PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Neviđeni problemi s instalacijom Vindouza (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=41829)

bluntafari 26.06.2006. 22:23

Neviđeni problemi s instalacijom Vindouza

Kupio sam novi disk, Hitachi 160 GB SATAII. Matična je ASRock K7NF2-RAID.

E sad, nikako ne uspjevam instalirati Windowse na taj sata disk, a da nije ukopčan još jedan pata. Ako ostavim samo sata disk i krenem instaliravati Win, nakon šta odaberem particiju dobijem ovu poruku:

http://img388.imageshack.us/img388/9...04167fb.th.jpg

Ne pomaže ni brisanje particije, pa kreiranje nove, ni naknadno formatiranje iz Win s drugog diska, ništa.

E sad kada ostavim pata disk dobivam najčešće istu poruku. Par puta sam uspio instalirati Win ali mi onda nisu bili na c: particiji već e:, f: itd. Probao sam naknadno nakon šta instaliram Win promijeniti s Partition Magicom slovo drive-a ali ne mogu jer je gore sistem.

Jednom sam čak i uspio nekako iskombinirati da se odma instalirava na c: tako da sam pobrisao jednu particiju na pata disku i jednu na sata, pa sam onda stvorio particiju na sata disku. Tada je prepoznao format i krenuo s instaliravanjem. To je uspjelo jedanput iz pitaj Boga kojeg razloga.

Tada sam recimo bio zadovoljan. Onda sam fino s Partition Magicom išao spojiti dvije particije koje su bile na pata disku i nakon što se sistem restartao pisalo je "NTLDR is missing".

Uglavnom, nikako neće bootati bez pata diska. I u onim kombinacijama kada su Win bili instalirani na d:, e:, f:, ž:, žblj: i ostale piz*arije nakon što bi iskopčao pata disk pisalo bi nešto tipa: invalid boot device insert proper ... bla, bla.

E da, isto je učitao drivere za sata ili ne, čak kada sam učitao drivere za sata nisam ni jednom uspio ništa.

Da li netko zna rješenje ovg blesavog problema? Šta da radim, šta, šta? :D

Crais 27.06.2006. 02:11

U biosu moraš podesiti disk priority. Moraš staviti da ti je taj SATA disk na prvom mjestu

bluntafari 27.06.2006. 11:36

Citiraj:

Autor Crais
U biosu moraš podesiti disk priority. Moraš staviti da ti je taj SATA disk na prvom mjestu

Naravno da sam stavio da je prvi, ne pomažu nikakve opcije iz BIOS-a, sve sam isprobao.

mat 27.06.2006. 16:27

pokusavas instalirati Windows XP koji nemaju SP1 minimalno? tek u SP1 je došla podrška za s-ata diskove koliko ja znam

bluntafari 27.06.2006. 16:47

Imaju SP2!

Šta nitko nema ideju šta bi moglo biti? Jel' to jednostavno do ploče ili koji ku*ac? Disk sam ispitao sa Hitachi-evim alatima i još nekim i sve je u redu s njim.

mat 27.06.2006. 16:51

probaj stavit disk u s-ata1 mod prilikom instalacije

bluntafari 27.06.2006. 17:02

Citiraj:

Autor mat
probaj stavit disk u s-ata1 mod prilikom instalacije

Ma Hitachi je po defaultu u SATA1 modu, a i još sam ja za svaki slučaj "potvrdio" SATA1 mod.

mat 27.06.2006. 17:10

nemam onda ti nikakvu ideju zaista jer sam ja SP1 win instalirao na s-ata2 disk bez problema tako da je moja preporuka da odfuras disk na reklamaciju

G0RKI 27.06.2006. 20:01

bluntafari imao sam taj slucaj ali samo kad sam isao instlirati WiN na prenosni USB HDD (koji se spaja prko 2xUSB) i dobija san istu stvar kao ti... i naravno probao sam Linux i da NARAVNO instalira san bez problema :D :D :D : goood :

Citiraj:

Ne pomaže ni brisanje particije, pa kreiranje nove, ni naknadno formatiranje iz Win s drugog diska, ništa.
Jesi probao F DISK-om u dosu?

Crais 27.06.2006. 20:23

...jesi probao s nekog drugog CDa instalirati?

bluntafari 28.06.2006. 00:52

Citiraj:

Autor G0RKI
Jesi probao F DISK-om u dosu?

Ovo nisam probao.

Citiraj:

Autor Crais
...jesi probao s nekog drugog CDa instalirati?

Ovo jesam.

Uglavnom danas sam opet nekako uspio instalirati na c: i to opet na foru izbriši c: particiju na Seagate-u pa zbriši d: particiju na Hitachi-u, pa stvori c: na Hitachi-u itd.

Sad imam Windowse na c: i ko ga j*be nek' ostane ovaj Seagate.

Ali skužio sam da je on meni na Seagate zapisao tri fajla, i to ne bilo koja tri već: boot.ini, NTDETECT i ntldr. Zato je nakon spajanja particija na Seagate-u prilikom boota pisalo "ntldr is missing".

E sad, kada bi ja to skopirao na Hitachi-a i promijenio boot.ini fajl da li bi to funkcioniralo i da li bi još negdje morao prčkati nešto. Ali i dalje imam neki osjećaj makar sve to napravio da funkcionira, da jednostavno neće bootati bez PATA diska.

Mišljenja molim! :)

mirkoB 28.06.2006. 11:01

Gle, mogao bi probati još jednu foru:
Jedostavno ghostaj cijeli PATA disk na SATA disk. (Izgubiti ćeš sadržaj cijelog SATA diska). Time ćeš dobiti sector-per-sector kopiju diska bez kojeg se neće boot-ati. Zatim isključiš PATA disk u BIOSu i bootaš. Ako ne ide, definitivno nije greška u OS-u ili disku, već je do ploče/BIOSa.

bluntafari 28.06.2006. 12:36

Citiraj:

Autor mirkoB
Gle, mogao bi probati još jednu foru:
Jedostavno ghostaj cijeli PATA disk na SATA disk. (Izgubiti ćeš sadržaj cijelog SATA diska). Time ćeš dobiti sector-per-sector kopiju diska bez kojeg se neće boot-ati. Zatim isključiš PATA disk u BIOSu i bootaš. Ako ne ide, definitivno nije greška u OS-u ili disku, već je do ploče/BIOSa.

Ta mi je ideja odmah bila pala na pamet, samo što nisam to nikada radio pa sam je odgodio za zadnju. A kažeš izgubio bi sve podatke na Hitachi-u, šta na obje particije ili na particiji gdje su sad Windowsi. Ako je na obje ne dolazi u obzir da to radim pošto sam tek neki dan uspio spasiti podatke sa svog Maxtora kojem je crkla elektronika i skopirao ih na Hitachi-a. Zahvaljujem se Incu ovim putem na posuđenoj elektronici. I da to je onaj disk što je letio sa stola i proradio. :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:12.