PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   VHS to DVD (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=42437)

Buger 06.07.2006. 22:26

VHS to DVD

kako bi mi bilo najbolje raditi capture s videa, dosad sam koristio capture format profile: DVD, no kad video montiram u Uleadovom studiju prvo se načekam da ga on konvertira u neki svoj format, a onda javi kako na disku (DVD-R) nema dovoljno mjesta iako je ranije pisalo da film zauzima 4.2/4.4GB, no ispalo je na kraju da je potrebno 5GB, e sad koji bi mi bio najbolji format za prebacivanje VHS-a u DVD, ovaj DVD format koji sam koristio za capture preko winfastovog PVR-a mi vjerojatno ni nije potreban(tj. nema smisla u njega capture ako VHS kvaliteta zaostaje za DVD kvalitetom)

Dakle kori format izabrati da stane što više videa na DVD-R a da se ne gubi kvaliteta?

http://img472.imageshack.us/img472/2...shot0050tb.jpg

Buger 07.07.2006. 09:17

waiting.........................

Buger 08.07.2006. 09:57

može li se kako napraviti da od 3 ili više divx-a napravim DVD s izbornikom, ali da ti filmovi ostanu u divx formatu, bez da taj program radi neke samo sebi znane konverzije

evo kako to napraviti ako se može i s kojim normalnim programom (a ne ovaj uleadov video studio, em je spor em na kraju kaže cannot open file)

domy_os 08.07.2006. 14:22

Neće ić.

Buger 08.07.2006. 16:35

što nema nikakav način da se napravi izbornik i onda da biraš koji divx (ili neki drugi štedljivi format) želiš pogledat?

i ovak pretpostavljam da stane puno više divx-a na dvd-r ako i zvuk nekako kodiram, ja ga ostavim ga na uncompressed pa mi od 800MB filma 500 MB otpada na zvuk a na video samo 300MB, koji kodek tu staviti

izgleda da mi zvuk kasni za slikom cca 0.25s :) , kako to popraviti u VirtualDubMod-u

domy_os 08.07.2006. 17:16

Ovak kak ti želiš, ne ide. Ak imaš DivX player, pobacaj sve na DVD, ne treba ti nikaki izbornik, i amen. Ak nemaš, morat ćeš se pozabavit nekim DVD authoring programom kao DVDMaestro, TMPGEnc DVD Author i sl. U njima možeš napravit izbornike, stavit više filmova,... Prije toga ih sve treba prebacit u MPEG format jer recimo DVDAuthor traži M2V ekstenziju za video, MP2 za zvuk i STL za prijevod. Zvuk i video možeš pretvorit TMPGEncom (Plus), a prijevod preko SubRipa. Ima tu posla uglavnom...

Zvuk možeš isto prebacit u neki format s kompresijom kao MP3 ili AC3. Za pretvaranje u MP3 možeš praktički bilo koji program za obradu zvuka uzet (osobno preferiram Audition), ali ćeš onda imat 2 kanala, al vjerojatno ti je 90% DivX-a već s 2-kanalnim zvukom tak da nije ni bitno. U slučaju da želiš AC3, hm, nisam to dugo radio tak da se više ne sjećam šta treba. Mislim da je bio neki plug-in za Winamp pa programčić tipa BeSweet (tak nekak)...

Za štimanje zvuka otvori izbornik Streams -> Stream list -> odaberi taj audio stream -> RMB na njega -> Interleaving -> okvir Audio skew correction i tu upišeš vrijednost: pozitivnu, ako zvuk žuri ili negativnu, ako kasni.

Rivi 08.07.2006. 20:26

Ma šta ne može?! VSO Divx 2 DVD, još ti ubaci subtitle i sve prekodira na dvd.

domy_os 08.07.2006. 21:14

Ključna riječ -> prekodira. Autor je htio bez prekodiravanja to napravit. ;)

Buger 08.07.2006. 23:07

ej a ako on to prekodira onda film zauzima više prostora na disku jel tak? znači ne mogu stavit 6-7 filmova već 2-3? jel tak?

zašto u virtualdubmodu nemam ponuđen lame mp3 kodek iako je on instaliran na računalu

domy_os 09.07.2006. 01:04

Naravno da će zauzimat više prostora. Max što sam ja dobio je tri filma po DVD-u i to se više ni ne sjećam kako, al bilo je dosta za*ebano.

Nisi instalirao Lame ACM codec, ak se ne varam. Ja ga imam i na popisu codeca mi stoji u VirtualDubModu.

Buger 09.07.2006. 14:01

ma instaliran je i neznam zašto ga nema ponuđenog za kodiranje, ako zvuk kasni dali ga mogu kasnije namjestiti bez ponovnog kodiranja?

domy_os 10.07.2006. 09:09

Možeš.

Buger 10.07.2006. 10:18

kako?

namjestim vrijednosti na auto skew ali kako napraviti da on to spremi bez kodiranja?

domy_os 10.07.2006. 13:36

Probaj s Video -> Direct Stream Copy...

Buger 12.07.2006. 19:23

neće ići

Buger 12.07.2006. 19:35

Kako da snimim te divx-e na dvd, ja s nerom napravim data dvd, no onda na linijskom dvd playeru svaki puta moram stisnuti menu pa onda izabrati koji file pustiti, mogu kada ga tako otvorim odmah prebaciti na drugi ali ja želim da on odmah nakon što ubacim dvd u player da ga odmah pusti bez potrebe za gore navedenom radnjom, dakle što napraviti, očito ne snimiti kao data dvd?

Buger 12.07.2006. 21:48

ma evo s nerom 7 napravio izbornik, on prekodiro u neki format, uglavnom što je najvažnije stane 5 filmova na DVD

@domy-os ti isto koristiš VDM pa koliko ti traju kodiranje u divx filma trajanja 1h s tvojim procom, moj 1.8+ to obavi za oko 100min, ajd reci za kolko bi to tvoj napravio, zanima me razlika u obradi videa između A64 3.0+ i ove moje kante

domy_os 12.07.2006. 23:11

Malo brže neg u realnom vremenu, ak idem jedan prolaz, u dva prolaza (koje koristim u 99% slučajeva) duplo duže tak da film od recimo 2 h bude gotov za 3 i po do 4 sata.

Buger 13.07.2006. 07:47

koja je razlika između jednog i dva prolaza

coconut 13.07.2006. 10:07

Kad smo već kod prebacivanja materijala sa VHS-a, zanima me koji kabel/adapter koristiti obzirom da video ima samo SCART, a grafa je VIVO i ima S-Video?

domy_os 13.07.2006. 12:34

Citiraj:

Autor blablu
koja je razlika između jednog i dva prolaza

U kvaliteti, u prvom prolazu se skupljaju informacije o videu, kako kodirat koji frame, "pamti" di su brzi, di sporiji pokreti na slici,... i onda u drugom sve to fino kodira prema onome što je dobio u prvom prolazu. Seljački rečeno. :)

Citiraj:

Autor coconut
Kad smo već kod prebacivanja materijala sa VHS-a, zanima me koji kabel/adapter koristiti obzirom da video ima samo SCART, a grafa je VIVO i ima S-Video?

Trebaš kupit scart adapter koji na sebi ima obično 1 x RCA + 1 x s-video za sliku te 2 x RCA za stereo zvuk i ostalo potrebno od kablovinje.

coconut 13.07.2006. 14:02

Kablovinje sam dobio sa grafom (vidi sig). Adaptere sam gledao u HGspotu (http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=12343) i Ve-milu koji ima nešto slično, ali nema slike pa nisam siguran (njihova šifra 9928 i 9221). Da li to ono što trebam?

domy_os 13.07.2006. 15:46

Ovaj adapter nisam još vidio, al to je nešto slično ko što recimo ja imam. Moj ima na jednom kraju muški scart koji ide u TV, a na drugom ove RCA konektore na koje sam spojio TV karticu.

coconut 13.07.2006. 19:44

Zgodno je što ima i S-Video i RCA priključke, a kako imam S-Video kabel (S-Video priključak na obje strane) bit će ok.

Buger 16.07.2006. 15:08

@domy gdje podesiš da kodira u dva prolaza

domy_os 16.07.2006. 16:12

File -> Save As -> kvačica na Don't run this job now... -> pored Video mode stavi:
1. Full processing (ako si radio neke veće zahvate tipa dodavanje filtera)
2. Normal recompress (ako si mjenjao samo dubinu boja) ili
3. Fast recompress (ako samo pretvaraš u DivX ili neki drugi format bez ikakvih zahvata na videu)
Zatim klik na Change -> odaberi DivX codec (uoči ograničenja codeca s desne strane: širina mora bit djeljiva s 4, a visina s 2) -> Configure -> u okviru Rate control imaš padajući izbornik i tu stavi na Multipass, 1st pass i unesi bitrate (koji si prethodno odredio nekim bitrate kalkulatorom) -> OK -> OK -> stavi gdje želiš da ti snimi i klikni Save.
Ponovo napravi ovaj gore korak, al nek sve bude jednako osim ovog podebljanog - to ćeš promjenit u Multipass, Nth pass pa opet OK -> OK -> Save na isto mjesto.
Sad otvori File -> Job control i tu ćeš vidjet ta dva koraka koja si napravio i koja čekaju da ih pokreneš na Start. Proces traje jedno vrijeme, ovisno u konfi koju imaš, dužini videa, kvaliteti,...

Ako ti je i zvuk ostao u nekom nekompresiranom formatu, moraš i njega kodirat.

Buger 16.07.2006. 16:38

Fast recompress

spašava

hvala

stuc 16.07.2006. 22:48

Citiraj:

Autor domy_os
Malo brže neg u realnom vremenu, ak idem jedan prolaz, u dva prolaza (koje koristim u 99% slučajeva) duplo duže tak da film od recimo 2 h bude gotov za 3 i po do 4 sata.

S kojim to A64 na DVA prolaza tom brzinom kodiraš ??

domy_os 16.07.2006. 23:25

3000+ na 2.5 GHz.

stuc 16.07.2006. 23:54

Citiraj:

Autor domy_os
3000+ na 2.5 GHz.

Fsb na 277 ?? Ajde dobro...
Inače Taj A64 3000+ film od sat i pol prvu pasicu encodira 1h45-50min a drugu encodira oko 1h35min
Dva tjedna sam ga imao te 20-tak filmova obradio sa takvim neocanim procom.
Ovaj iz siga je brži 15-tak minuta u prvoj a nešto manje po drugoj pasici.
Fsb na 277.. ? Koju li to samo memu imaš....

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:23.