PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Pregled Diskova (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=44185)

Sa_Stilom 07.08.2006. 22:19

Pregled Diskova

Imam dotične diskove, u RAID0 i sad me zanima u kakvom su zdravstvenom stanju.

Ima li neki dobar i kvalitetan software koji će preskenirati HDD od eventualnih grešaka, bed sectora ili što li se sve može nać na njima...

I još da je u Windowsu?
Šta god, ima li tako nešto?

Ili recimo za popravak Raid polja ili diskova...

coconut 08.08.2006. 06:06

HD Tune

Swarm dude 08.08.2006. 10:45

I SpeedFan je O.K., on ima S.M.A.R.T. opciju i pokazuje ti Fitness i Performance diska kao u progress baru, tako da grafički možeš vidjeti njihovo zdravlje i performanse.

^SuperUnknown^ 08.08.2006. 14:10

Swarm, ali nazalost to ne radi na RAID kontroleru na toj ploci. Sistem ne vidi diskove kao 2 zasebna device-a, nego kao jedan device (INTEL RAID, tako nekako). I kad smo vec kod te teme - i ja imam slican "problem". Imam 2 Hitachija u RAID 0 vec neko vrijeme pa bi ih rado malo preshlatao diagnostic utility-ima. Razmisljao sam privremeno rastepst RAID polje da su oba diska opet normalno vidljiva pa obavit dijagnostiku, samo ne znam da li se onda poslije daju opet normalno stavit u polje? Kad sam ih selio sa IC7-MAX3 na P4C800-E Deluxe, samo sam ukljucio diskove, u BIOS-u ukljucio RAID i svi podaci su bili normalno vidljivi, isto tako i kad sam ih prebacio na novu plocu, pa pretpostavljam da ovo sto bih htio izvest nebi trebao biti problem. Ili se varam? Nebi htio popusiti sistem i sve s diska (makar imam uredan backup, ali i gomilu filmova gore). :)

Swarm dude 08.08.2006. 14:47

Vidiš, nisam to znao. Mislio sam premda su u RAID0 da se vide zasebno. Thx SuperUnknown :beer:

Doktor 18.08.2006. 09:43

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 493746)
Swarm, ali nazalost to ne radi na RAID kontroleru na toj ploci. Sistem ne vidi diskove kao 2 zasebna device-a, nego kao jedan device (INTEL RAID, tako nekako). I kad smo vec kod te teme - i ja imam slican "problem". Imam 2 Hitachija u RAID 0 vec neko vrijeme pa bi ih rado malo preshlatao diagnostic utility-ima. Razmisljao sam privremeno rastepst RAID polje da su oba diska opet normalno vidljiva pa obavit dijagnostiku, samo ne znam da li se onda poslije daju opet normalno stavit u polje? Kad sam ih selio sa IC7-MAX3 na P4C800-E Deluxe, samo sam ukljucio diskove, u BIOS-u ukljucio RAID i svi podaci su bili normalno vidljivi, isto tako i kad sam ih prebacio na novu plocu, pa pretpostavljam da ovo sto bih htio izvest nebi trebao biti problem. Ili se varam? Nebi htio popusiti sistem i sve s diska (makar imam uredan backup, ali i gomilu filmova gore). :)

Ja sam imao takvu situaciju na jednoj novijoj ploči sa Intel chipsetom - samo nisam namjerno razdvojio RAID - sam je pukao. Nakon što sam ponovo sastavio RAID polje, svi podaci su opet bili gore....na sreću !:beer:

mirkoB 18.08.2006. 23:20

^SuperUnknown^ , preporučio bih ti da ghostas diskove pojedinačno, van RAIDa, no vjerojatno je veličina problem - gho image koji se proteže na 15-ak DVD medija i nije neki način.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:04.