PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   OCanje - što je s trajnošću komponenata? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=36835)

frANZi 02.04.2006. 13:23

OCanje - što je s trajnošću komponenata?

Zanima me skraćuje li se radni vijek komponenata overclockiranjem?

Swarm dude 02.04.2006. 13:24

Da, pogotovo ako povećaš napon.
Iz OC bible
http://img108.imageshack.us/img108/5167/image0018ig.gif

Thoroughbred B 02.04.2006. 13:25

Da,nece ti trajat 10 godina nego 6 :smoke: (meni i 6 mjeseci cist dosta,mozda cak i previse :D:D)

Swarm dude 02.04.2006. 13:27

Ali svejedno skraćuje vijek trajanja ;)
Kao što u samoj OC bibliji kaže, ako mijenjaš komponente svakih 6 mjeseci, uopće se ne trebaš brinuti :)

LAcy 02.04.2006. 13:56

Citiraj:

Autor Thoroughbred B
Da,nece ti trajat 10 godina nego 6 :smoke: (meni i 6 mjeseci cist dosta,mozda cak i previse :D:D)

E ovo je LOLČINA!!!!!

Mad_Duke 02.04.2006. 14:22

Citiraj:

Autor HR_Swarm dude
Ali svejedno skraćuje vijek trajanja ;)
Kao što u samoj OC bibliji kaže, ako mijenjaš komponente svakih 6 mjeseci, uopće se ne trebaš brinuti :)

Da, nek se brine onaj koji ce dobiti poslije tebe :D hehehe

LAcy 02.04.2006. 14:24

Citiraj:

Autor |RRSAF|Mad_Duke
Da, nek se brine onaj koji ce dobiti poslije tebe :D hehehe

Od njega ne bih kupio ni kuciste bez napajanja :D

Zvijerko 02.04.2006. 14:45

Ček, a kak onda s onim primjercima procova koji imaju jezgre koje bi u biti i trebali biti modeli koji rade na većim frekvencijama? Koliko znam, bilo je nekoliko serija kod AMD-a da su bolje jezgre stavljali na manje rankirane procesore zbog manjka istih na tržištu. Kak onda kod njih ide? Oće reći da jači procovi iz iste serije imaju manji vijek trajanja?

-=_GTI_=- 02.04.2006. 14:45

"...prosječan čip ima prosječan životni vijek od 100.000 sati. U godini ima oko 8.760 sati. što znači da se od prosječnog procesora očekuje da radi neprekidno nekih 11,5 godina..." tako da nema brige....hehe

LAcy 02.04.2006. 14:56

Citiraj:

Autor Zvijerko
Ček, a kak onda s onim primjercima procova koji imaju jezgre koje bi u biti i trebali biti modeli koji rade na većim frekvencijama? Koliko znam, bilo je nekoliko serija kod AMD-a da su bolje jezgre stavljali na manje rankirane procesore zbog manjka istih na tržištu. Kak onda kod njih ide? Oće reći da jači procovi iz iste serije imaju manji vijek trajanja?

Da to je istina i ne samo za AMD, fora je u tome da u pocetku jedva proizvedu nazovimo bolje primjerke dok je kasnije obrnuto. Obzirom da se i "bolji" i "losiji" primjerci jednako proizvode te se samo kasnije odredjuje brzina, proizvodjac u nedostatku sporijih one brze brenda kao sporije.
Tvoje pitanje je zapravo na mjestu, jer po toj logici takvi procevi imaju jos duzi zivotni vijek jer rade na nizem taktu i naponu od onog na kojem mogu. Suprotno tome oni "nabrijaniji" imaju kraci. Kad mi tim brendanim dignemo malo napon i frekvu zapravo im u neku ruku izjednacavamo zivotni vijek sa njihovom serijom.
Dizanjem frekve a posebno napona se naravno skracuje vijek, prvenstveno zbog grijanja.
Al' poanta je u tome da jako rijetko procesor (a i ostale komponente) umre prirodnom smrcu, puno prije ga korisnik zamijeni i toga su proizvodjaci itekako svjesni.

BrunoZG 02.04.2006. 15:51

Hehe, ovo je fakat humor :)

Citiraj:

Autor HR_Swarm dude
Da, pogotovo ako povećaš napon.
Iz OC bible
http://img108.imageshack.us/img108/5167/image0018ig.gif

Thoroughbred B 02.04.2006. 15:55

Ne steti frekvencija nego napon : pirate :

frANZi 02.04.2006. 18:03

Citiraj:

Autor Thoroughbred B
Ne steti frekvencija nego napon : pirate :

Što bi značilo onda da ako se ne povisuje napon, nema apsolutno nikakve negativne posljedice za komponentu?

Vuco 02.04.2006. 18:09

Ima, ali u puno manjoj mjeri nego napon...
Barem tak ja mislim :D

Cujte, sve se trosi, sad dal ce prije ili kasnije krepat, to je pitanje...

Meni je jedna proc prdnuo nakon samo 15 min (a da se nisam niti pokusao igrat sa njime, umro je za intstalacije windowsa).
Jedan barton radil 2 godine na 1.8V i dan danas radi...
Kad ce krepat, niko nezna..

Wolverine 02.04.2006. 18:22

Pidržavam kaj je Vucko reko!
Gledaj veća je šansa da ćeš naletit na neispravan proc koji će riknut odma nego da će ti se razletit zbog povišenog takta i napona.

Također se znaju neke granice u povećanju radnog napona procesora...ali kao što je već navedeno da mu i skrati vijek trajanja na pola još uvijek bi bio u stanju raditi preko 5g!

A sad ti meni reci koliko ljudi ima proc više od 5 godina? Pogotovo danas kad svakih 6mj i manje izlaze nove platforme.

Ja sam Celera900 imao 4g, zatim sam u slijedećih 3g izmjenio 2500+ Barton i 2500+ Mobilac (Desktop je bio OC-an na 2,4GHz preko 3g i još uvijek radi) a mobilca sam imao oko 6mj pa sam onda prešao na s939....

Što se tiće dizanja ferkvi bez podizanja napona tu je ''štetnost'' jako mala!

IceFisherman 02.04.2006. 18:41

ja ovja bogi P4 vech prakticki 5 godina drzim na 800mhz vishoj frekfenciji i napon sam povecal za chini mi se 0.75 ili tak nekaj ..

Swarm dude 02.04.2006. 19:04

Citiraj:

Autor BlackMack
A sad ti meni reci koliko ljudi ima proc više od 5 godina? Pogotovo danas kad svakih 6mj i manje izlaze nove platforme.

Sestrična ima jednog PI koji je sa 133 oc-an na 300 MHz, star je 9 godina i još radi :D

Thoroughbred B 02.04.2006. 19:17

Citiraj:

Autor HR_Swarm dude
Sestrična ima jednog PI koji je sa 133 oc-an na 300 MHz, star je 9 godina i još radi :D

Dobar OC :eek: :eek: :eek: Moj 166 nije preko 200 htio...

SRV 02.04.2006. 19:17

Nisam primjetio da je netko spomenuo grijanje. Ako je procesoru blago dignut napon npr. 5%, takt za npr. 20-30%, i ako je kvalitetno hladjen, npr. sa BT ili ST, bolje ce trajati nego na def. frekvi i naponu hladjen stock coolerom. IMO

Swarm dude 02.04.2006. 19:23

Citiraj:

Autor Thoroughbred B
Dobar OC :eek: :eek: :eek: Moj 166 nije preko 200 htio...

To je najraniji primjerak, kasnije je Intel namjerno napravio shity procesore ;)

G0RKI 02.04.2006. 20:31

Ma svi pocnu sa kvalitetom i onda potraje neko vrijeme dok ne okrenu plocu i pocnu stedit na svemu..ista stvar kao i sa autima i tehnikom opcenito..pogledaj ova danasnja kola sta se daju za male ljude pa upres ga prston i vec se iskrivija...aj tako upri stojadina i pezejca pa ces vidit ko je jaci na prstu! :D

Wolverine 02.04.2006. 21:17

Citiraj:

Autor G0RKI
Ma svi pocnu sa kvalitetom i onda potraje neko vrijeme dok ne okrenu plocu i pocnu stedit na svemu..ista stvar kao i sa autima i tehnikom opcenito..pogledaj ova danasnja kola sta se daju za male ljude pa upres ga prston i vec se iskrivija...aj tako upri stojadina i pezejca pa ces vidit ko je jaci na prstu! :D

Heh to ti nije zbog ''kvalitete'' već nečeg što se zove nalet na pješaka.
Ranije toga nije bilo u zakonu niti se takav test provodio po ADAC-u a sada je!
No i danas se dosta njih ne pridržava toga...tipa bull barovi su inače u EU zabranjeni i auti s takvim dodacima nebi smijeli proć tehnički ali prolaze, također Jaguar za EU tržište ne smije imat na haubi onu svoju lijepu mačku (jaguara) već samo amblem : baad : ....dakako zbog sigurnosti pješaka...no ovo je TEŠKI OT pa ću ja lijepo stat :D

No istina je da će npr Golf ''jedinica'' nadživjet ''peticu''...

Nijoe 02.04.2006. 21:39

E,sad, hladjenje tu igra veeliku ulogu...

Wolverine 02.04.2006. 21:55

Istina da igra veliku ulogu....ali varaju se oni koji misle ''imam dobro hlađenje pa ću nabit napon sky high''

Jedan tip mi je bio uletio sa pričom kako proc neće prdnut ako se ne pregrije....je moš mislit....reci to onima koji su spalili proc dok je bio ispod nule!

Tako da ima ulogu ali kao što sam rekao nije neka velika mjera sigurnosti, jer wafer se zagrije puno brže nego što se toplina da prenijet na cooler i oslobodit se u okolinu!

domy_os 02.04.2006. 21:58

Proc izgori bez obzira na temperaturu jer ti sitni vodiči jednostavno ne mogu podnijet toliku struku koja bi tekla kroz njih u slučaju prevelikog povećanja napona.

Wolverine 02.04.2006. 22:04

Citiraj:

Autor domy_os
Proc izgori bez obzira na temperaturu jer ti sitni vodiči jednostavno ne mogu podnijet toliku struku koja bi tekla kroz njih u slučaju prevelikog povećanja napona.

Pa to i velim! Ak pretjeraš s naponom ode proc bez obzira dal on bio hlađen tekućim dušikom ili si s vremena na vrijeme puhnuo po njemu!

Roberto 02.04.2006. 22:13

kad smo već kod spaljivanja proca, može li se nekako smuljat da se spaljeni proc koji je bio oc-an odnese u servis i da se prizna garancija? ili se to ne može?

McG 02.04.2006. 22:20

Citiraj:

Autor Roberto
kad smo već kod spaljivanja proca, može li se nekako smuljat da se spaljeni proc koji je bio oc-an odnese u servis i da se prizna garancija? ili se to ne može?

Oni bi ti trebali priznati garanciju bez obzira kak je procesor krepal. E, ali nisu ni oni budale, pa često navuku ljude pitanjima/tvrdnjama da(l) si clockal procesor, tj. da oni znaju ili da mogu saznati dal je procesor bil sclockan i da ti ne vrijedi garancija. Samo se trebaš (oprosti na izrazu) delati glup, nikad nisi čul kaj je to clockanje i sl. stvari i garancija bi trebala proći.......osim ak si procesor tak unakazil da je sav crn i nagoren.....e onda ti s uvažavanjem garancije ne pomogne ni sam dragi Bog.

Vuco 02.04.2006. 22:28

Ako nema vani na procu nis crnega, nemreju ti nikak dokazat da si ga OC-al...

Ne moras se pravit glup, al bome nemoj dat ni da te preveslaju...

Wolverine 02.04.2006. 22:31

mogu vidit dal si dizao napon ;) to se vidi

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:23.