PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Malo teoretiziranja o ubrzanjima tehnologije diskova (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=41112)

^SuperUnknown^ 13.06.2006. 11:25

Malo teoretiziranja o ubrzanjima tehnologije diskova

Palo mi je napamet jedan dan jedna ideja, pa me zanimaju malo misljenja o tome :) Dakle, uzmimo - disk kao disk ima ploce koje se vrte ajmo rec u smjeru kazaljke na satu na 7200rpm. I sad, kada bi se nekako mogla iskonstruirati glava diska da se vrti poput kazaljki na satu, ali u suprotnom smjeru i da je na toj "kazaljki" namontirana glava koja je pomicna okomito po plocama, poput lasera u CD-romu. Prakticno bi se dobila brzina rotacije diskova od 2x7200rpm i mislim da bi ubrzanja bila drasticna. Sto mislite o tome? Da li bi uopce bilo moguce tako nesto izvesti? Koliko bi se takav disk grijao? :)

baterija 13.06.2006. 11:32

Brisi ovo!
Ukrat ce ti patent! :D
Dobra teorija,posalji Sigejtu na realizaciju...

Renesis 13.06.2006. 11:40

Ajmo od najlakšega. grijao bi se neznatno više. ajmo sada na malo teže. kako bi složio da se to okreće jedno kontra drugoga... pa nije samo jedna ploča unutra.

Bubba 13.06.2006. 11:52

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^
Palo mi je napamet jedan dan jedna ideja, pa me zanimaju malo misljenja o tome :) Dakle, uzmimo - disk kao disk ima ploce koje se vrte ajmo rec u smjeru kazaljke na satu na 7200rpm. I sad, kada bi se nekako mogla iskonstruirati glava diska da se vrti poput kazaljki na satu, ali u suprotnom smjeru i da je na toj "kazaljki" namontirana glava koja je pomicna okomito po plocama, poput lasera u CD-romu. Prakticno bi se dobila brzina rotacije diskova od 2x7200rpm i mislim da bi ubrzanja bila drasticna. Sto mislite o tome? Da li bi uopce bilo moguce tako nesto izvesti? Koliko bi se takav disk grijao? :)

Fantasticno. Dobili bi diskove s jednim platterom i jednom plocom za zapisivanje (u najbolju ruku, 100njak GB) i ogromnim seek timeom. Uz to, izvesti true track servo motor s takvim nacinom rada bilo bi krajnje zanimljivo, da ne kazem nemoguce. Tako daaa... :)

^SuperUnknown^ 13.06.2006. 12:00

Citiraj:

Autor Bubba
Fantasticno. Dobili bi diskove s jednim platterom i jednom plocom za zapisivanje (u najbolju ruku, 100njak GB) i ogromnim seek timeom. Uz to, izvesti true track servo motor s takvim nacinom rada bilo bi krajnje zanimljivo, da ne kazem nemoguce. Tako daaa... :)

Uhvati ruke i isprepleti prste, eto tako :) Glave se vrte kao kazaljke između ploca, moglo bi ih biti vise, zasto ne? A seek time, hmh... pa sad, ne znam da li bi se moglo izvesti da je cijela "kazaljka" svojom duzinom ustvari glava, odnosno da je cijelom duzinom osjetljiva, prakticki da je na svakom sektoru diska u isto vrijeme. Normalno da je ovo samo teoretiziranje, bubnulo mi je to u glavi nedavno, pa eto :) A sto se tice motora... mogla bi biti jedna osovina unutar druge. Komplicirano zvuci, ali za par godina tko zna. Vjerujem da nema smisla nabrijavati brzine rotacija diskova. I zanima me sto se desilo sa diskovima sa 2 glave, zbog cega je u stvari ta ideja napustena?

thuNdeR 13.06.2006. 12:07

dobra ideja al teško izvediva

Renesis 13.06.2006. 12:23

e da, bubba, kolko se sjećam pred neko vrijeme su pričali o diskovima sa dvije glave, je to napušteno ili se koristi u sferi koju mi ne pratimo?

Bubba 13.06.2006. 12:52

Citiraj:

Autor Renesis
e da, bubba, kolko se sjećam pred neko vrijeme su pričali o diskovima sa dvije glave, je to napušteno ili se koristi u sferi koju mi ne pratimo?

Nisam tocno siguran da znam na sto mislis. Danas valjda svi novi diskovi (osim mozda onih od 80GB) imaju po (barem) dvije glave, odnosno po glavu za svaku stranu plattera. Dakle, ako se cita s obije strane ploce, disk mora imati najmanje dvije glave (to se onda zove head set, a predstavlja sve glave na istom aktuatoru).

Ono sto si ti mozda mislio su dva aktuatora, odnosno prakticki dva head seta. Jedine komercijalne aplikacije takvog tipa su IBM 33x0 i Conner Chinook serije mainframe diskova, a sudeci po onome sto sam vidio u nekim simulacijama, stvar ima bolesno nizak seek time. Zasto komercijalna primjena nije jace zazivjela, ne bih znao...

^SuperUnknown^ 13.06.2006. 13:00

Bubba, imas pravo, i ja i Renesis (valjda) smo mislili na aktuatore :) Moj grijeh, moj grijeh :) Evo jednog zgodnog linka na tu temu, dakle ipak su marketing i neisplativost bili u pitanju, to sam si i mislio :)
EDIT: naravno zaboravih link :D:D http://www.pcguide.com/ref/hdd/op/actMultiple-c.html

domy_os 13.06.2006. 13:28

Bolje bi bilo da nekako srede nevisno kretanje jedne od druge glave, al i to je komplicirano jer trebaju bit na različitim stranama da se ne guraju, više mjesta uzima i sl.

Renesis 14.06.2006. 00:04

eee, aktuatori... znam da sam bio čitao o tome...

Codiac 14.06.2006. 00:36

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^
Bubba, imas pravo, i ja i Renesis (valjda) smo mislili na aktuatore :) Moj grijeh, moj grijeh :) Evo jednog zgodnog linka na tu temu, dakle ipak su marketing i neisplativost bili u pitanju, to sam si i mislio :)
EDIT: naravno zaboravih link :D:D http://www.pcguide.com/ref/hdd/op/actMultiple-c.html

jako zanimljiva ideja ali ja bi ipak glasao za flashu ili neku memoriju tipa RAM samo puno veca :D i brza fkor:D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:54.