PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Memorija... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=3910)

Jelc 03.03.2003. 14:37

Memorija...

Ovak...
Budući da sam se zguzičario sa kupovinom DVD playera:D ostalo mi je taman toliko love za nadogradnju memorije.

Dakle...kaj je bolje uzeti-2 od 256 ili 512 modul,u čem je fora sa jednostranim i dvostranim modulima???

Ja sam nekak skloniji Samsungu,ali u HG-spotu imaju Infenion s kojim nemam baš nikakva iskustva...

Trenutno imam "šatro" Samsumg koji mi dela na 166 cl2 bez problema...

Savjeti...iskustva...???

MBO je KT 400 DFI AD 77

metalac 03.03.2003. 15:20

bile su neke teorije da dvije od 256mb nego jednu od 512mb, ali je na kraju ispalo da i sve zavisi od ploce, ali uglavnom dobijes malo bolje performanse sa dva manja cipa, ali nista znacajno maximum 2-3%. sto se tice jednostrane i dvostrane memorije tu nema neke velike razlike. kako god okrenes neces se zajebati, bilo koju memoriju da kupis.

Jelc 03.03.2003. 16:34

Citiraj:

Originally posted by metalac
bile su neke teorije da dvije od 256mb nego jednu od 512mb, ali je na kraju ispalo da i sve zavisi od ploce, ali uglavnom dobijes malo bolje performanse sa dva manja cipa, ali nista znacajno maximum 2-3%. sto se tice jednostrane i dvostrane memorije tu nema neke velike razlike. kako god okrenes neces se zajebati, bilo koju memoriju da kupis.
Pričalo se da je jednostruki moduli sranje a da je dvostruki bolji...

Meni je i tak svejedno, ak dela na KT 400 2x166 na cl2 stabilno,zanimaju me iskustva ljudi koji imaju 512 mb-kaj se bolje isplati po pitanju brzine i stabilnosti...

Pitanje je samo dali ću uzeti Samsung,Micron,ili Infenion, i to 2x256 ili 1x512,jednostrani modul ili dvostrani...

Beren 03.03.2003. 18:17

Infineon iz HGspota ide na 166 najagresvivnije postavke, mislim da mu je sa tim postavakam plafon negdje na 175. Sa sporijim postavkama ide ziher preko 205, uz malo vise napona (standarne vrijednosti, nisam pretjerivao).

Jelc 03.03.2003. 22:50

Samo me još muči ono jednostrano-dvostrano,ma negdje sam nešto čitao o tome,samo kaj se nikak nemogu sjetiti...

greg SE 03.03.2003. 23:09

Citiraj:

Originally posted by Jelc
Samo me još muči ono jednostrano-dvostrano,ma negdje sam nešto čitao o tome,samo kaj se nikak nemogu sjetiti...
ma kupi onu koju vec imas da izbjegnes sranja - ako imas jednostranu onda jednostranu ako ne - zna se (a nije HDZ :D)

metalac 04.03.2003. 06:20

ja jedino sto sam primjetio za jednostranu je da malo zajebava sa starijim server plocama. Ja imam stari dual P2 plocu i nece da primi jednostrane vece od 128mb.

ozren 04.03.2003. 07:07

Citiraj:

Originally posted by metalac
ja jedino sto sam primjetio za jednostranu je da malo zajebava sa starijim server plocama. Ja imam stari dual P2 plocu i nece da primi jednostrane vece od 128mb.
potrazi neki noviji BIOS... to moze sredit stvar (a i ne mora, ali bi trebalo).

metalac 04.03.2003. 14:57

najnoviji je bios jer je ploca "Discontinued". Izgleda da je to to sto se memorije tice :). Mada sam nabavio dosta dvostrane memorije, doduse jeste ECC ali radi pravo fino.

gpremec 07.03.2003. 08:51

Sto se tice jednostranih i dvostranih modula, situacija je mnogo kompliciranija nego sto to ljudi znaju. Kao prvo, nema neke razlike u brzini jednostranih i dvostranih modula, vec je razlika u brzini samih chipova. Kao drugo, dvostrani moduli se ponekada (iz nekog razloga) izvode da vizualno izgledaju kao jednostrani (poprilicno sam to isprobavao za potrebe firme, tako da sam i to morao nauciti). Chipseti imaju ogranicenje po strani memorije, pa tako npr. BX chipset prima maximalno 256MB dvostrane module, pa ce 256MB jednostrane module u najboljem slucaju prepoznati kao 128MB (upitna je stabilnost rada, pitanje je vremena kada ce se stroj zbog toga zblokati u radu). Ima jos jedna fora kod starih ploca sa SDRAMom: chipset koji prepoznaje samo dvostrane modula prepoznat ce jednostrani 32MB modul kao dvostrani 64MB, ali ce se i zblokati kada pocne dizati OS.

Ako je pitanje dali uzeti jedan 512MB ili dva 256MB, osobno bih radije uzeo jedan 512MB, jer cu takvu konfiguraciju vjerovatno i nadograditi s jos jednim 512MB modulom. S druge strane, bolje je uzeti dva ista 256MB ako imas (ili ces si uskoro pribaviti) nForce2 ili Granite Bay plocu.

Jelc 07.03.2003. 15:45

Evo...ja uzeo dva od 256 i uvalio k trećem u komp/dok ga ne prodam/(mislim stari 256 dvostrani)
Sve radilo...restart plavi ekran vrag mu mater:) neće XP,neće 98SE.
Sva tri Samsung,dva nova jednostrana,stari 256 modul dvostrani.
Budući da nije htio ni ovak ni onak,a ja suptilan po prirodi,lijepo poučen iskustvom otvorio žuju,prst na reset i deri...20-tak puta dok nije primio.
Igrao se tri vure,izvrtio sve testove-dela.
Restart-isto.
Stavim memoriju na SPD-dela.
Dam si *#?& odsijeć da kad bi lupio friški instal sve najvjerovatnije delalo.
Tehnika narodu:)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:32.