PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   2MB paging file na WinXP (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=43166)

martyn 20.07.2006. 12:50

2MB paging file na WinXP

Pozdrav svima!

FYBG!
Upiknuo sam 2GB rama i logičan slijedeći korak bi bio disable paging file. No kako neki programi ne rade bez virtualne memorije (npr. Photoshop) stavio sam min. i max. na 2MB.
I lijepo nakon restarta iskače prozorčić (u taskbaru) da Win zbog bla, bla, bla... razloga sam povećava paging file! I opet ga je stavio na veličinu rama:eek:
Kako onemogućiti Win u takvim sabotažama?
Isključio sam hibernaciju, jel' možda treba i system restore ili nešto drugo?

Ili ako netko zna kako photoshop natjerati da radi bez paging file-a?

Hvala.

brentaal 20.07.2006. 14:40

Nemoj brisat page file. Previše aplikacija ovisi o njemu, a i sami Windowsi.

crn 20.07.2006. 14:56

Čak i kad isključiš page file windowsi ga još uvijek koriste i tu ne možeš ništa napraviti - nemoj se uopće zamarati s tim samo ga stavi na neku fiksnu veličinu da smanjiš fragmentaciju diska i zaboravi.

d0X 20.07.2006. 15:16

a na koliko mb bi ga bilo optimalno postaviti ako imam 1gb rama?

Bubba 20.07.2006. 15:21

Citiraj:

Autor martyn
Upiknuo sam 2GB rama i logičan slijedeći korak bi bio disable paging file.

A to je po onoj logici "nemam-qurca-pojma-sto-je-VMS-al-citam-PcPlay-i-jako-sam-kul-trebao-bih-biti-ruzniji"?

brentaal 20.07.2006. 15:30

Citiraj:

Autor d0X
a na koliko mb bi ga bilo optimalno postaviti ako imam 1gb rama?

Page file se obično stavlja tak da je minimalna veličina 1.5 puta veća od količine RAMa, a maximalna 3 puta veća. To je ujedno i defaultna vrijednost, dakle, najbolje je ne dirati to uopće.

d0X 20.07.2006. 15:32

jel to Virtual Memory System? pa što imaš protiv pcplaya? ja ga pročitam ponekad. nego, reci rađe na koliko da stavim page file pošto imam 1gb rama?

martyn 20.07.2006. 15:33

Bubba : baad :

probaj prvo napisati nešto korisno!

d0X 20.07.2006. 15:45

Citiraj:

Autor Blitz
Page file se obično stavlja tak da je minimalna veličina 1.5 puta veća od količine RAMa, a maximalna 3 puta veća. To je ujedno i defaultna vrijednost, dakle, najbolje je ne dirati to uopće.

hvala Blitz : cheers2

Bubba 20.07.2006. 16:19

Citiraj:

Autor d0X
jel to Virtual Memory System?

Dabome.

Citiraj:

pa što imaš protiv pcplaya?
Nista ucinkovito...

Citiraj:

ja ga pročitam ponekad.
I ja isto, kad standardni laksativi ne pomazu.

Citiraj:

nego, reci rađe na koliko da stavim page file pošto imam 1gb rama?
Da sad ne laprdam previse jer nemam vremena - svatko tko ima dvije ciste o bilo kojem VM sistemu shvatja njegovu korist i vaznost. Predpostavljam da danasnji Windows sustavi (XP, konkretno) imaju isto sto je imao i WNT, a to je page replacement i izbacivanje citavih procesa (populisticki - swapping) kao osnovu VM sistema. Sama velicina page filea, swapa ili kako ga god zelis zvati nema direktnog utjecaja na performanse (odnosno, ako ti je dovoljno 500MB, sustav ce se isto ponasati i sa 50GB, uz ociti nedostatak izgubljenog prostora ako ga stavis na fiksnu velicinu). Osnovni problem jest taj sto bez dobrog administratora i poznavanja sustava ne mozes odrediti cookbook po kojemu bi mogao odrediti velicinu, koja je u nacelu, (naj)manji dio problema...

Bubba 20.07.2006. 16:21

Citiraj:

Autor Blitz

Sto ce reci da ako imas 32 MB RAM-a stavljas maksimalno 96MB page filea dok sa 2GB moram staviti 6GB? Slaba ti formula...

Defcon.OS 20.07.2006. 16:54

Imho Bubba je u pravu, na "kucnim" mašinama sa 1 ili 2GB RAM-a upper limit ne treba biti veci od ukupne kolicine raspoložive meme.
Nije lose konzultirati task manager pod commit charge,. prva vrijednost je iskoristen a druga raspolozivi prostor od RAM-a i page file-a ukupno.

google says ( za 1GB+ mašine ): 2MB lower limit - ukupan RAM upper limit.

LARN81 20.07.2006. 17:03

http://www.xpertworld.tk/ za sve koji su u dilemi, ima sekcija kako postavit virtual memory...

d0X 20.07.2006. 19:57

ova strana ide u bookmarks. thnx LARN81 :)

Cataphract 20.07.2006. 20:03

Moja Stranična Datoteka na ovom (kućnom) računalu je ostala defaultna kako su je sami Windowsi sebi postavili: 2046-4092 MB, s 2GB RAMa. To je ostalo takvo jer mi se nije dalo tweakati i čačkati nakon instalacije. Prije instalacije je Stranična Datoteka imala fiksnu veličinu od 2GB. Komp u firmi, s 1GB RAMa, ima posebu particiju za svoju Straničnu Datoteku čija je veličina fiksna - 1GB. Iskreno govoreći, nisam primjetio ikakve razlike u performansama. To može biti stoga jer ne vozim ništa prezahtjevno. Najzahtjevnija stvar koju vrtim je Guild Wars na kompu doma i UT na kompu u firmi. Sada sam u fazi "ne čačkaj dok radi".

martyn 21.07.2006. 09:04

Citiraj:

Autor crn
Čak i kad isključiš page file windowsi ga još uvijek koriste i tu ne možeš ništa napraviti...

Netočno,
kad se paging file isključi onda ga stvarno nema i windowsi koriste isključivo ram.

A "rješenje" problema iz prvog posta: min. i max. veličina na 20MB (to sam prvo probao) i sve OK.
Jedino još ostaje nejasno zašto kad se stavi na 2MB windowsi ga sami povećaju???

Ako bude kakvih promjena, javim. : hello2 :

Freek 21.07.2006. 10:32

Citiraj:

Autor martyn
Netočno,
kad se paging file isključi onda ga stvarno nema i windowsi koriste isključivo ram.

A "rješenje" problema iz prvog posta: min. i max. veličina na 20MB (to sam prvo probao) i sve OK.
Jedino još ostaje nejasno zašto kad se stavi na 2MB windowsi ga sami povećaju???

Ako bude kakvih promjena, javim. : hello2 :

Da ali čak i da imaš 4GB meme, Windowsima i dalje treba paging file.

martyn 21.07.2006. 11:04

Ma ne treba windowsima, isprobao na više računala koja već mjesecima tako rade (gore je office, nero, BOINC...).

Problem su određeni programi (grafika, video i audio obrada) koji se neće pokrenuti ako ne lociraju paging file.

Freek 21.07.2006. 11:33

Citiraj:

Autor martyn
Ma ne treba windowsima, isprobao na više računala koja već mjesecima tako rade (gore je office, nero, BOINC...).

Problem su određeni programi (grafika, video i audio obrada) koji se neće pokrenuti ako ne lociraju paging file.

pa no, o tome i pričamo da neke stvari neće bez page-a.

martyn 21.07.2006. 11:58

Je, teško je breme nasljeđa:

"640K ought to be enough for anybody."

Bill Gates, 1981

: cheers2

crn 21.07.2006. 14:17

Ma o čemu ti pričaš : bonker : Toliko gluposti davno nije netko nadrobio...
Citiraj:

Myth - "Disabling the Pagefile improves performance."

Reality - You gain no performance improvement by turning off the Pagefile. When certain applications start, they allocate a huge amount of memory (hundreds of megabytes typically set aside in virtual memory) even though they might not use it. If no Pagefile (i.e., virtual memory) is present, a memory-hogging application can quickly use a large chunk of RAM. Even worse, just a few such programs can bring a machine loaded with memory to a halt. Some applications (e.g., Adobe Photoshop) will display warnings on startup if no Pagefile is present.
Citiraj:

In modern operating systems, including Windows, application programs and many system processes always reference memory using virtual memory addresses which are automatically translated to real (RAM) addresses by the hardware. Only core parts of the operating system kernel bypass this address translation and use real memory addresses directly. All processes (e.g. application executables) running under 32 bit Windows gets virtual memory addresses (a Virtual Address Space) going from 0 to 4,294,967,295 (2*32-1 = 4 GB), no matter how much RAM is actually installed on the computer. In the default Windows OS configuration, 2 GB of this virtual address space are designated for each process' private use and the other 2 GB are shared between all processes and the operating system. RAM is a limited resource, whereas virtual memory is, for most practical purposes, unlimited. There can be a large number of processes each with its own 2 GB of private virtual address space. When the memory in use by all the existing processes exceeds the amount of RAM available, the operating system will move pages (4 KB pieces) of one or more virtual address spaces to the computer's hard disk, thus freeing that RAM frame for other uses. In Windows systems, these "paged out" pages are stored in one or more files called pagefile.sys in the root of a partition. Virtual Memory is always in use, even when the memory required by all running processes does not exceed the amount of RAM installed on the system.
http://support.microsoft.com/default...b;en-us;555223

To što si ti isključio u opcijama pagefile ne znači da je windowsi ne koriste. Dovoljno su pametni da ti ne dozvole da ubiješ sistem ali se zato ostali programi moraju snalaziti kako znaju i zato neki od njih javljaju greške ili se odbijaju pokrenuti. Greška koju si ti dobio najvjerojatnije je vezana za memory dump opciju jer bez pagefile (ili premalog pagefile-a) na root disku windowsi ne mogu napraviti memory dump u slučaju greške pa pametni kakvi jesu lijepo te upozore i povečaju pagefile (drugi put nastoj pročitati ono bla bla bla... koje ti windowsi pokažu). Isključi debugging ili ga stavi na 'small memory dump' pa možeš staviti page file na koju god hoćeš vrijednost, ali opet ponavljam nećeš dobiti ništa osim možda nešto malo diskovnog prostora... inače FYI Photoshop radi sasvim dobro i bez pagefilea ako mu u opcijama uključiš dodatne scratch diskove... bla bla bla...evo jedna stranica sa mitovima i legendama o WinXP : XP Myths

Jelc 21.07.2006. 15:34

Citiraj:

Autor Freek
Da ali čak i da imaš 4GB meme...

Ne zna ti glupi OS raditi sa više od tri gige (3.1-3.2) ne sjećam se točno.
Možeš ti staviti 4BG ali se neće sve koristiti.

crn 21.07.2006. 16:38

The current algorithm Windows uses to set the default paging file size is:
Citiraj:

• If total physical RAM is less than 2 gigabytes (GB), the paging file is set to 1.5 times the amount of RAM or 2 GB, whichever is smaller.
• If total physical RAM is equal to or more than 2 GB, the default size is set to 2 GB.
http://support.microsoft.com/kb/237740/en-us

Cataphract 24.07.2006. 09:19

Citiraj:

Autor crn
...evo jedna stranica sa mitovima i legendama o WinXP : XP Myths

Sve to stoji što je čovjek napisao, ali ostavio me bez teksta.. lažem - ostavio me s OMG WTF?! tekstom kada sam vidio da ovdje pod "internet" preporuča - ni manje ni više nego - Google Toolbar. Okej, dopuštam mogućnost da je morao to napisati jer dobiva pare Google reklamama, ali opet... Mislim, toliko se potrudi napisati suvisle i korisne savjete i onda za kraj na sve to opali onaj najgori, najmasniji, iz petnih žila izvučen kričavozeleni hračak. Bezveze.

: baad :

CatKiller 24.07.2006. 09:27

Eto moj swap je ugodno smjesten na vlastitoj particiji "na sredini" diskovlja i nemoze se prosiriti van 2gb ni da hoce :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:07.