![]() |
Maxtorov roštilj
Imam, nažalost, Maxtor 6Y080L0 (76 GB) koji je čini mi se polako na izdahu jer mu se temprature kreću oko 44-45C što je previše, kolko sam čito normalna bi trebala biti oko 38C, a sve iznad 40C kao povećava dvostruko rizik da će hard crknuti: nono :
E sad moje pitanje je dal da stavim neki vent da puše po njemu, jer su možda takve tem. zbog vrućine ili da si počnem razmišljati o kupnji novog HDD i počnem raditi backup? :D Inače mogu reći da je hvalevrijedan(ali užasno bučan) s obzirom da je izdržo i još izdržava skoro 4godine:beer:, a da ne spominjemo da mi je prvi trajao punih 2tjedna: lol2 : |
i moj radi isto tako iako preko njega puše jedan 80mm vent na 5v
probat cu ga stavit na 12 pa vidjet sto ce bit s temperaturom |
A kaj bez njega je isto tem ili ti je bar malo manja?
|
meni je bio na ziher 70 stupnjeva neki dan, skoro pregorio
napravio format i stavio 12mm vent, skoro duplo ode temperatura. tak da 45 stupnjeva je niš može i do 50 |
70C??? pih... kaj taj ide na ugljen? :D
|
omg meni se u programima osjeti kada je preko 40° C
tak da sam morao stavit 2 venta da pušu po njemu i skinut bočnu stranicu |
Kaj onda sam da frknem neki vent na njega da puše i nema brige?
|
stavi mu neki vent što veće promjera(ovisi koje ti veličine ide u case) i stvar riješena
|
moj 200gb maxtor isto je oko 39-41... nema venta ni nicega, to je sljedeci modding.. stavit cu 92mm vent da puse po njemu... stavi i 80mm vent dovoljan je i nemas frke
|
Citiraj:
hot, hot:smoke: |
pasti ce ispod 40c sigurno, cca 36-38
|
Meni na WD800BB non stop temperatura iznad 40. Ja ne vidim nikakve probleme tu...
Evo šta Everest kaže: http://img220.imageshack.us/img220/7...t0012ox.th.jpg Jel problem ovo? |
Trenutna temperatura:
Maxtor 34° Hitachi 38° Pa njima pušu 2*80mm na 5V svaki. |
Citiraj:
|
Meni je po zimi temp maxtora bila cca 21-23°
Sad zna doc do 38. To je ljeto i ljetni problemi... :) |
ja imam taj isti disk Maxtor 6Y080L0, samo sam ga stavio kao zamjenu 4 god starome 6Y060L0. novi je zasad je jos kao beba, tep 36-38, i to ocekujem od njega u narednih 4 god .
neki dan sam ovog starog malo stavio da ga formatiram i pripremim kao backup uredaj, i nakon 2satnog formata kad sam ga isao vaditi doslovno sam se opekao, nemoze se drzati dulje od 2 sec odma pece. stvarno sam se iznenadio. da sam ga imao jos danas , na ovim vrucinama bi se zapalio sigurno LOL. |
maxtor...30-37..zavisi..sada je 31..ali kada su fakat vrucine dode do 37..eto..inace po njemu duva vent od 120mm...fino puse po elektornici :)
|
Citiraj:
a moj 200 gb maxtor trenutno je na 30 stupnjeva (puše na njega 92 mm vent), a seagate na 27. seagate je uvijek hladniji za par stupnjeva... |
Ako mogu nadodat.... imam IBM-ov disk od 2000 i NIKAD ama bas NIKAD nije bio hladen sve do prije 3 tjedna (od kada su vrucine).. radi ko veliki :) a sto je najbolje na njemu je backup :) IBM power ;)
|
Evo sad konačno stavio vent od 80mm TT da puše po njemu i temperature se muvaju od 27-33C : goood :
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:59. |