![]() |
cmos checksum bad
neki dan su mi se vindouzi sam tak odjednom počeli sporo dizat. promijenio hrpu biosa i svaki put kad stavim novi bios, on učita bios, sve radi, al na prvom bios skrinu prilikom dizanja dobijem poruku cmos checksum bad. taj prvi bios skrin mi je trajao dugo, pa boot skrin takođe, a o welkom skrinu da ne pričam.čačko po kompu, promjenio mjesta memama i neš se promijenilo. bios skrin i boot skrin prolete al zato velkom skrin traje jedno petnaestak sekundi. čak se odmah čuje zvuk ulaženja u vindouze al velkom i dalje visi na ekranu. al i dalje kad puknem neki novi bios, dobijem poruku cmos checksum bad. napravio sam i clear cmos al isti qrac.
kontao sam si da nije možda do toga jer mi je tip taj dan kad su se sranja počela događat zamijenio usb adsl modem za mrežni. al mrežni radi bez ikakvih drivera pa si kontam da nema veze. šta da radim? novi vindouzi? svaka pomoć je dobrodošla. inače, kad uđem u vindouze, sve radi normalno. help!!! konfa je: asrock 939 dual AMD3200+ST120mm 2 X 1GB twinmos, sapphire9600xt chieftec 350w,SEAGATE 80GB, MX500 pioneer DVR-109, winfast 2000xp 19"LCD PHILIPS 190B, pixma ip4000 |
cmos cksum bad je meni uvijek imao veze s istrosenom cmos baterijom. promijeni je.
a welcome screen...kad mene je bio problem jer win nije uspio kreirat page file... tor mi je reko da win nisu dobro sjeli. ali...mozhe se dogoditi da driver od usb modema trazhi modem pa gfa nema...odi u safe mode i obrisi driver od modema... |
baterija? pa ploča nije 6 mjeseci stara. driveri od usb modema maknuti.
dajte još koju ideju prije rušenja vindouza. btw, gdje uopće kupit bateriju? ono, da i to probam. |
Probaj vratiti postavke biosa na default pa onda vidi što će se doggoditi
|
i to sam radio.
|
A onda još jedino probaj zamijeniti bateriju od biosa,drugo mi ne pada napamet.
|
ok, di da ju kupim? jel ima to kod urara ili da tražim po pc shopovima?
|
Ima kod urara za nekih 25-30 kn... Tip baterije je CR2032.
|
Taj se problem meni desavao kada sam stavio novog Semprona 2800+ na ASUS K8V-X ali se izgubio flashanjem BIOSA.
Ajd ako mozes stavi neki CPU malo stariji na plocu pa onda vidi sta ce se desiti.(mislim na CPU sa nekim starijim steppingom) |
Jesi probao vratiti BIOS s kojim je ploča došla?
Dugi Welcome je i kod mene bio vezan s USB problemom. Najbolji način za rješavanje takvih problema je odlazak u safe mod i povratak na system checkpoint od prije hw promjene. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:22. |