![]() |
pitanje spajanje lana na isdn
ovak zanima me ak neko moze da mi objasni kako i sta mi sve treba da se spojim znaci isdn na lan tj da spojim recimo vise racunala koji su umrezeni preko huba tako da svi imaju isti ili priblizno isti protok podataka te da svi mogu sa istim mogucnostima ici na net
hvala |
BUG # 92/93, tamo to imas objasnjeno u detalj... :beer:
|
Re: pitanje spajanje lana na isdn
Citiraj:
Na jedan komp (najači) pukneš Xp i instaliraš ISDN adapter. Njega spojiš kao glavnu mangu na hub i ostatak kompova na njega. Na tom kpmu pokreneš wizarda pod network conection, set up a small or home office network. Onda ti čarobnjak ponudi opciju u stilu-s ovog kompa se spaja na net, ostali iz mreže idu preko mene na net, i to je to. S ostalih kompova napraviš to isto samo tamo odabereš opciju da su oni dio mreže koji se spajaju preko jednog kompa na net i kraj priče. Sory na detaljima, ne znam koliko znaš.:D |
mozes i staviti neki router, ili ga kupiti ili napraviti od nekog starog kompjutera. bice ti brze nego da stavis neku masinu da ti radi ko gateway.
|
thanks manovi ma i mislio sam tak nes ali nisam radio pa da prvo pitam , mozda grijesim . Fala
|
Re: pitanje spajanje lana na isdn
Citiraj:
a) pretvoris jedno windows racunalo u router putem ICS-a ili WinGatea ili slicnog softvera - jako nesigurno b) kupis hardverski router sa ugradjenim ISDN terminal adapterom - trajno rjesenje, ali ne mozes dodavati nove feature vec si osudjen na one upucane u firmware routera c) uzmes neku kantu (486icu, pentium) sa malo vise memorije te gore stavis Linux i imas pouzdanost, sigurnost, trajnost, ali imas zafrkanciju kod incijalnog postavljanja ako nisi iskusan ili moras platiti nesto vecu naknadu kod inicijalnog postavljanja Ja osobno vec duze vremena stavljam varijantu c, te vec imam na barem 20ak lokacija i sve radi besprijekorno uz redovito odrzavanje. Ako si zainteresiran za detalje, slobodno mi se javi na e-mail (traseta@inet.hr) ili GSM 098/172-62-62.. |
varijanta c je haos :) Ja je imam vec 2-3 godine i radi nenormalno dobro. Imam P166 sa 64mb RAM i 4gb HD i radi odlicno. Na njega se vezu 4 druga kompjutera i nikakvih problema nemam, plus ma i firewall i razne Log opcije tako da mozes biti pravo siguran iza njega.
|
Ma kavi vražiji routeri i ostala sranja. Ja na poslu imam 7 kompova u mreži, od bijeda na 300-tinjak Mhz do "normalnijih" PIII 1300, svi s po 256 MB RAM-a, raznoraznim ostalim djelovima sistema (i ATI i NVIDIA i onboard grafulje itd). Dva imaju XP, ostatak 98 se. Postavio sam mrežu prije godinu i pol i radi bez ikakvih problema. Naglašavam da se na svim kompovima radi sve i svašta, od dos programa za izdavanje računa i ostalih trica, koji su umreženi na glavni program koji se nalazi na jednom kompu, do neta, obrade slika, tiskanja naljepnica i čega sve ne...U mreži se nalazi dva laserska i jedan termo pisač, skener.
Tako da stvarno ne vidim potrebu za bilo čim drugim! |
Citiraj:
Taj Linux sve radi po tvojoj zelji do najmanjeg detalja.. Jos malo pa ce ti skuhati capuccino kad otvoris neki websajt :) Dakako, daleko od toga da tebi sve to treba, cak je donekle i razumljivo da ti je ICS sasvim dovoljan, ali cim zatrebas neke jace mogucnosti, morat ces se patiti zbog stvari koje ti Linux moze daleko efikasnije i sa boljom implementacijom pruziti. Ja ga preferiram u skoro svakoj situaciji i pokusavam ga progurati i donekle komercijalizirati (iako je to za sada borba protiv vjetrenjaca). |
Citiraj:
Prvi put kad mi zatreba nešto takvo za firmu znam gje ču se obratiti.:beer: |
Citiraj:
|
a sto se bolje sigurnosti tice, to nije vazno :)
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:25. |