PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Vista (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=42998)

Ubleha 17.07.2006. 11:24

Vista

Nakon duge i teske borbe sam skinuo Vistu sa microsoftove stranice, ali nemam seriski broj niti mi ga je nudio niti trazio bilo kakve podatke da mi spremi na mail kako mogu da dodem do seriskog broja da probam, i ovo cudo.

coconut 17.07.2006. 11:50

Obzirom da to nije službena Vista već neka beta verzija, vjerojatno ti ni neće tražiti ključ. Prava Vista izlazi tek slijedeće godine.
Moje saučešće na iznosu na telefonskom računu.

Ubleha 17.07.2006. 11:55

Ama skinuo sam to na poslu kablovski internet Vista public beta2 trazi seriski broj, a treba i kasnije da se moze aktivirati medutim nigdje ga ne nalazim.

Perki 17.07.2006. 12:12

A kako si uopće došao do linka za Vistu?

U načelu microsoft ti pošalje link za download na mail, zajedno s product key-em nakon što se registriraš (microsoft passport network). Sve skupa dobiš od njih jedno 3-4 maila tijekom postupka.

Bilo kako bilo, kasniš. Sa njihove stranice :
Citiraj:

The Windows Vista Customer Preview Program is now closed for new participants.
Tak da službeno ne možeš više doć do produkt key-a, ako nisi od ranije registriran.

atha 17.07.2006. 12:22

Nemojte se samo zaletiti sa nepotrebnim pricama,
FAQ ste svi procitali. Da nebi kasnije bilo - nisam znao. :)

Ubleha 17.07.2006. 12:45

Link sam nasao ovdje na forumu znaci zvanicna microsoft stranica uspio sam da instaliram lijepo izgleda (sareno i budali drago) ali dosta spora na Athlon64 3200+, 2G rama, 160G S-Ata disk,6600GT graficka itd. znaci nije bas slaba masina najvise iritira sto cita dugo bilo koji podatak sa cd-a.

brentaal 20.07.2006. 14:42

Citiraj:

Autor Ubleha
Link sam nasao ovdje na forumu znaci zvanicna microsoft stranica uspio sam da instaliram lijepo izgleda (sareno i budali drago) ali dosta spora na Athlon64 3200+, 2G rama, 160G S-Ata disk,6600GT graficka itd. znaci nije bas slaba masina najvise iritira sto cita dugo bilo koji podatak sa cd-a.

Koji build Viste koristiš? Zadnjih nekoliko buildova daje znatno bolje performanse.

logan 24.07.2006. 16:17

Da se poštedim muke sa download-om, naručio od Microsofta njihov DVD box Vista beta2 Customer preview i stiglo mi to fino upakirano sa dva dvd-a (32 i 64 bit-na verzija) i moj sistem pod Vistom za sada radi bez problema, sve komponente prepoznate, ADSL radi, IE7 izgleda dobro, uglavnom prvi opći dojam je da ne izgleda loše, naprotiv !!

Fleks 25.07.2006. 03:57

Stabilnost, 3d, itd...

Ajde gukni malo vise kad vec imas ;)

logan 25.07.2006. 16:39

10 RAZLOGA ZAŠTO PRIJEĆI NA WINDOWS VISTU

21.03.2006
http://www.durabilis.hr/modules/news...02c_medium.jpgNova verzija najpopularnijeg operativnog sustava na svijetu nije samo kozmetička nadogradnja već donosi pregršt novih mogućnosti i poboljšanja zbog kojih se prelazak na Windows Vistu zbilja isplati.
Nakon testiranja jedne od beta inačica Viste informatički web portal PCworld sastavio je listu 10 najvećih novosti koje nova verzija Windowsa donosi.
1.Sigurnost prije svega: SP2 za Windows XP znatno je poboljšao sigurnost Microsoftovog operativnog sustava, no Vista ga vodi na drugu razinu. Poboljšanja ima mnogo, a spomenuti ćemo samo poboljšani firewall, enkripciju podataka na tvrdim diskovima i User Account Protection.
2. Internet Explorer 7: Nova verzija Microsoftovog Internet preglednika dobila je mnoga funkcionalna poboljšanja poput tabbed browsinga, ali i antiphishing mogućnosti koje onemogućuju krađu povjerljivih podataka od korisnika. Sve ove mogućnosti već su dostupne i korisnicima aktualnih inačica Windowsa koji koriste IE7, no u Visti ovaj internet preglednik dodaje još jednu razinu zaštite koja onemogućuje pokretanje nepoželjnih programa koje korisnik može učitati s Interneta.
3. Grafičko sučelje: Novo sučelje sada uključuje 3D objekte, animacije i transparencije koje izgled novih Windowsa čini puno ljepšim, ali u isto vrijeme zahtjeva i snažnije računalo.
4. Funkcije pretraživanja: Mogućnosti pretraživanja Windows Viste uvelike su unaprijeđene u odnosu na ‘Search’ funkciju u prethodnim inačicama ovog operativnog sustava. Osim datoteka i sadržaja tvrdog diska sada je moguće i pretraživanje sadržaja e-mail poruka, Interneta… i sve to sa jednog mjesta.
5. Poboljšana nadogradnja: Za razliku od starijih inačica Windowsa u kojima se za pristup Windows Updateu koristi Internet Explorer, Vista u ovu svrhu koristi posebnu aplikaciju. Zahvaljujući tome proces nadogradnje je puno brži i informativniji.
6. Multimedijske mogućnosti: Windows Media Player program za reprodukciju multimedijalnih sadržaja u Visti je dobio mogućnost stvaranja MP3 kataloga, a tu su u Windows Photo Gallery za organiziranje i katalogiziranje kolekcija fotografija te DVD Maker – aplikacija za montažu video sadržaja.
7. Kontrola sadržaja: filtriranje nepoćudnih sadržaja bilo da se radi o blokiranju pristupa određenim web stranicama, ili onemogućavanju preuzimanja datoteka s Interneta u Visti je implementirana na razini operativnog sistema i u ovu svrhu više nije potrebno koristiti posebnu aplikaciju.
8. Poboljšano backupiranje: Windows Vista dolazi s programom koji će olakšati stvaranje rezervnih kopija vaših podataka, a poboljšan je i System Restore – funkcija pomoću koje se operativni sustav može vratiti u prethodno stanje nakon infekcije virusom ili instalacije lošeg softvera.
9. Peer-to-peer suradnja: Ova funkcija korisnicima Windows Viste daje ‘zajedničku radnu plohu’ pomoću koje u realnom vremenu mogu surađivati u radu na dokumentima, prezentacijama i sličnim vrstama podataka.
10. Brža instalacija: Premda beta inačice Windows Viste još ne dolaze s novim instalacijskim procesom, finalna verzija trebala bi vrijeme instalacije s jednog sata smanjiti na 15-ak minuta.

Perki 25.07.2006. 22:13

Ovo je neka zafrkancija, jel?

Vistu (beta 2) sam instalirao prije par dana i jučer opet. Prvi put sam instalaciju pokrenuo bootajući sa DVD-a. Trebao je biti dual boot sa XP-om,svaki na svom disku. Vistin boot manager je izgleda malo pobrkao slova, pa nisam mogao pristupiti XP-u osim ako iskopčam disk na kojem je Vista.
Drugi put je instalacija pokrenuta iz XP-a i za sada stvari funkcioniraju.

No, da krenem redom, po stavkama.

1. Firewall valjda radi, enkripcija mi ne treba, a UAC je dosadan 'ko proljev. Javlja se za svaku sitnicu. Ne radi ni približno kao na UNIX-like sustavima
2. Explorer 7 je u par navrata odlučio više ne raditi. Pogasio je otvorene stranice i napisao da se se ne može spojit. Sva sreća Opreica radi savršeno.
3. Istina. Mnogo snažnije računalo. Samo za pomicanje prozora CPU usage mu skoči 5-15 % (barton 2500@2200)
4. Indexing kojeg se u XP-u isključivalo. I ovdje ždere resurse, al se ne da imaknut.
5. Nakon reinstala ponudio mi je drukčije updatove nego prvi put (optional updates)
6. Konačno i mpeg-2 decoder u Windowsima. Još kad bi zvučna proradila kak se spada (Audigy 2 ZS),...
7. Da se zgasit.
8. System restore radi savršeno. Već sam ga koristio 3 puta.
9. Nemam pojma. Nisam isprobavao.
10. Dugo je još do finalne verzije... Trenutno je sa nekih 45 min za XP "ubrzano" na sat i pol (il su bila 2 sata, ne znam, prespavao sam)

I još koješta. No prvo da osposobim zvučnu,...

BrunoZG 25.07.2006. 22:20

To bi moglo vazit mozda za 2 GB RAMA(ak bu dosta), obavezno dvojezgreni procesor, a po mogucnosti i direct X 10 graficka, kojih mislim da jos i nema.

Citiraj:

0. Brža instalacija: Premda beta inačice Windows Viste još ne dolaze s novim instalacijskim procesom, finalna verzija trebala bi vrijeme instalacije s jednog sata smanjiti na 15-ak minuta.

domy_os 25.07.2006. 22:43

1. Držim se stare poslovice: što valja, ne diraj. Kombinaciju zaštite koju imam na XP već 2. god. radi jednostavno savršeno.

2. Vrijedi isto što i gore - to sve što ima IE7, Firefox ima već odavno + mnogo toga ostalog.

3. Ovo grafičko sučelje nije ni za *urac, povraće mi se od toga. Ne znam kak su mogli tak sve usrat...

4. Evo to nije loša stvar, al to meni ne treba jer sve što je disku, po mailovima, po policama okolo imam na dlanu i sve što mi treba, nađem u roku 1 min.

5. Već njušim nešto iritantno ko ovaj Automatic Update...

6. WMP? Ahaha! MP3 bazu imam otkad znam za sebe, galerija slika mi ne treba jer je sve fino po folderima poslagano...

7. Imam odavno.

8. Jedna od najgorih stvari koja postoji u Windowsima.

9. Mislim da je to onaj desktop u obliku neke kutije kad gledaš odozgo, nagađam... Nepotrebno.

10. Skoro 15 min. mi se i XP instalira, al ko da je to bitno, jednom instaliram i ne mjenjam do sljedeće konfe.

Eto, iz ovoga svega ja ne vidim nijedan pravi, al pravi razlog za prelazak na Vistu...

Facelessone 25.07.2006. 23:24

aj da se i ja dodam:
1. Avast+Zone Alarm svoj posao rade savršeno..
2.IE ne hvala..Opera mi je više sviđa..
3.Aj moglo bi bit ok, al posto na ovoj konfi planiram ostat jos neko vrijeme ne hvala
4.Neznam zakaj bi nekej trazil po svojim dzepovima..znam di mi je sve..
5. ***bo ih automatic apdejts, također mislim ne nehkej iritantno oko toga...
6. Sve po folderimam poslagano baš kak volim..
7.Aj bar se netreba koristit zasebna aplikacija..
8.System restore mi je zgašen i ne mislim ga palit jer nemam planove nekej s**bat
9.Ovo bi moglo bit zgodno al prosječnom ljudu nepotrebno.
10.Također mi instalacija traje manje od 15 min..

Da sam jedini koji koristi komp zujal bi na ubuntuu a ne na win.... vista je puuuuuuno prezahtjevna.

tor 26.07.2006. 17:06

Nosim Vistu oko mjesec dana. I što reči? Isti racku kao kad je došao XP. Lepo zgledi. Od nje ništa pametno do SP2...

Fleks 26.07.2006. 17:51

Citiraj:

Autor tor
Nosim Vistu oko mjesec dana. I što reči? Isti racku kao kad je došao XP. Lepo zgledi. Od nje ništa pametno do SP2...

Očeš reči da je XP pametan od SP2 :D ?

Kak se ponaša u 3du?

Ajde bas reci npr razliku u 3dčmarku 2k3?

Codiac 27.07.2006. 01:09

hmn meni je sp2 za xp vece govno nego sam xp

xp sp1 su po meni oni koji su najstabilniji...

sto se tice viste mozete i par screenshotova baciti nemorate se sramiti ...

domy_os 27.07.2006. 02:57

Evo... :D

http://img157.imageshack.us/img157/2209/fescr004uq0.jpg

Sorry na OT.

Perki 27.07.2006. 09:29

Vista je maknuta sa mog kompa. Nemam ja živaca za to... Too old for this shit.
Zapravo najveće razočaranje je DirectX 10. Hardvera za to još nema, ali nema niti kompatibilnosti sa prijašnjim verzijama. Odnosno, kompatibilnost je zadržana u onoj mjeri koliko je potrebno da Windowsi kao takvi rade na "starim" komponentama.
S obzirom da je većina aplikacija koje koristim naslonjena na DirectX na ovaj ili onaj način, funkcionalnost im je prilično ograničena te ja na Visti nemam što raditi (igre se nisam ni usudio instalirati...)
Kao što je Facelessone rekao za zujanje po OS-u imate pametnijih izbora od Viste.
Možda drugom prilikom.

Defcon.OS 27.07.2006. 10:11

Zanima me što je sa Windows Defenderom, zanima me kako se to čudo
pokazalo ( ima li ga uopce u ovim verzijama ili tek u finalnoj ).
Obzirom da je sada za sve od firewalla do virusa i spyware-a.
teoretski :D nije loša ideja jer iskljucuje dodatne third party programe (ako zanemarimo poslovicnu windows sigurnost).

Anyhow, ako ga ima baš me zanima kako to fercera.

logan 27.07.2006. 12:19

Evo još malo općih (testerskih) dojmova, bez obzira ko kaj misli, ali isto takva situacija vladala je kada je dolazio XP (dakle puno podjeljenih i oprečnih mišljenja) !!

Microsoft Vista beta 2 - prvi pogled
U razmaku od svega dva tjedna Microsoft je širokoj javnosti na besplatan download ponudio novu verziju Windowsa - Vistu - te Office 2007 u verziji beta 2. To je znak da se oba proizvoda približavaju finalizaciji te da je dobar trenutak da ih i mi isprobamo i prenesemo vam naše dojmove

http://www.tportal.hr/2005/09/27/0050007.19.jpg

Windows Vista je zacijelo jedan od najodgađanijih softverskih proizvoda u povijesti. U svom razvoju ova je verzija mijenjala imena (sjetite se Longhorna i Blackcomba - iako iz današnje perspektive više nije posve jasno koja se od ovih ranih verzija razvila u kojem smjeru), pa čak i čitav smjer razvoja - od odustajanja od uvođenja novog datotečnog sustava, pa do velikog preusmjeravanja fokusa na poboljšanje sigurnosti, što je danas jedna od ključnih elemenata Viste. Microsoft Office 2007 se, u usporedbi s Vistom, razvijao prilično standardno, čak i dosadno, no u ovom trenutku se finalizacija oba proizvoda opasno približila kraju te se oba mogu u verzijama beta 2 posve besplatno skinuti s Microsoftovih stranica.

Vistu smo instalirali na računalo s procesorom Opteron 144, matičnom pločom DFI Lanparty SLI-D s čipsetom Nforce4, 1 GB memorije Kingston DDR RAM te grafičkom karticom XFX 7600 GT. Riječ je o računalu koje je, iako ne spada u sam vrh po performansama, više nego sposobno za najzahtjevnije zadatke.

Microsoft Vista Beta 2 (Build 5381, verzija za 32-bitne procesore)

Instalacija novih Windowsa prilično je slična instalaciji Windowsa XP - jedina pitanja na koja morate odgovarati su ona koja se tiču vaših regionalnih postavki. Po nekim se stvarima vidi da Vista još nije do kraja ispolirana - instalacija je na nekim dijelovima zapela bez objašnjenja, tu i tamo nedostaju logotipovi Windowsa, no to je sve manje bitno za beta verziju. Ono što je bitno jest da je instalacija na ovom relativno standardnom računalu prošla bez ikakvih grešaka.

Što je još bolje, Vista je prepoznala sav naš hardver osim zvučne kartice, što smo lako riješili downloadom audio drivera za ploče Nforce. Istina, na testnom računalu nismo ni imali starog ili neobičnog hardvera (osim možda samog procesora, Opterona 144, koji je esencijalno AMD 64 3200+ s dvostruko više cachea). U svakom slučaju, Vista je test instalacije prošla s najvišim ocjenama.

Pomlađeno sučelje, visoki zahtjevi i solidna brzina

Vista je na našem računalu zauzela oko 16 GB tvrdog diska te šestotinjak MB RAM memorije. Ipak, ni u jednom trenutku nam se rad u Visti nije činio spor.
Puno je pažnje u Visti poklonjeno sučelju - prozirni prozori, animacije i raznorazni posebni učinci tu su da zadive korisnike i moramo priznati da čitavo sučelje u odnosu na stare Windowse izgleda svježije. Velika novost je sidebar, alatna traka s desne strane u koju su se naselili gadgeti - mini aplikacije od kojih svaka obavlja jednu jednostavnu namjenu, kao što je sat ili mjerač potrošnje sistemskih resursa. No Vista sve to naplaćuje visokim hardverskim zahtjevima - na našem je računalu zauzela oko 16 GB tvrdog diska te šestotinjak MB RAM memorije (16 GB zauzeća treba shvatiti uvjetno, jer dio toga otpada na page file čija veličina varira od računala do računala). Ipak, ni u jednom trenutku nam se rad u Visti nije činio spor, čemu je vjerojatno doprinijela i činjenica da smo koristili uglavnom programe koji dolaze s operativnim sustavom.

Ovo nas dovodi do prvog većeg problema koji smo imali u korištenju Viste - vrlo malo aplikacija namijenjenih Windowsima XP radi pod Vistom. Naravno, to se od većine njih ni ne očekuje, obzirom da nisu za nju optimizirani, no ipak smo se nekako nadali da ćemo moći pokrenuti više naših omiljenih programa. Među aplikacijama koje rade bez grešaka su Office 2007, Firefox i Adobe Reader, dok Nero, primjerice, ne pokazuje znakove života. Neke aplikacije instalirat će se ispravno iz drugog pokušaja, uz pomoć ugrađenog programčića nazvanog Program Compatibility Assistant koji sam prepoznaje problem, no on nekad radi, a nekad ne.

http://www.tportal.hr/2006/06/14/0605007.19.jpg

Zbog veličine teksta, nastavak sljedi na idućem postu !!

logan 27.07.2006. 12:22

Nastavak sa prethodnog posta (Win Vista BETA2)

Što se tiče aplikacija koje dolaze s Windowsima, one su sve doživjele velike promjene; čak možda do te mjere da nam se čini da je previše vremena posvećeno poliranju aplikacija koje zapravo i nemaju direktne veze s operativnim sustavom. Internet Explorer 7 beta tako donosi tabove, podršku za RSS te mnoge nove opcije vezane uz sigurnost; Windows Media Player 11 i Media Center sada se brinu i za vaše fotografije, a preko njih možete online kupovati glazbu, Windows Picture and Fax Viewer ima posve novo sučelje itd.

Određene promjene doživio je i Windows Start izbornik, kao i Windows Explorer te My Computer. Naime, uglavnom se odustalo od sustava cascading izbornika i podizbornika te tree prikaza direktorija. Općenito pravilo sada je da se oni, gdje god kliknete na kakav direktorij ili poddirektorij, prikazuju u istom prozoru, a navigacija se vrši uz pomoć navigacijske trake. Ovo definitivno traži period navikavanja, a mi moramo priznati da nam ovaj način navigacije uopće nije 'sjeo', kao što se vjerojatno neće svidjeti mnogim naprednim korisnicima koji su navikli na programe kao što je Total Commander i njihovo pregledno 'dvostruko' sučelje. Jednostavno, na zaslonu sada vidite manje informacija nego prije i u njima se teže snaći. Kažu da je ovo dobro za početnike koje višak informacija zbunjuje, što je moguće, no mi ćemo ipak ove promjene uzeti s dozom skepse.

Tu je i pregršt novih aplikacija, primjerice Windows Defender, koji se brine za zaštitu od spyware i drugih zloćudnih aplikacija, Windows Calendar, simpatični i prilično kvalitetan organizator i kalendar, Windows DVD Maker, Windows Photo Gallery i još nekolicina. Ovih je aplikacija previše da bismo ih sve detaljno opisali, no naš ukupan dojam u radu s većinom njih je pozitivan, ponovno uz napomenu da ih ne smatramo bitnim dijelom operativnog sustava, već samo dodatnom vrijednošću koja se besplatno isporučuje uz Windowse.

Naglasak na sigurnosti

Jedna od najočitijih promjena u Visti je vrlo ozbiljno shvaćanje sigurnosnih pitanja. Pored već spomenutog Windows Defendera, zaustavljača pop-up prozora ugrađenog u Internet Explorer, anti-phishing filtera i još nekih sitnica, najvažniji pomak u ovom smjeru donosi User Account Control. Naime, u starijim verzijama Windowsa svaki korisnik ima administratorske privilegije za većinu radnji na računalu. UAC sprečava pokretanje bilo kojeg ključnog sistemskog procesa ili programa bez odgovarajućih administratorskih privilegija, što u praksi znači da će vas za svaku takvu radnju pitati za dodatno dopuštenje.

Jedna od najočitijih promjena u Visti je vrlo ozbiljno shvaćanje sigurnosnih pitanja.
Moramo priznati da nam je ovaj sustav zaštite prilično nejasan. UAC vas jednostavno pita želite li nastaviti s instalacijom ili pokretanjem neke aplikacije, dajući vam izbor da ili ne, na što će ogromna većina korisnika odgovoriti 'da' ne razmišljajući o čemu se radi. Nakon nekog vremena UAC postaje prilično iritantan jer se čak i kad ste ulogirani kao administrator javlja svako malo i uskoro na njega postajete imuni, klikćući 'Yes' svaki put kad ugledate taj prozor. Srećom, moguće ga je ugasiti uz pomoć msconfiga. UAC je vjerojatno dobar za sigurnost na računalima prosječnih korisnika koji jednostavno neće imati privilegije za pokretanje svega, te će jednostavno morati trpjeti njegove poruke, dok će ga iskusniji korisnici vjerojatno gasiti.

http://www.tportal.hr/2006/06/14/0608007.19.jpg

Ipak, smatramo da su sigurnosne funkcije u Visti izuzetno bitne te da će o njima ovisiti - pa, teško je reći uspješnost, jer je Windowsima gotovo zagarantirana uspješnost - ali barem pozitivna ocjena novih Windowsa. Naime, ukoliko sve te opcije uistinu uspiju zaustaviti veliku većinu problema koji trenutno muče prosječnog korisnika, postat će standard koji će se uvelike koristiti i koji će promijeniti način razmišljanja korisnika Windowsa kad je riječ o sigurnosti. Ne budu li radile dobro, tj. ukoliko virusi, spyware i ostale napasti ponovno pronađu način da se nasele na računalima korisnika, onda će ih korisnici zanemariti te se vratiti starim navikama, primjerice stalnom radu s administratorskim ovlastima.

Stvarne novosti

Ovaj pregled završit ćemo sa najvažnijim Vistinim sistemskim promjenama 'ispod haube', koje ujedno smatramo najvažnijim, jer se većina gore nabrojanih funkcionalnosti može postići i na Windowsima XP korištenjem dodatnih aplikacija. Osim već spomenutih sigurnosnih intervencija, najveće smo promjene primijetili u segmentu mreže i interneta. Windows Vista podržava IPv6, novu verziju internet protokola; gotovo kompletni dio koda vezan uz mrežu u Visti je pisan ispočetka, a svim se tim upravlja iz Network Centrea, koji se dosta razlikuje od onog u Windowsima XP. Naša su saznanja što se tiče rada s mrežom u Visti prilično limitirana - bez problema smo se uspjeli spojiti na ADSL router, a preko njega i na internet, no nismo imali vremena za opsežnije testiranje. Ono što možemo reći jest da se u mrežnim opcijama prilično teško snaći, te smo imali osjećaj da smo morali otvoriti barem dva nepotrebna prozora da bismo došli do poneke opcije.

http://www.tportal.hr/2006/06/14/0606007.19.jpg

Mnogi sistemski elementi Windowsa koje smatramo bitnim ostali su gotovo posve nepromijenjeni - primjerice, task manager. Drugi su pak znatno poboljšani - Computer Management ima nekoliko novih opcija, među kojima je i detaljno nadgledanje sistemskih procesa i performansi, što je za svaku pohvalu. Ono što nas najviše zanima, a to je implementacija određenih protokola, stabilnost i način reagiranja sustava kad se dogodi problem, teško je procijeniti obzirom da nismo mogli instalirati naročito velik broj programa, te ćemo se tu suzdržati od neke konkretnije ocjene, uz napomenu da nam se Vista nije u nekoliko dana rada nijednom 'srušila'.

U konačnici, podijeljenih smo osjećaja po pitanju Viste. Neke su opcije dugo čekane i dobrodošle, primjerice nadgledanje sistemskih resursa; druge (i to bitne) su naizgled nepromijenjene u odnosu na XP. Instalacija je prošla bez problema, što je odlično za ovu betu, no od finalne verzije to će se ionako očekivati 'pod normalno'. Novo sučelje izgleda dobro, no neke promjene, kao što je Start izbornik bez podizbornika, nisu nam se učinile nekim poboljšanjem. Puno se truda očito uložilo u to da Vista bude jednostavna za korištenje i potpunim početnicima, no nije se puno učinilo da se usreće napredni korisnici koji najčešće spomenutim početnicima 'sređuju' računalo. Smatramo da će uspješnost novih sigurnosnih opcija biti ključni element koji će korisnike 'tjerati' na migraciju na Vistu, dok nas ostatak, barem u ovoj relativno ranoj verziji, nije impresionirao.

el.diablo 04.08.2006. 12:08

Koliko lijepih riječi da bi Microsoft mirne duše mogao zaključiti betu i izdati već sutra Vistu. Nitko da spomene ključni problem. Probao sam nekoliko verzija Viste i uvijek isti problemi ( u množini) jedna jedina riječ - DRIVERI. Primjerice imam u PC-u SAT karticu, TV karticu, ATi 9600 Pro, Modem, i sa nabrojanim ogromni problemi i ne ide nikako jer nisam našao nigdje drivere koji bi radili pa čak niti za ATi. Izbor mi je bio jednostavan ili Vista ili izvaditi većinu nabrojanih komponenti a za što sam se odlučio nije teško pogoditi. Dakle što je s DRIVERIMA. Bez obzira na sve što se nabrojalo gore pozitivno ovo je ogroman nedostatak. Znam da nije do microsofta a do koga je to mi ionako nije bitno, bitno mi je da nema DRIVERA.....treba malo pisati i o nedostacima...

mirkoB 04.08.2006. 13:44

Driveri su uvijek ista priča. Prelazak s windowsa 3.x na win 9x je bio bolan, nije bilo drivera. Pa onda s windowsa 9x na win2000, uh to je tek bio PROBLEM s driverima. XP nije imao toliko problema s driverima jer su se developeri već izbrusili na 2tisućici, a sada dolazi Vista, opet jedan veliki driver cut.
Problem će se riješiti kao i prije - poznatiji hw proizvođači će izdati Vista drivere za svoje bolje proizvode, izbačene na tržište u zadnje 2-3 godine.
Ostalima se neće isplatiti gubiti vrijeme na stari hardver.
(Tu je grm u kojem leži zec, kad naprimjer kupite odličan printer od OKI-ja, i ostanete bez drivera već na slijedećem OS-u. HP je uvijek bio skuplji, ali njihovi printeri stari preko 10 god. uredno rade na XP-u).
Jednom kad Vista izađe, svi novi proizvodi će dolaziti s novim driverima.
Ostatak hardvera će izvisiti - već za godinu dana na tržnici će trebati naglašavati radi li stvar s Vistom ili ne.

JC Denton 10.09.2006. 12:10

Ah... najbolji su Letonci, oni se imaju razloga smijati MS-u vec mjesecima :)

Citat sa T-Portala:

"Letonci se smiju Visti
Britanski list Inquirer izvještava da Microsoft u Letoniji ima neobičan marketinški problem. Naime, Windows Vistu Letonci će teško ozbiljno shvatiti zbog pomalo šaljivog značenja riječi 'vista' na njihovom jeziku
Spominjanje Viste izaziva podsmijehe među Letoncima, jer ta riječ na letonskom navodno znači kokoš, a upotrebljava se i za neuglednu ženu."

ojpi 13.09.2006. 11:25

Instalao sam za probu vistu rc1 na athlonxp 2600+,512 rama, radeon 9600pro i radi koma. Naravno, sigurno je glavni razlog 512 rama, ali da odmah dam savjet onima koji misle imat vistu sa 512 rama (ako ima takvih) - NI NE POKUŠAVAJTE. Vuče se gore nego windowsi xp sa 256 rama. 1gb bi vjerojatno riješio problem, ali onda opet fali rama za igre, tako da odgovorno tvrdim da za vistu definitivno treba 1,5 ili 2gb, osim ako vam ne smeta sporo otvaranje svega i roštanje harda od 0-24. : roller :

tome_zd 14.09.2006. 04:19

evo ako nekome treba product key sa kojim čete moći aktivirati vistu samo pratite ovaj link

VISTA RC1 product key

potrebno je imati otvoren email na hotmailu

Download Vista RC1:
http://download.windowsvista.com/pre...n/download.htm

Cataphract 14.09.2006. 07:50

Citiraj:

Autor Perki (Post 485472)
8. System restore radi savršeno. Već sam ga koristio 3 puta.

: roller : : roller : : lol2 :

Ovo bi mogao biti novi reklamni slogan za Vistu. :D

sick_boy 19.09.2006. 23:55

Citiraj:

Autor tome_zd (Post 522183)
evo ako nekome treba product key sa kojim čete moći aktivirati vistu samo pratite ovaj link

VISTA RC1 product key

potrebno je imati otvoren email na hotmailu

Download Vista RC1:
http://download.windowsvista.com/pre...n/download.htm

Nije potrebno imati otvoren mail na hotmail-u. Moguće je registrirati bilo koju mail adresu (ja sam registrirao adresu na Yahoo-u, moj friend svoju službenu itd).

acamilicko 22.09.2006. 19:17

Windows XP - Vista edition

Instalirao sam ja Vistu... :)

Eeee...

11 GB prostora na C nakon instalacije i usporen rad nakon instaliranja drajvera na masini sa potpisa dole.... Nije to to. Proci ce jos puno vremena dok sa nasih ekrana nestane Win XP, i zameni ga Vista, kao sto je to bilo sa 98-icom i Win 2000. Pa jos uvek se po nekim masinama vuce 98SE, neko namerno nece na XP... A sada je XP, hteli mi ili ne, stvarno stndard. Pre nije bio. Bio je zahtevan za masinu, pa service packovi, pa 64-bit verzija... Tako ce biti i sa Vistom. Dok ne postane standard proci ce puno vremena, a tada ce se jos ponegde zadrzavati XP...

Do tada pozdrav, ostanite uz "Windows XP Service Pack 2"

http://www.essen-bilder.de/windows-v...rgrundbild.jpg

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:41.