PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Case Modding (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=55)
-   -   muka s ventilatorima i otvorima (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=45067)

zole052 21.08.2006. 19:56

muka s ventilatorima i otvorima

imam centuriona 5 i imam par pitanjca oko hladenja?

skinuo sam onaj tunel za hladenje proca jer sam stavio freezera pa je smeto... sada sam se naso sa dvije rupe pri kraju kucista kroz koje direktno straznji ventilatori vuku zrak unutra pa nema protoka kroz kuciste...

na chipsetu imam samo zalmanovog pasivca , mozda premalo za nforce4 ali nikako da kupim jos jedan ventilator

trenutno su mi rupe zatvorene komadima papira zaljepljenih iznutra te mi je tako niza temperatura

e sada kako da zatvorim rupe na kucistu? ventilatorima? ili? ja bi stavio ventilator na gornju ali onda moram staviti da ispuhuje jer bi inace skoro direktno puhao u onaj koji ispuhuje pa nema svrhe...

e sada stavim jos jedan da mi puse po pasivcu za vruce ljetne dane...

pa mi komp ima pun klinac ispuha a malo onih koji upuhuju zrak...

pa onda namontiram jedan sprijeda da mi upuhuje...

i na kraju mi kompjuter poleti zbog pustih ventilatora...

inace mi treba komp biti tih jer mi sluzi i kao televizija pa sam izludio prije nego sam skinuo onu zujalicu sa chipseta pa ne zelim napuniti kuciste drugim ventilatorima...pomagajte

Vuco 21.08.2006. 20:43

Moja preporuka ti je da staviš jedan 120mm vent iza da ispuhuje. Napred samo stavi jedan vent, ako stane 120mm, da hladi HDD (zapravo, taj vent onda i služi za upuhivanje, ali mu je sporedna uloga, važnija je ona koja hladi HDD-ove).

Na zalmana plavog moš ušarafit (ušarafit među one njegove finove) 40mm vent (također smanjenog napona) ili probat nekako neki veći stavit pored njega na 5V (80mm uvrh glave).

Ja sam shvatio da u većini kučišta ovaj stražnji ispušni vent puno smanjuje temperaturu, a kako radi podtlak, tako kroz sve rupe na kučištu ulazi friški zrak...

Čak bi ti bilo najbolje da imaš 2 venta, 1 iza da ispuhuje (a tu će mu pomoći i vent od napajanja) i jedan napred da upuhuje friški "hladni" zrak preko HDD-a i zalmana...

yedwy 21.08.2006. 20:49

Neznam ja sam zadovoljan kako se oji hardovi hlade sa pasivnom strujom koju prave ventovi iz na mojoj kanti...

Ali ja imam samo jedan hard i lako moguće da ko ima više ma veće gnjavaže...

E da i imam jedan SAC-P01 naljepljen nda HDD-u na onom čipu koji izgara na svim maxtorima... :D

iveumag 21.08.2006. 21:05

Citiraj:

Autor Vucko (Post 503157)
Moja preporuka ti je da staviš jedan 120mm vent iza da ispuhuje. Napred samo stavi jedan vent, ako stane 120mm, da hladi HDD (zapravo, taj vent onda i služi za upuhivanje, ali mu je sporedna uloga, važnija je ona koja hladi HDD-ove).

Na zalmana plavog moš ušarafit (ušarafit među one njegove finove) 40mm vent (također smanjenog napona) ili probat nekako neki veći stavit pored njega na 5V (80mm uvrh glave).

Ja sam shvatio da u većini kučišta ovaj stražnji ispušni vent puno smanjuje temperaturu, a kako radi podtlak, tako kroz sve rupe na kučištu ulazi friški zrak...

Čak bi ti bilo najbolje da imaš 2 venta, 1 iza da ispuhuje (a tu će mu pomoći i vent od napajanja) i jedan napred da upuhuje friški "hladni" zrak preko HDD-a i zalmana...

Mogao bi ubacit i 140mm vent ako stane i Vucko nemoj dat moga:D

zole052 21.08.2006. 21:20

ma i mam od napojanja 120mm i straznji 120mm sto ispuhuju i 80mm sprijeda sto ispuhuje nego me muce rupe na bocnoj strani sto kvare protok jer se nalaze skroz pri zadnjoj strani kucista pa ovi straznji ventovi uvlace zrak kroz te rupe i odmah ga ispuhuju umjesto da vuku zrak sa prednje strane pa da dodje do protoka kroz cijelo kuciste...

ne zelim ih imati zatvorene papitom ko i sada nego trazim savjet, jel smeta ako imam puno vise ispuha nego upuha???

jel se jesu dva ventilatora od 20 dB puno glasnije od jednog? jel se uopce decibeli zbrajaju ili???

Vuco 21.08.2006. 22:15

Decibeli se ne zbrajaju, i ako je stvarno vent od 20db onda se u dobrom kučištu ona neće čuti.

Bočnu rupu nekako zatvori, crnom nekom krpom...

Ako imaš jači ispuh nego upuh, onda će ti zrak ulazit di god ima neka rupa, a kod tog coolermastera, velika većina će ulazit preko prednje strane (to je ok ako napred imaš neki filter, a to tvoje ima kolko se ja sjećam).

dDario 21.08.2006. 22:21

Tako nešto sam imao u planu ali sam totalno zaboravio jer su kod mene temp. minimalne.
Makar sad kad sam se već prisjetio evo i izvedbe :D

http://www.imagesforme.com/thumbs/1510201.JPG

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:18.