![]() |
Sto mi je riknulo ???
Evo posto su vec krenule nesnosne vrucine, komp mi se je poceo grijati ko lud... I tako ja jucer uzeo vremena da ga rastavim u potpunosti, dodam dva coolera od 120mm na kuciste, malo poslozim kablove, ocistim od prasine, zamjenim pastu na procu i tako to, uglavnom generalka...
E sad sve bi bilo ok ali nakon sto sam komp ponovo sastavio vise ne radi, nakon sto ga ukljucim ne pojavljuje mi se slika na monitoru, tj. monitor uopce ne dobija signal sa graficke... Graficka, memorija, monitor su ispravni provjereno na drugom kompu.... E sada muci me dali je mozda riknuo proc, mislio sam da sam mozda sje.. jezgru dok sam stavljao cooler na nju, skinuo sam ga i provjerio i ne vidim nikakva fizicka ostecenja, isto tako gore je i ona thermaltek bakrena podloska za zastitu.... Ima ko kakvu ideju sta bi moglo biti..... : cheers2 E i da da kazem konfa je ova druga iz potpisa... |
A matična, jel daje kakve znakove života? Barem da zavrti ventove ili nešto (iako se to može dogoditi i kad je mrtva)
Jesi sve dobro uštekao, kablovinje i to? |
to ti je i meni bilo..ovak...skini cooler...OBAVEZNO...makni pastu kaj se raskeljila okolo..te stavi kap na jezgru..i opet pali :)
|
E da vidis moglo bi biti i to sto kazes jer paste ima malo i okolo po procu.. Nista morati cu sutra skociti po novu pastu pa lagano na proc.... 80% sam siguran da su sve komponente u redu jer je prije skidanja coolera sa proca bilo sve OK..
|
Evo danas ocistio proc, al ono do ja.a stavio cooler gore i ponovo probao i nista.... sada ne samo da ne reagira monitor nego ne reagira niti hard.... sve mi se cini da se maticna svadi sama sa sobom, da napomenem svi cooleri rade normalno i na procu i jos jedan koji je ustekan preko maticne i na grafi, premda kao sto je rekao @Crais to nema veze... znaci grafa je u redu, hard je u redu, monitor ... sve jedino nisam siguran za maticnu i proc. premda proc nema nikakvih fizickih ostecenja, a maticna neznam zasto bi riknula jer je prije ciscenja sve radilo a nju nisam ni dirao.... : hitthewa ... sve mi je ovo cudno pomalo...
|
Citiraj:
|
Ma jesam vec jedno 4 puta : bonker2 probao sam gotovo sve sto mi je palo na pamet, danas sam ga valjda 5 puta rastavio i ponovo sastavio :rolleyes: ... Jedino da izvadim bateriju i ostavim ju vani preko noci mozda se u biosu nesto zblesiralo... vec mi se prije dogadalo da nakon rastavljanja i ponovnoga sastavljanja graficka ne salje signal monitoru ali nako 4-5 gasenja i ponovnih paljenja sve je proradilo normalno... ima ko jos kakvu ideju jer sam vec ponovo zivcan, da znam da je nesto riknulo jednostavno bi kupio novo i to je to, al ovako mi je bezveze kupiti recimo novu maticnu a sa ovom je sve u redu...
|
Probaj staviti novi bios ili staviti isti ponovo;)
|
kako to mislis novi bios ??
|
si probao pobrisati proc itd...?...tj.izvadi proc i opet ga stavi...gle probaj..i ja sam imao isti sheb...pogledaj jezgru itd...
|
probaj sve izvaditi iz kučišta i spojit samo ploču grafu i proc i možda se upali...
ako ne vjerovatno je ploča u qurcu, možda si nekako napravio kratki spoj na ploči, dotaknuo žicom nešto... |
Citiraj:
Citiraj:
|
da rame sam zaboravio lol
mislio sam na kratki spoj kada je prvi puta upalio komp nakon ponovnog sastavljanja, dovoljno je da se ploča dodirne sa limom kučišta da ju spali ... |
Jesi probao sa drugom grafickom? Probaj usisati sve slotove (AGP, RAM) i prebrisi kontakte od graficke i memorije sa gumicom za olovku... probaj upalit plocu BEZ ikakvih komponenata na njoj i spoji PC speaker (ako nema ploca na sebi) i slucaj jel pisi i kako pisti. Pa polako dodaj komponente jednu po jednu i slucaj jel pisti.
|
Ma probati cu danas jos sve kombinacije koje ste naveli, sad dok su nasi ispali sa Sp imati cu vise vremena : wtf :
Sto se tice kratkoga spoja 100% sam siguran da se to nije dogodilo jer komp sam palio kada je vec sve bilo u kucistu, probao sam ga i izvan kucista samo sa procom, grafom i ramom... sto se tice PC speakera moram ga nac jer sam ga izvadio iz kucista :burn:pa cu vidit dali ima kakvih zvukova... I bateriju od biosa sam ostavio preko noci ali nista od toga, samo mi sada nije jasno zasto ni hard vise ne reagira.... |
Niti slucajno brisati el. kontakte na staticki osjetljivim komponentama sa gumicom. Neznam tko je prvi provalio tu glupost ali trenje gumice po kontaktima stavara mali el naboj dovoljan da sprži ram.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Ako si brisao heatspreader od proca sa gumicom ništa mu neće biti.. |
meni se jednom desilo da sam zaboravio vratit jumper na clr cmos u pravi polozaj: bonker : i onda sam ponovno clear cmos i cjelo vrijeme ga vraco krivo: lol2 : dok sam skonto nanerfiro se ko tuka:D
|
Kazes da je hard u redu? Isprobao si ga negdje? Pitam to jer jos uvijek imam hard koji kad ga ustekas blokira cijeli sustav. Jednostavno pritisnes power button i apsolutno nista, kao da nije ni prikljucen na strujnu mrezu. Kad ga se isteka radi normalno.
|
statički elektricitet tj njegovo pražnjenje...je u stanju ispravnu ploču pretvorit u poluispravnu.......jači pritisak na ploču tj njeno savijanje...može prekinuti spojeve u njoj.....itd...može bit svašta.....ali sa ovim simptomima uvijek prvo provjera rama pa dalje..........
|
A da nije napajanje otišlo?
|
Malo banalno - ali da nisi zaboravija ustekati onaj 5v (ili 12v) rail?
|
Nisam ga zaboravio ustekati jer ga nema :clap: model ploce je Matsonic MS8147C, sto se tice jumpera vratim ga na dobro mjesto provjereno :), napajanje je staro niti mjesec dana isto kao i ram tako da nevjerujem da je do njega... inace doma imam jos dva kompa jedan ovaj moj i jedan iz siga ali mi je neke komponente tesko isprobavati na kompu jer su na ova oba dva druga sata hardovi i drugi soc. za procove... .939 i .754.... Znaci trenutacna situacija je ovakva posto se mjenja svakim rastavljanjem i sastavljanjem kompa : suicide....
Svi cooleri rade bez problema, hard disk se ne pali (probao drugi kabal) isto tako niti DVD prza, sto je najgluplje niti ladica se nemoze otvoriti preko gumba a koliko ja znam za to mu je dovoljna samo struja, znaci IDE kabal nije presudan, i monitor ne dobiva signal od graficke, znaci necuje se onaj zvuk ukljucenja i ledica pokraj power gumba samo zmiga... E i da stavio sam PC speaker ali nikakav zvuk ne daje, isto tako i nakon pola sata rada cooler od proca je potpuno hladan... Sutra cu probati ponovo ocistiti proc od paste, staviti novu pastu i novi cooler, te probati sa drugim ramom i hardom pa cu vidjeti koji su rezultati..... |
okrece li se ventilator kad pokrenes komp?
|
Da svi rade normalno, i na grafi i na procu....
|
Riknula ploča ili napajanje, nema šta drugo bit...
|
Ma samo da mi je biti 100% siguran nema beda odmah bi uzeo novu, ali ako se ispostavi da je sa njom bilo sve u redu onda sam opet bacio pare bezveze..
|
Cekaj - reka si da si stavija onaj copper shim - mozda je do toga.
Da slucajno nisi krivo stavija i pospaja konektore na cpu? |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:17. |