PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   tekucina za hladjenje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=4488)

Ivann 28.04.2003. 18:05

tekucina za hladjenje

Gledo sam malo sisteme (frend nabavlja vodeno) i na Antinim stranicama vidim u kompletu se dobiva destilirana voda sa 10% antifriza. Cemu sluzi antifriz, da se voda ne smrzne ak komp drzite u hladnjaci? :D

miato 28.04.2003. 20:32

Da je ljepse boje smjesa :D

matijas 29.04.2003. 01:25

Re: tekucina za hladjenje

Citiraj:

Originally posted by Ivann
Gledo sam malo sisteme (frend nabavlja vodeno) i na Antinim stranicama vidim u kompletu se dobiva destilirana voda sa 10% antifriza. Cemu sluzi antifriz, da se voda ne smrzne ak komp drzite u hladnjaci? :D
Nisam siguran, ali mislim da je to zbog smanjenja trenja izmedju molekula vode medjusobno i sa stijenkama sustava, rezultat je da sve puno lakse ide :burn:

marac 29.04.2003. 02:52

Odgovor nije ni prvi, ni drugi ni treci a ni cetvrti!:D
Razlog je taj sto voda pocinje dobivati neugodne mirise i samim time se moze dogoditi da nastanu gljivice i nataloze se na stjenke bloka, crijeva ili neceg petog te time smetaju protoku vode!
A zasto se koristi destilirana voda?
Destilirana voda se koristi zato sto nije toliko sklona "obolijevanju" i sto gotovo da ne provodi elektricnu energiju sto je veoma znacajno ako voda dodje u doticaj s pojedinim komponentama!
Pozdrav!

P.S: neki kazu da se antifriz koristi i zbog boljeg hladjenja ali to nebi mogao potvrdit posto nisam isprobao!

msvrtan 29.04.2003. 02:55

Citiraj:

Originally posted by marac
Razlog je taj sto voda pocinje dobivati neugodne mirise i samim time se moze dogoditi da nastanu gljivice i nataloze se na stjenke bloka, crijeva ili neceg petog te time smetaju protoku vode!
Destilirana voda se koristi zato sto nije toliko sklona "obolijevanju" i sto gotovo da ne provodi elektricnu energiju sto je veoma znacajno ako voda dodje u doticaj s pojedinim komponentama!
Pozdrav!

P.S: neki kazu da se antifriz koristi i zbog boljeg hladjenja ali to nebi mogao potvrdit posto nisam isprobao!

sori al je covjek pitao za antifriz a ne vodu...

marac 29.04.2003. 02:58

Citiraj:

Originally posted by msvrtan
sori al je covjek pitao za antifriz a ne vodu...
Pa ja sam mu odgovorio i za antifriz i za vodu a i za..............
tako da nebi smijelo biti problema, ali ako ima uvijek sam spreman preuzeti krivicu:D

metalac 29.04.2003. 07:36

cista destilirana voda, znaci cisti H20, ne provodi struju, tako da i ako je prospes na plocu nece ti se nista lose desiti. Sto se tice antifriza to je da ubije razne bakterije koje bi se mogle naci u vodi, naravno ne odma ali tokom vremena, jer fala bogu bakterije vrve na sve strane.

Ivann 29.04.2003. 17:05

Jeli antifriz elektrolitna tekucina?

Lignja 29.04.2003. 17:21

Citiraj:

Pozdrav!

Kaj je najbolje stavit u vodeno hladenje ?
Etanol?

miato 29.04.2003. 20:19

Citiraj:

Originally posted by Lignja
Kaj je najbolje stavit u vodeno hladenje ?
Etanol?

kolko znam, voda ima najveci spec. topl. kapacitet, pa automatski, potrebno je najvise topline (4200J) da se masi 1kg poveca temperatura za 1°c...
correct me if I'm wrong, but I'm not :D

Lignja 29.04.2003. 20:34

hm ... da!
jel ima kakv link di je opisana najbolja moguca mjesavina koja sluzi kao tekucina za hladenje

recimo 20 % etanol , 30 % kerozin .....

miato 29.04.2003. 23:21

Citiraj:

hm ... da!
jel ima kakv link di je opisana najbolja moguca mjesavina koja sluzi kao tekucina za hladenje

ma nemas kaj mjesat, voda i tocka.... eventualno antifriz ili CILIT protiv kamenca :)
ethanol (ethyl alcohol) _ _ _ Cg = 0.48
Kerosene 2.1
linkic

biljo 30.04.2003. 00:21

Citiraj:

hm ... da!

Evo link.

LorD ClockaN 30.04.2003. 08:46

Prekjučer sam stavio Antino vodeno. Došao mi čovjek montirat u stan. Sa sobom donio neku rozu bocu koju je kupio na benzinskoj dok je dolazio do mene. Uglavnom na boci piše DEMINERALIZIRANA s XX% antifriza. Čovjek kaže da stavlja tu jer ljepše izgleda (miato :)) i zato da sistem bude čišći tj. ne nakuplja se vapnenac.
A to da antifriz ubija bakterije, stvarno ne znam od kud vam to:confused: .

Svašta se sazna na ovom forumu... pametnih i blesavih stvari (komentara):D

z3D 30.04.2003. 09:40

a jesi panj, ne ubija bakterije vec usporava njihovo stvaranje. probaj stavit cistu vodu pa ces vidjet za koliko ce se vremena usmrdit. u vodu se stavlja 10% water wetter-a, kojeg naravno kod nas nema, a sluzi za "ubijanje" mjehurica u vodi.

Paske 30.04.2003. 10:23

Iz iskustva --- nakon nekog vremena u vodi se množe bakterije i gljivice --- vidio na svoje oči :D

Osobno koristim alkohol iz Ljekarne i to 50-70 ml na 2 L vode.

Dali antifriz ubija bakterije - narafski oblzirom da je alkohol based :rolleyes:

Tako da je Marac frljo u pravu.

Ameri - pas im kosti krvave :D - koriste tzv. waterweter koji usputno sprječava koroziju i uništavanje bloka do kojeg dođe neminovno dugotrajnim korištenjem.

miato 30.04.2003. 19:32

Citiraj:

Originally posted by Paske
...koriste tzv. waterweter ...
trazio sam kod lokalnih benzinskih i sl. trgovina, kao neko sredstvo koje sprecava koroziju, snizuje temperaturu (?) a dodaje se vodi... i naravno niko nije imo pojma :D
@biljo
super clanak... u svezi njega, onako usput, znaci da bi blokovi bili najidealniji da su od srebra?? najveca termicka provodljivost... (ili kako se prevadja)
al u clanku covjek zapravo trazi neku smjesu koja bi imala spec.top.kap. sto BLIZI vodi, a da se smjesa ne zaledi na 0°C.
i sam kaze da je voda najbolja za hladenje, ako ne planiras nekako spustit temperaturu ispod 0°C :D

marac 01.05.2003. 00:40

Taj waterweter ne sluz samo za ubijanje nametnika nego i za to sta sprjacava nastanak zracnih dzepova u cijevima, bloku i pumpi zbog kojeg u najgorem slucaju moze doci do pregrijavanja procesora.

P.S: mislim da te tekucine ima na dangerdenu i mozes ju preko njih naruciti( imaju suradnike u Italiji)! Cijena je po sjecanju nekih 80-ak kuna za bocicu i crvene je boje!

z3D 01.05.2003. 00:46

Citiraj:

Taj waterweter ne sluz samo za ubijanje nametnika nego i za to sta sprjacava nastanak zracnih dzepova u cijevima, bloku i pumpi zbog kojeg u najgorem slucaju moze doci do pregrijavanja procesora.

P.S: mislim da te tekucine ima na dangerdenu i mozes ju preko njih naruciti( imaju suradnike u Italiji)! Cijena je po sjecanju nekih 80-ak kuna za bocicu i crvene je boje!

a šta sam ja rekao? istu stvar! sta se pravis pametan!
i nije crven nego je ROZA BOJE :D

marac 01.05.2003. 00:51

Citiraj:

Originally posted by z3D
ROZA BOJE :D
Pa to je CRNA BOJA :D

Tekucina je ovakve boje: ROZA BOJE

marac 01.05.2003. 00:55

Citiraj:

Prepisao z3D od MARCA
[B]a šta sam ja rekao? istu stvar! sta se pravis pametan!
A gle sta pise:

Originally posted by MARAC

z3D 01.05.2003. 00:55

Citiraj:

Pa to je CRNA BOJA :D

Tekucina je ovakve boje: ROZA BOJE

e da, bas takve, BRAVO! :D :clap: :burn:

z3D 01.05.2003. 00:56

Citiraj:

A gle sta pise:

Originally posted by MARAC

procitaj tri-cetri posta iznad

miato 01.05.2003. 09:52

Ma fuckas waterwetter, stavit cu ja malo cilita protiv kamenca (ili calgon, cuo sam da dobro radi :D ) i jos za boju ona boja za farbati jaja, u vrecici :D
imam vodeno vec par mjeseci, nikad ga nisam "cistio" ni nista slicno, samo u hamper dolijevam vodu, tak da se na cijevima nakupilo kamenca da jos malo pa voda nece moci ni teci kroz njih :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:08.