![]() |
Malo teoretiziranja o ubrzanjima tehnologije diskova
Palo mi je napamet jedan dan jedna ideja, pa me zanimaju malo misljenja o tome :) Dakle, uzmimo - disk kao disk ima ploce koje se vrte ajmo rec u smjeru kazaljke na satu na 7200rpm. I sad, kada bi se nekako mogla iskonstruirati glava diska da se vrti poput kazaljki na satu, ali u suprotnom smjeru i da je na toj "kazaljki" namontirana glava koja je pomicna okomito po plocama, poput lasera u CD-romu. Prakticno bi se dobila brzina rotacije diskova od 2x7200rpm i mislim da bi ubrzanja bila drasticna. Sto mislite o tome? Da li bi uopce bilo moguce tako nesto izvesti? Koliko bi se takav disk grijao? :)
|
Brisi ovo!
Ukrat ce ti patent! :D Dobra teorija,posalji Sigejtu na realizaciju... |
Ajmo od najlakšega. grijao bi se neznatno više. ajmo sada na malo teže. kako bi složio da se to okreće jedno kontra drugoga... pa nije samo jedna ploča unutra.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
dobra ideja al teško izvediva
|
e da, bubba, kolko se sjećam pred neko vrijeme su pričali o diskovima sa dvije glave, je to napušteno ili se koristi u sferi koju mi ne pratimo?
|
Citiraj:
Ono sto si ti mozda mislio su dva aktuatora, odnosno prakticki dva head seta. Jedine komercijalne aplikacije takvog tipa su IBM 33x0 i Conner Chinook serije mainframe diskova, a sudeci po onome sto sam vidio u nekim simulacijama, stvar ima bolesno nizak seek time. Zasto komercijalna primjena nije jace zazivjela, ne bih znao... |
Bubba, imas pravo, i ja i Renesis (valjda) smo mislili na aktuatore :) Moj grijeh, moj grijeh :) Evo jednog zgodnog linka na tu temu, dakle ipak su marketing i neisplativost bili u pitanju, to sam si i mislio :)
EDIT: naravno zaboravih link :D:D http://www.pcguide.com/ref/hdd/op/actMultiple-c.html |
Bolje bi bilo da nekako srede nevisno kretanje jedne od druge glave, al i to je komplicirano jer trebaju bit na različitim stranama da se ne guraju, više mjesta uzima i sl.
|
eee, aktuatori... znam da sam bio čitao o tome...
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:54. |