PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Konfiguracije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=28)
-   -   trebam pomoć oko konfiguracije (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=39467)

crazy & evil 17.05.2006. 16:30

trebam pomoć oko konfiguracije

kupujem novi komp! Imam neku recimo polu-viziju što kupiti, ali me zanima i vaše mišljenje! ovako:

PROCESOR - AMD Athlon 64, 939, 3200+

MATIČNA - MB EPoX 9NPA3 ULTRA, NVIDIA nForce4 Ultra ili
MB EPoX 9NPA+ ULTRA, NVIDIA nForce4 Ultra, koja je bolje i zašto?

GRAFIČKA - prvo me muči koju uzeli Leadtek ili Point of view! a druga dilema je da li uzeti Leadtek GF 7600 GT TDH ili Leadtek GF 7900 GT TDH, odnosno ako je općenito bolji Point of view da li onda uzeti njihovu 7600 GT ili 7900 GT? Znam da je razlika cca 1000kn, i da je definitivno 7900 bolja, ali koliko bolja i da li 7600 može zadovoljiti potrebe najnovijih igara i igrica koje dolaze u naredne 2-3 god?

HARD - definitivno neki 200Gb S-ATA, ali zanima me koji je koja je vaša preporuka, koji se najmanje grije i što tiši je? maxtor, seagate ili možda hitachi?!

MEMORIJA - 1Gb Kingmax i s vremenom uzeti još jednu takvu plčicu! :)

NAPAJANJE - razmišljam o Power Suply FORTRON 500W ili možda TAGAN 420W Xeye! po vašem mišljenju koje je bolje? i zašto? ili možda neko treće?

KUĆIŠTE - razmišljam o CODEGEN midi tower 6099-CA, (BRIZA), 400W PSU sa 12cm ventilatorom (low noise)! ali me zanima kakva su ta kućišta Termaltake (da su tako skupa) i kakva su Chieftec kućišta?

to bi bilo manje više sve! i još samo nešto da li je potrebno još nekakvo dodatno hlađenje ili je dobro i bez! jer ne namjeravam ništa od ovoga klokirati i izvoditi nekakve egzibicije! :))

Ozy 18.05.2006. 05:43

Da i ja napišem jedno mišljenje za konfu...dakle:
Proc - taj ili 3000+ svejedno...:)
Matična - od te dvije 9NPA+ Ultra :)
Grafička - za 2-3 god. da si miran...? Radije onda uzmi 7900GT ako ti već tih 1k kn nije problem...dali Leadtek ili PoV,svejedno,po meni jeftiniju uzmi :)
Hard - preporuka na Seagate,zbog 5 god. garancije :)
Memorija - 1Gb u modulu,ali Samsung ST/SuperTalent iltako šta,uglavnom da su Uccc čipovi an memi po mogućnosti :)
Napajanje - ja bih radije Fortrona nego Tagana,a ono makar zbog 12cm ventilatora...iako bi mnogi možda radije Tagana,brijem da je izmđeu ta 2 Fortron mrvu bolji :)

coconut 18.05.2006. 07:33

Briza ti ima napajanje od 400W i to ti je dovoljno. Pogledaj koje komponente ja imam i sve rade na 400W. Za glasnoću venta napajanja ne znam, jer ga prednji ventilator nadglasava. Ako ne kupiš dodatno napajanje, imat ćeš para za bolju grafu.
Hard - Samsung je sasvim ok. Tiši je i hladniji od Seagatea. Jedini ti problem može biti njegova nabava u Rijeci.
Za druge komponente se prilično slažem s Ozyjem.

nicko 18.05.2006. 08:52

slazem s s Ozy-em, ja bi uzeo fortrona od 500W i hard samsung ili hitachi...
a procesor uzmes 3000+ ili opteron 144 pa ih clocknes....

i da, ako ti nije problem dati 1k kn vise za 7900GT, slobodno je uzmi i kako Ozy kaze, koja je jeftinija, jer trenutacno razlike nema....

E.T. 18.05.2006. 14:15

Nicko, citaj malo covjek ne misli oc-ati...
Sto se tice HDD uzmi Seagate definitivno. To sto su Hitachi i Samsung nesto hladniji tebi nista ne znaci, perfomanse su im svima tu negdje na +/-5%. Tu "politiku" na ovom forumu protiv Seagatea su zapoceli noise freekovi pa su je i svi nabrzinu pokupili. Meni je kod HDD na prvom mjestu pouzdanost, a onda perfomanse. Uglavnom ciljaj na Seagate i kupi ga u HgSpotu jer tamo dobivas 5 godina garancije.

McG 18.05.2006. 14:21

IMHO Chieftec 400 ili 410W (ovisi di kupuje) bi čoveku bil čist dosta i još k tome neko Chieftec kućište (npr. serija DG, DX ili LCX) i niko sretniji od njega.

atha 18.05.2006. 14:30

Chief 350/410 ce mu biti sasvim ok.
E.T. ti je rekao sto se tice HDD-a sve, WD ili Seagate bili bi moj izbor.

Sa 7600GT ces se dosta vremena jako lijepo igrati,
a ako ne mislis racunalo mijenjati naredne 3godine kako si i rekao, a 1000kn razlike
izmedju 7600 i 7900 ti ne predstavlja "preveliki" problem,
radije odaberi 7900GT, koja je prilicno jaca i samim time duze ces je koristiti bez vecih problema.

Milentije 18.05.2006. 14:43

Sto se tice HDD-a uzmi WD,Seagate ili Hitachi. NIKAKO Maxtor. Nepouzdani su ko sam djavo (meni su vec dva crkla), griju se, urlaju,...

crazy & evil 18.05.2006. 14:50

hvala svima na preporukama i savjetima, svaki je dobro došao! mislim da je konačna odluka pala (a možda do idučeg tjedna još nešto i promijenim) :)
Matična - EPoX 9NPA+ ULTRA
Procesor - Athlon 3200+
Napajanje - Fortron 500W
Memorija - 1Gb Corsair
Hard - Seagate 200Gb
Kućište - TT Swing
Grafićka - još uvijek mala dilema između 7600 i 7900! :)

i još da apsolviram jednu VEEEEEELIKU zabludu, možda će biti malo čudno, kao što je meni čini čudno kad pročitam "KAO ŠTO SI REKAO"...CURA sam tako da me slobodno možete me oslovljavati u ženskom rodu! hehe ;)

nicko 18.05.2006. 14:59

Citiraj:

Autor E.T.
Sto se tice HDD uzmi Seagate definitivno. To sto su Hitachi i Samsung nesto hladniji tebi nista ne znaci, perfomanse su im svima tu negdje na +/-5%. Tu "politiku" na ovom forumu protiv Seagatea su zapoceli noise freekovi pa su je i svi nabrzinu pokupili. Meni je kod HDD na prvom mjestu pouzdanost, a onda perfomanse. Uglavnom ciljaj na Seagate i kupi ga u HgSpotu jer tamo dobivas 5 godina garancije.

sori, my bad....a ispade da je cura :D

crazy & evil 18.05.2006. 15:00

i da, imam još dva mala pitanjca! :)
1. da li da obavezno kupim hard sa NCQ ili to nije toliko bitno?
2. da li svaka novija memorija ima one uccc čipove (iskreno nemam pojma što je to) al par ljudi mi je reklo da su bolje s tim i da takve kupim, pa me zanima! jer danas sam zvala i u jednoj trgovini kad sam pitala jel ta i ta memorija ima uccc čipove lik me pitao a kaj vam je to? hm...ne znam tko je onda glumpaviji on ili ja! :)

i još nešto, ako će mi 7600 omogućiti savršeno igranje novih heroja, onda mi 7900 ne mi treba! :) (ah, baš sam skromna)

E.T. 18.05.2006. 15:15

Nisam ni isao za tim da ti je ovo 3 post. Dobrodosla na forum.

Citiraj:

Autor crazy & evil
i da, imam još dva mala pitanjca! :)
1. da li da obavezno kupim hard sa NCQ ili to nije toliko bitno?

Imho nije toliko bitno ali razlika u cijeni nje prevelika pa zasto onda ne uzeti sa ncq... E da i pazi da bude SATA2 (SATA300)

Citiraj:

Autor crazy & evil
2. da li svaka novija memorija ima one uccc čipove (iskreno nemam pojma što je to) al par ljudi mi je reklo da su bolje s tim i da takve kupim, pa me zanima! jer danas sam zvala i u jednoj trgovini kad sam pitala jel ta i ta memorija ima uccc čipove lik me pitao a kaj vam je to? hm...ne znam tko je onda glumpaviji on ili ja! :)

To nek te jos manje zabrinjava. Uzmi taj corsair ili jos bolje Samsung/Super talent 1GB i svi sretni...

Citiraj:

Autor crazy & evil
i još nešto, ako će mi 7600 omogućiti savršeno igranje novih heroja, onda mi 7900 ne mi treba! :) (ah, baš sam skromna)

Nazalost sa danasnjom optimiziranoscu pojedinih naslova covjeku se cini da ni dvije X1900XTX nebi bile dovoljne. :D
Ja na tvom mjestu ne bi dvojio izmedu te dvije kartice. Odlucio bi izmedu:
-X1800GTO oko 1800Kn
-X1900GT oko 2400Kn
-7900GT oko 2600Kn
-X1800XT 512Mb oko 2800Kn

Sa X1800GTO imas jako dobre perfomanse, dok tri potonje nude u bas svim naslovima stavljanje postavki na max, AA, AF i HDR... Izbor je na tebi... Ja volim dugorocno planirati, pa umjesto da svake tri godine posegnem u high end za 2500-3000Kn, svake dvije (ili svake) kupim nesto iz mainstreama 1200-1800Kn.

nicko 18.05.2006. 15:15

NCQ ti je samo marketing...
a UCCC cipove ima (tj bar su do sad imali) u ve-milu 1gb Samsung, ST (Super Talent) memorije...

i da, vjeruj mi, prodavaci nemaju pojma (uglavnom)....
a graficke...E.T. me prestigao....

welcome!

edit: moj izbor bi bio X1900GT :)

Ozy 19.05.2006. 01:47

Citiraj:

Autor nicko_029
NCQ ti je samo marketing...
a UCCC cipove ima (tj bar su do sad imali) u ve-milu 1gb Samsung, ST (Super Talent) memorije...

i da, vjeruj mi, prodavaci nemaju pojma (uglavnom)....
a graficke...E.T. me prestigao....

welcome!

edit: moj izbor bi bio X1900GT :)

NCQ nikako nije samo marketing... ;)
Inače,kad smo kod grafa,da imam para i da mi je svejedno tih 1k kuna,definitivno bih uzeo 7900GT :)

nicko 19.05.2006. 09:59

nemoj da te Bubba cuje :D

crazy & evil 08.06.2006. 11:09

prije par tjedana gnjavila sam vas tu da mi pomognete oko konfe, napokon se skupila lova, i sutra idem naručiti sve u ve-milu! pa bih htjela još jednom čuti vaš mišljenje jel ovo ok konfa! :)
proc - 3200+ athlon
matična - epox 9npa+ ultra
memorija - 2 x 1Gb supertalent ili samsung (vidjet ću koja bude jeftinija) :)
napajanje - fortron 400W (nadam se da je to dovoljno)
dvd-rw - pioneer 111D
hard - 200Gb seagate s-ata 2
kućište - TT soprano
i na kraju grafička najvjerojatnije leadtekova 7600GT TDH (iako još uvijek razmišljam o onoj 7900 ali i o radeonki x1800gto) do sutra ujutro ću valjda definitivno odlučiti! :)
eto to bi bilo to! pa bih htjela još čuti pokoji vaš komentar na ovu konfu! eventualno savjet zašto nešto ne, odnosno zašto da! :))

McG 08.06.2006. 12:59

Citiraj:

Autor crazy & evil
kućište - TT soprano

KLIK, ako hoćeš Thermaltake kućište, pogledaj si i Thermaltake Mambo. Jeftinije je koijh 300 kn, a skoro identično.

nicko 08.06.2006. 13:06

LG przilicu, 2god. garancije ima i po meni je najbolja przilica u klasi...
graficku, ako mozes uzmi x1800gto, ima 256 bitnu sabirnicu i ipak je nesto bolja od 7600gt, a cijenom je tu negdje...

crazy & evil 08.06.2006. 14:53

@McG da znam za to mambo kućište, i ok mi je, ali da li mi je jedan ventilator dovoljan, jer ne namjeravam dodatno neke ventilatore ugrađivati i stavljati, a ipak ovo soprano ima 3, pa sam mislila jednim udarcem riješiti 2 muhe! :)

@nicko_29, da znam za to i zbog toga mi je ta x1800gto i ušla u uži izbor, iskreno najviše se i dvoumim između te i one 7600! a razlog dvojbe je taj jer sam, hm ne znam da li smijem ovo reći i govoriti o časopisima ovdje! no dobro reći ću nek mi nitko ne zamjeri. vidjela sam u predzadnjem broju buga gdje su grafičke bile na testiranju, i mrvicu je ova 7600 bolja od te x1800 u nekim testovima! možda sam krivo vidjela! :) inače da to nisam vidjela definitivno bih uzela x1800gto...

mc_fish 08.06.2006. 14:55

Citiraj:

Autor E.T.

5 sigejtica 7200.7 rip=) same od sebe krepale...doslovne...iliti glava=muahaha papa...doduse .8.9 i .10 je sasvim druga prica

McG 08.06.2006. 15:54

Citiraj:

Autor crazy & evil
@McG da znam za to mambo kućište, i ok mi je, ali da li mi je jedan ventilator dovoljan, jer ne namjeravam dodatno neke ventilatore ugrađivati i stavljati, a ipak ovo soprano ima 3, pa sam mislila jednim udarcem riješiti 2 muhe! :)

Kupiš si još jedan 120mm GlacialTech za cca 45 kn i nemaš brige. Ventilator ti bez problema ugrade u dućanu. Dosta ti budu dva ventilatora za pristojno hlađenje.

crazy & evil 08.06.2006. 17:17

thanx na savjetu McG! razmislit ću o tome! ako je to tako jednostavno onda cu si mozda uzeti kućište koje sam prvotno i htjela-TT Swing al je ispalo iz opcije jer ima samo jedan ventilator! mislim da mu je cijena skroz pristojna-450kn!

Ozy 08.06.2006. 17:42

x1800gto... ;) :) Ostalo sve lijepo leži... :)

crazy & evil 10.06.2006. 23:17

VELIKO hvala svima na savjetima!!!!!!
danas je napokon kupljeno sve: proc - 3200+, matična - epox 9npa+ ultra, memorija - 2 x 1Gb samsung, napajanje - fortron 400W, dvd-rw - pioneer 111D, hard - 200Gb seagate s-ata 2, kućište - TT swing sa još jednim ventom (hvala McG na savjetu) i grafička na kraju ipak 7600GT - vrijeme će pokazati da li ću požaliti za x1800gto! nadam se da neću! za sada sve savršeno radi! jedina mala zamjerka mi je na hard koji kao da s vremena na vrijeme onako ful zagrebe i to dosta bučno! :(
Još jednom hvala svima koji su se potrudili pomoći mi! :)

Lesa 11.06.2006. 13:29

Citiraj:

jedina mala zamjerka mi je na hard koji kao da s vremena na vrijeme onako ful zagrebe i to dosta bučno!
ništa čudno...jednom frendu sam zgradio Seagate Sata I 120Gb disk i katastrofa je, roštanje se čuje prestrašno...nedam svog P-ATA WD-jca nikada :)

mc_fish 11.06.2006. 19:23

Citiraj:

Autor Lesa
ništa čudno...jednom frendu sam zgradio Seagate Sata I 120Gb disk i katastrofa je, roštanje se čuje prestrašno...nedam svog P-ATA WD-jca nikada :)

7200.7 serija...ajmo rec ovak promasaj

Lesa 11.06.2006. 19:31

baš to..zato sam sebi uzeo jednog 160Gb 7200.9 PATA Segatea i on i WD su u savršenoj simfoniji, ne čuje se ništa! :)

mc_fish 11.06.2006. 19:41

Citiraj:

Autor Lesa
baš to..zato sam sebi uzeo jednog 160Gb 7200.9 PATA Segatea i on i WD su u savršenoj simfoniji, ne čuje se ništa! :)

ma sam ta sigejtica se cuje uzasno...strava...grozota: wtf :

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:09.