "bitnosti" nekog procesora. Tu definiciju danas je tesko strogo odrediti, odnosno reci sto cini neki cip x bitnim. U svakom slucaju, ono sto tebe interesira jest slijedece - x86 procesor prosiren 64 bitnim instrukcijama raditi ce bolje na 64 bitnom OS-u tek kada budes bio primoran baratati s vise od 4 GB memorije. Do tada, tebi kao krajnjem korisniku, sve ostalo je nebitno.

Ramone 24.08.2006. 13:55

Ok Bubba zadovoljan sam s odgovorom!

Zbog silnog drillanja: 64-bitni procesori, 64-bitni operativni sustavi... ja sam stekao dojam da je sve prije EM64T i AMD64 32-bitno.... Aaah, krhko je znanje! (veli neki Grk, a ja sam se ugledao na njega) : hitthewa

BrunoZG 24.08.2006. 14:00

Buba , kak se onda objasnjava brzi rad photoshopa u x64, npr 7-zip 64 bit isto radi brze... Ati kompovi osim AMD 64 su imalinajvise 2 GB, a najvjerojatnije 1GB rama...

Bubba 24.08.2006. 14:11

Citiraj:

Autor Ramone (Post 505314)
Ok Bubba zadovoljan sam s odgovorom!

Moze li ista ispuniti dan ljepse nego zadovoljan forumas? :p ;)

Citiraj:

Zbog silnog drillanja: 64-bitni procesori, 64-bitni operativni sustavi... ja sam stekao dojam da je sve prije EM64T i AMD64 32-bitno....
Opet ti kazem, sve te "bitnosti" *uglavnom* (i to posebno napominjem) se odnose na mogucnosti memorijskog adresiranja - sve nadalje je previse kompleksno.

Citiraj:

Aaah, krhko je znanje! (veli neki Grk, a ja sam se ugledao na njega) : hitthewa
Sramota. Nije to rekao nikakav Grk nego Dobrisa Cesaric... : baad :

Citiraj:

Autor BrunoZG (Post 505316)
Buba , kak se onda objasnjava brzi rad photoshopa u x64, npr 7-zip 64 bit isto radi brze... Ati kompovi osim AMD 64 su imalinajvise 2 GB, a najvjerojatnije 1GB rama...

Brzi? Koliko brzi? Osjetno ili mjerljivo? x86 u 64 bitnom modu ima 16 arhitekturalnih registara sto doista jest znatno (duplo) povecanje i trebalo bi povecati brzinu izvrsavanja. OTOH, 64 bitni kod je puno "stresniji" za memorijski sustav pa tu dolazi do penala.

Drugim rijecima, en general, osim u par vrlo specificnih slucajeva, 64 bitni kod sam po sebi ne donosi nikakve bitnije dobitke na polju performansi.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:11.