PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Program: Slika cijelog sistema (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=41484)

Bran 20.06.2006. 10:03

Program: Slika cijelog sistema

(Nadam se da sam pogodio podforum.)
E ovako. Trebao bi mi program koji bi mi omogućio da mogu napraviti cijelu sliku sistema i to snimiti na na prijenosni disk. Mislim windowsa i svih programa koji postoje. U slučaju da netko nekaj zezne da lako mogu vratiti prijašnje stanje i da svi programi rade, a da ne moram formatirati disk i ponovo snimati sve programe koji su neophodni za rad. Ima li tak nekaj uopće? Može link?

immortal 20.06.2006. 10:41

TrueImage?? Nisam te baš u potpunosti razumio...
TrueImage napravi image cijelog diska (ili particija) i to je 1 file koji možeš nasnimiti kamo želiš i kasnije sve vratiti.

Vuco 20.06.2006. 11:53

Osim true image-a, Norton Ghost 8.0 ili 8.2 koji rade u DOS-u (imaš na Hirens Boot CD-u npr.)-napomena, ne podržavaju diskove u RAID-u

Sad, dal ćeš morat raditi image cijelog diska ili samo particije di su ti windowsi, to ovisi o tebi i tome kako si si organizirao svoje fajlove.

Ja imam jednu particiju di su mi samo windowsi a na drugoj su mi programi vezani uz te windowse, i prema tome, ja radim samo image particije di su mi windowsi i kad ih restore-am, ne trebam instalirati ponovno programe jer je registry od "image windowsa" popamtio di su mi svi ti programi bili prije instalirani :)

domy_os 20.06.2006. 12:10

Radi Ghost i s RAID-om, al kako kojim - na Epoxici i njenom Silicon Imageu je šljakalo bez beda s verzijom 7, a na ASRockici neće ni čut pa sam bio primoran koristit TrueImage koji je dosta sporiji od Ghosta.

mirkoB 20.06.2006. 12:29

Evo odličnog vodiča kroz Ghost, prilagođenog početnicima.
Ghost (govorim o DOS verziji) i RAID rade ukoliko RAID kartica odnosno čip podržava rad u DOS-u. Više o problemu nalazi se ovdje unutar gore navedenog vodiča.

Vuco 20.06.2006. 12:46

Moja preporuka, Ghost 8.2 iz DOS-a (Hirens boot CD)
Program tak i tak ima brijem 3 funkcije, i stvarno ne treba neki vodič. Imaš, make image from disk/partition, ili make disk/partition from image. Nema tu neke mudrosti...

Image ti je gotov u roku od 2-3minute (naravno, ovisi kolko fajlova imaš kojima delaš image i dali stavljaš kompresiju) za oko 4-6GB podataka. Restora se za cca. minutu i pol...
Tak je barem meni za relativno malo podataka (4-6GB) sa high kompresijom. Na kraju ispadne image od kojih 2GB.

Pazi ako imaš FAT32 datotečni sustav, tamo je ograničenje po fajlu 2GB, pa će ti se onda rascjepati image, no to nije nikakav problem.

MRKONJA 20.06.2006. 13:31

E pitanje kod rascjepanih fileova za ghost 8.2
Image ima 4.89gb ali je podjeljen na 3 komada, kod vraćanja on ih sam spaja ili?
Isto tako jel ih mogu ja spojit nekak u 1 pa zapržit na dvd?

Vuco 20.06.2006. 13:43

Da, sam ih vraća, ti samo moraš kod vraćanja image-a odabrati onaj prvi.

Neznam dal ih moš spojit i zapržit na DVD (pitanje je i kako ćeš ih na jedan DVD stavit, ako ti zauzima 4.89GB : stoopid), probaj pa nam javi.

Nije valjda da imaš FAT32?

MRKONJA 20.06.2006. 13:49

Citiraj:

Autor Vucko
Nije valjda da imaš FAT32?

Ne ntfs zato mi je i čudno kaj su raskomadani:confused:

Vuco 20.06.2006. 13:55

daj pogledaj u optionsima u ghostu. Ne bi smio raskomadat. Ako nema u opcijama, onda je to do Ghost-a koji je rađen u DOS-u i kao takvome zna samo za FAT32 i onda on cijepa fajlove htio ti to ili ne...

A to je onda banana...

mirkoB 20.06.2006. 16:54

A kao ne treba vodič? Postoje opcije u Ghost GUI (DOS) -autospan -autoname (ili sličnog imena). Prva, ako je uključena, se brine da se ono što se ghosta pravilno raspodijeli na dijelove. Znači, ako ghostate NA fat32 particiju (a drugačije i ne možete), ta se opcija brine da image bude u 2GB dijelovima, a ako ghostate direktno na CD/DVD opet se brine da se sve pravilno iscjepa na dijelove. Uključiti obavezno. Autoname - ne pita za ime dodatnih dijelova image-a.
Inače Ghost ima barem 50-ak opcija, a ono što se vidi kroz njegov DOS GUI nije niti 5% onog što se da podesiti.

@Mrkonja - ne trebaš spajati, možeš pržiti dirketno na DVD (s novijim Ghostom koji preopoznaje DVD uređaje) Preporučujem ghost 2003 zbog ugrađene podrške za DVD+-RW medije.

domy_os 21.06.2006. 01:38

Zašto bi morao snimat baš na FAT32? Ide to i na NTFS...

Bran 21.06.2006. 08:57

Znači vjerojatno bum sprobal toga "Duha". Vidim da ga je više ljudi preporučilo. Inače na C particiji se nalaze Windowsi i par programa koji su neophodni za rad. Sve skupa to ima kojih 2 GB.
Hvala ljudovi. :beer:

mirkoB 21.06.2006. 15:36

Citiraj:

Autor domy_os
Zašto bi morao snimat baš na FAT32? Ide to i na NTFS...

Govorim o DOS dijelu Gosta, onom *.exe fajlu koji (jedva) stane na disketu s koje napraviš boot sistema. On ne može staviti (snimiti) image na NTFS iz jednostavnog razloga jer ga DOS ne pozna NTFS. Jedino ako staviš kakav DOS driver za NTFS koji nije read-only, i kojeg bi morao učitati prije Ghosta.

domy_os 22.06.2006. 09:55

Citiraj:

Autor mirkoB
Govorim o DOS dijelu Gosta, onom *.exe fajlu koji (jedva) stane na disketu s koje napraviš boot sistema. On ne može staviti (snimiti) image na NTFS iz jednostavnog razloga jer ga DOS ne pozna NTFS. Jedino ako staviš kakav DOS driver za NTFS koji nije read-only, i kojeg bi morao učitati prije Ghosta.

Može i to, DOS ne vidi NTFS, al ga Ghost vidi. ;)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:06.