PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Kako sačuvati podatke? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=3968)

RAK 08.03.2003. 00:32

Kako sačuvati podatke?

Hardovi su sve brži i brži ali i skloniji rikavanju. Malo se pregrijavaju, pa malo su iz Mađarske pa im se ne da raditi pa na kraju 15 Gb ode k vragu.

CD-ima ode gornji premaz jer se zalijepe jedan za drugoga nakon nekog vremena, pa se izgrebu, pa pržilice ne snime kako treba, pa se ne da svugdje pročitati.

Diskete su svojom neizmjernom veličinom pojele same sebe. S mobitelima su u izravnim ljubavnim odnosima.

Ostalo je skupo i ne previše rašireno.

Kako k vragu spremiti ono što ti treba? Ima li tko ideju za moju hrpetinu na hardu? Ne vjreujem više ničemu! (gregu posebno)

tor 08.03.2003. 01:01

Re: Kako sačuvati podatke?

Citiraj:

Originally posted by RAK
Hardovi su sve brži i brži ali i skloniji rikavanju. Malo se pregrijavaju, pa malo su iz Mađarske pa im se ne da raditi pa na kraju 15 Gb ode k vragu.

CD-ima ode gornji premaz jer se zalijepe jedan za drugoga nakon nekog vremena, pa se izgrebu, pa pržilice ne snime kako treba, pa se ne da svugdje pročitati.

Diskete su svojom neizmjernom veličinom pojele same sebe. S mobitelima su u izravnim ljubavnim odnosima.

Ostalo je skupo i ne previše rašireno.

Kako k vragu spremiti ono što ti treba? Ima li tko ideju za moju hrpetinu na hardu? Ne vjreujem više ničemu! (gregu posebno)

DVD pržiona. Ili daj nekom svoj HDD na čuvanje. Možda i ne rikne:D
Jebiga sad bi i ti sve i svašta. I ja bi da mi ne rikne puno toga, aali što češ. Rizik posla valjda.

Black Dragon 08.03.2003. 01:24

Zanimljivo

Šta ono Hungary ide na račun onih diskva I (diote) B (udalasi) M (aloumni):D

Šalu na stranu, dakle DAT je jedina ozbiljna stvar kojoj iole vjerujem samo je nešto SCSI i košta kao dva ŽivaŠrot (HGSpot za neupućene) računala eko-tec klase, a i mislim da su i oni u ljubavnoj vezi sa mobitelima (vidi ljubavni trokut). To je skupo, MUO baš ne doživljavam preterano pouzdanim i rijetka je zvjerka. Da kupiš još jedan HDD to je besmisleno, CDi i DVDi, ... ?

DVD je nepouzdaniji od CDa, dakle kupi hrpu Verbatim SuperAZO + Crystal media (provjeri da su Mitcubiši kemikal) i sve snimi puta dva. Ja se za većinu stvari ne brinem jer svi to presnime od mene tako da negdje vani postoji barem 5 kopija svega ne pretjerano osobnog. Znaći sve skripte koje sam napisao, svi programi koje sam napravio za kartiranja, nacrtnu, geologiju, ... su kod barem jednog frenda sa faxa. Osobne stvari su u My documents pa imam na fizički drugom disku backup, pa onda to jednom mjesečno prebacim na CDRW. Ništa nije 100%

metalac 08.03.2003. 08:32

definitivno neke trake, po mogucnsti neke DLT trake, posto su dobro brze i duze traju od DAT traka, takodje imas kapaciteta od 110gb sto bi trebalo biti dovoljno za bilo koga. Znaci koristi stvari na HD ali radi backup redovno, pa kad HD rikne onda ga fino bacis, kupis novi i prebaci podatke sa trake :).

LordNitro 08.03.2003. 08:42

kupi si jedan disk pa presnimi sve podatke na njega.kad to napraviš izvadi ga iz kante i stavi ga u ambalažu u kojoj je došao.onda to sve lijepo strpaj u zamrzivač, da se podaci zalede.svakih 15 godina provjeri jer disk još uvijek radi.ak ovaj prvi svisne, stavi ovoga zaleđenog, pa opet kupi novi i napravi s njim isto što si napravio i s ovim!

msvrtan 08.03.2003. 12:51

napravi kao i ja..dokumente rar-am na disk od 80gb,te na disk od 850mb i na onaj od 420mb....to govorim o najvaznijim podacima kao sto su dokumenti,faks,websiteovi,baze podataka koji ne zauzimaju tako puno....

gospar 08.03.2003. 12:51

Verbatim SuperAZO ti je odlicno resenje ali mali je tu storage budi siguran da sve snimljeno na taj cd ce trajati beskonacno dugo, a u slucaju da ti upadne u lokvu mutne vode i onda se baba oklizne na njega pa zagrebe cijelim dnom od asfalt uvijek mozes upotrijebiti FINAL DATA program koji ce izvuci podatke.

Sto se tice spremanja masu podataka ja vjerujem izricito hard disku novom koji kod sebe nikad nece imati veci broj radnih sati od nekoliko desetaka mjesecno. i koji ima ukljucen SMART.

greg SE 08.03.2003. 12:59

Citiraj:

Originally posted by msvrtan
napravi kao i ja..dokumente rar-am na disk od 80gb,te na disk od 850mb i na onaj od 420mb....to govorim o najvaznijim podacima kao sto su dokumenti,faks,websiteovi,baze podataka koji ne zauzimaju tako puno....
jebo RAR....
ACE s ukljucenim recoveryem je najbolje rijeenje.....
usput za one koji kazu da ACE koristi samo na ogrominim fileovima - nekidan skine milijunasa u RARu (2,3 ili tako nesto mb) i nakon sto sam odugrao spremim u winACEu i dobijem file od - 900 kb dakle....

msvrtan 08.03.2003. 13:05

Citiraj:

Originally posted by greg SE
jebo RAR....
ACE s ukljucenim recoveryem je najbolje rijeenje.....
usput za one koji kazu da ACE koristi samo na ogrominim fileovima - nekidan skine milijunasa u RARu (2,3 ili tako nesto mb) i nakon sto sam odugrao spremim u winACEu i dobijem file od - 900 kb dakle....

ma ace,rar,zip ili kaj god...meni rar odgovara jer sam napravio batch skriptu za arhiviranja a neznam da li ace ima dos verziju....

sNNooPY 08.03.2003. 17:22

hm...pa nije lose ni imati mirroring RAID (jest da u to treba investirat), ali to mi se cini nekako naprakticnijim...

Dragutin 09.03.2003. 17:49

Najbolje se osloboditi paranoje.
I tako je sav hardver asemblerski preodređen da krepa točno određenog dana Big Brother se se pobrino za to.
Svi chipovi imaju dead time.
Teorija zavjere..........................:fuming:

Čuvam svoje LP i gramofon s lampama za poslije sudnjeg dana.
:D

medo 14.03.2003. 19:04

a nije li najbolje da snimiš dva ista CDa???

da mediji koštaju i uređaji, još bi nešto čovjek i mogao reći, ali sa cijenom od 2kn/kom (znači, cca. 2.5kn/GB!!!) i uređaj koji ih snima u roku od 3-4min za 50€??

mislim da je tu kraj priče...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:52.