![]() |
Razlika između pointera i obične varijable u c++
Koja je razlika između pointera i varijable u c++? Mislim, kužim ja koja je razlika, ali čemu komplicirati s tim pointerima?
|
kak to misliš komplicirati?
u određenim situacijama (pogotovo u poljima) su jako korisni, e sad hoćeš ih koristit ili ne to je stvar navike i ukusa... pointer "zna" za koliko mora pomaknut mjesto gdje će zapisat podatak s obzirom na tip varijable... |
pointer ti je pogotovo vazan! vidit ces kada se dublje bacis u programiranje(nemoras eksplicitno znat koji je naziv nekog polja, onda za brljanje i srljanje po memoriji,...)
ZIVOT BEZ NJEGA JE NEZAMISLIV :PP inace se varijable neizravno i ostvaruju preko pointera, ali je to pojednostavljeno u varijablu( koja bi ti trebala sluziti samo kao privremeno spremiste) pokazivac ti je zapravo 'varijabla' koja pokazuje na neku drugu 'varijablu'! ima ti tu puno zafrkancije ako imas volje za to!! |
Ma znam ja otprilike što je pointer. Ali ne kužim u kojim konkretno situacijama je to bolje nego da se pozove obična varijabla?
|
Citiraj:
|
Gle ako hoćeš u funkciji koristiti podatke iz glavnog programa i hoćeš da one ostanu u tom promijenjenom stanju i poslije funkcije onda koristiš pointere, jer sa funkcijom možeš vratiti samo jednu varijablu, a sa pointerima je samo nebo (ili bolje rečeno kompajler) granica. :)
|
ili jos najbolji primjer ti je kada radis neki veliki projekt i neznas kolko ce ti memorije trebat za njega.
Inace bi ti trebao rezervirati npr polje od 10000000 integera i slicno, a s pointerima mozes i neznat kolko ce ti trebat , a ipak tijekom izvodjenja programa 'krasti' memoriju sistemu kolko ti je potrebno, a ne uzeti visak kao sto radis bez njih! zisku? |
Ja ja, žimku. Danke.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:05. |