PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Virtualdub-rezanje MPEG2 materijala i pitanje oko toga... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=37652)

Vuco 17.04.2006. 13:28

Virtualdub-rezanje MPEG2 materijala i pitanje oko toga...

Pozdrav,
Preko TV Tunera snimio sam par serija sada preko Uskrsa, te sam skontal :D da preko Virtualdub-a mogu izrezat nepotrebne djelove (reklame itd). E, sad sam ja skuzio kako izrezat materijal i sad ocu sejvat taj dio (ponovno u MPEG2) kako bi ga kasnije sa AutoGK-om smanjio na velicinu jednog CD-a...

E tu kod save-anja nastaju problemi, nikako da uspijem sejvat a da mi fajl ne zauzima preko 80GB ( a to je serija od 45min). Cak i ona verzija sa reklamama mi zauzima 4,6GB. Pa hebemu, reko valjda to on sejva kao uncompressed avi (valjda sam dobro pretpostavio) i skuzim ja tamo u Virtualdub-u da ima pod Video opcija compress i tamo mogu odabrat razne codece za kompresiju. No kad odaberem npr. Xvid (koji koristi i AutoGK i on mi je ok) onda kad ocu ici na File->save as AVI (il bilo koju drugi save jer ih ima nekoliko) pise mi da nemre nac statsfile i da se javil error i nece sejvat?

Tako da, molil bih pomoc kako da u Virtualdub-u sejvam ponovno u MPEG2 a da mi ne zauzima prkeo 80GB (nego neznam, oko 2-3GB jer sam maknuo dosta reklama i materijala koji se snimio jer sam snimao na tajmer) ili kako da odma u njemu skompresiram fajl u npr. 700MB (tako sam postavio u opcijama Xvid decodera, ono u start meniju).

Ili ako vam se to neda objasnjavat, preporuka za neki drugi freeware program kojemu je ako treba jedina opcija da reze MPEG2 materijal i da ga sejva ;)

LAcy 17.04.2006. 14:06

Treba ti MPEG2 codec, a to vjerojatno imas kad si snimao ali izgleda da vd ga ne vidi ili to nije vfw codec. Ali obzirom da mozes otvoriti snimak onda vjerojatno imas odgovarajuci codec, samo ga trebas odabrati pod compression. Ako ne ide nikako drugacije izaberi opciju Direct stream copy pod Video.

Vuco 17.04.2006. 14:31

Ma jos sam morao skidati posebni Virtualdub, onaj koji moze otvoriti video MPEG2 formata...
Ma jos cu malo onda pogledat pod compression, a onda cu ovu drugu opciju, ovo kaj si ti spomenuo "direct stream copy"

Fala, probam pa javim :beer:

LAcy 17.04.2006. 14:37

Citiraj:

Autor Vucko
Ma jos sam morao skidati posebni Virtualdub, onaj koji moze otvoriti video MPEG2 formata...
Ma jos cu malo onda pogledat pod compression, a onda cu ovu drugu opciju, ovo kaj si ti spomenuo "direct stream copy"

Fala, probam pa javim :beer:

np, ova druga opcija sigurno radi, samo sto kod moeg4 nije bas precizna zbog nacina kompresije (rijetko pojavljivanje I frameova). Jedan trik, drzi shift i strijelicu lijeve ili desno :)

Pomo 17.04.2006. 14:40

Za rezanje mpeg2 formata nemoj koristiti virtualdub, nego Mpeg2Cut, skini si ga ovdje http://www.dvbsoft.net/download.php?view.561

Vuco 17.04.2006. 14:43

Jok stari, nes ne stima...
prvo, evo slika koje codece Virtualdub prepoznaje-> slika sa codecima
+ jos kad se slajder pomakne dole je jos Xvid codec

A kad sam stavio na direct stream i onda pokusao save-at, pojavilo mi se ovo

Seriju sam snimio preko onog programa od Leadteka, i tamo pise MPEG2 codec...

EDIT:
Pomo, evo sad cu pogledat prog

LAcy 17.04.2006. 14:48

Citiraj:

Autor Vucko
Jok stari, nes ne stima...
prvo, evo slika koje codece Virtualdub prepoznaje-> slika sa codecima
+ jos kad se slajder pomakne dole je jos Xvid codec

A kad sam stavio na direct stream i onda pokusao save-at, pojavilo mi se ovo

Seriju sam snimio preko onog programa od Leadteka, i tamo pise MPEG2 codec...

EDIT:
Pomo, evo sad cu pogledat prog

Tako sam se i ja patio, pa sad snimam u xvid-u preko ffdshow-a. Ali tebi je to glupo ako imas hardwareski coder na kartici. Jedino sto ti ostaje je naci mpeg2 codec koji se moze koristiti sa vd ili koristiti nesto drugo ili kao trece prekodirati prvo u xvid pa onda izrezati sa vd, sto bas nije najbolje rjesenje.

Vuco 17.04.2006. 14:52

Mislim da sam snimao jednom preko ffdshow-a al mi nije zvuk hvatao :D

Nemam hardverski coder na kartici, ova ima samo softverski...
A dobro, hvala na pomoci Lacy :beer:

Pomo, kako izrezat komad u onom programu? znaci, odabrao sam podrucje koje ocu izrezat, al nigdje ne vidim neki gumbek za delete ili cut ili trim ili tako nes...

Pomo 17.04.2006. 14:54

Pa valjda file->save this clip...: bonker :

Vuco 17.04.2006. 14:59

Ma sad sam skontal...tu kod tog programa se radi obrnuto od Virtualdub-a. Tamo sam rezao nepotrebne djelove, a ovdje zapravo samo izvlacim dio koji ocu...tako da je doslo do malog nesporazuma...

al vidis, to ima i losih strana, kak cu sad ja izvadit reklamu? trebao bih uzet dio prije reklame, pa save this clip, pa onda dio nakon reklame pa save this clip, pa onda spojit ta dva djela sa necime...

Pomo 17.04.2006. 15:10

Imaš dosta opširan readme.txt, a na onom sajtu imaš i dosta drugih alata pa potraži malo, imaš tamo i MPG Split pa probaj s njime, a mpeg2cut2 ima i opciju za dodat klip, pa ih možda kasnije možeš sve sejvat kao jedan file, ne znam, meni je trebao samo za "obrezat" početak i kraj filma snimljenog sa ss2, kasnije sam od više takvih klipova radio dvd...

Vuco 17.04.2006. 15:13

ma i meni treba za takvo sto...posto vecinu snimam na tajmer, ostane mi puno nepotrebnog...

Hvala ti Pomo na pomoci :)
Budem jos malo pogledao...

Pomo 17.04.2006. 15:25

Sorry što nisam više toga rekao, ali nisam se s time zahebavao već više od godinu dana, btw dvd-e sam radio pomoću tmpgenc dvd author 1.6, meni je prog bio predobar i prejednostavan za koristit.

Vuco 17.04.2006. 15:34

Ma nema problema...totalno sam skuzio ovaj program...ne treba se rezat dio po dio pa kasnije spajat, vec se lagano samo u tom jednom cijelom filmu odaberu ta dva dijela (ispred i iza reklama npr.), puknes "add to clip" i onda samo "save all clips"

Stvarno je piece of cake. a i MPEG2 je gotov u roku 2 minute...i onda mogu bez problema sa AutoGK-om to smanjit

DVD delam preko Nero Vision Express-a...tj. tak je moj buraz delal i cist je ok ispalo...

Hvala Pomo na pomoci...ovaj MPG2Cut2 je stvarno jednostavan i dela super :beer:

LAcy 17.04.2006. 17:16

Citiraj:

Autor Vucko
Mislim da sam snimao jednom preko ffdshow-a al mi nije zvuk hvatao :D
..

Moras odabrati codec za zvuk, moze to biti i ffdshow, wav (nekomprimirano) ili mp3...

pogi 17.04.2006. 17:51

Citiraj:

Autor Vucko
Tako da, molil bih pomoc kako da u Virtualdub-u sejvam ponovno u MPEG2 a da mi ne zauzima prkeo 80GB (nego neznam, oko 2-3GB jer sam maknuo dosta reklama i materijala koji se snimio jer sam snimao na tajmer) ili kako da odma u njemu skompresiram fajl u npr. 700MB (tako sam postavio u opcijama Xvid decodera, ono u start meniju).
;)

NE POSTOJI niti jedna verzija VirtualDub-a koja bi mogla kreirati mpeg2 fajl. Sa VirtualDub MPEG2 ili VirtualDubModom moze EDITIRATI mpeg2 ali ne ga i snimiti.

Za izrezati reklame iz mpeg2 fajla mozes koristiti npr. Mpeg video wizard.

Vuco 17.04.2006. 19:46

Citiraj:

Autor pogi
NE POSTOJI niti jedna verzija VirtualDub-a koja bi mogla kreirati mpeg2 fajl. Sa VirtualDub MPEG2 ili VirtualDubModom moze EDITIRATI mpeg2 ali ne ga i snimiti.
Za izrezati reklame iz mpeg2 fajla mozes koristiti npr. Mpeg video wizard.

Sad mi to kazes :D
Nakon sto sam 2 dana razbijal glavu sa time :)

Nema veze sad, koristim ovaj MPG2Cut2 koji mi je Pomo preporucio, i ono za sto mi treba radi super i brzo...

Mpeg video wizard nije freeware (a to mi je jedan od uvjeta) ili sam ja nesta krivo pohvatal ;)

@Lacy
To sam si i mislio ;) al sad mi se neda zafrkavat sa time...lagano ja preko noci ostavim da AutoGK meni smanji fajl...:)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:40.