PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   tiho hladjenje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=359)

numa 20.01.2002. 15:11

tiho hladjenje

Da li mi netko moze preporuciti kako da kvragu izvedem hladjenje a da cjela stvar bude tiha (nesto tipa 25 dBa). Imam duron 750 i nazalost 2 hdd-a od IBM-a na 7200 okretaja i JNC 400watt-a Big tower. Imam jedan ventilator na kucistu a na procesoru Titan TCC-D5TB. Koji je deklariran na "ispod 28dBa". Meni osobno ovo zvuci blize 35 dBa. Uz sve to temperatura mi je 35 cpu i 35 kuciste (dok pisem ovo, naraste do 41/40 pod punim opterecenjem).
Zanima me da li postoji neko rjesenje za ventilator na procesoru koji moze hladiti ovaj procesor i eventualno neki slabiji xp, recimo 1500+. Ako ne, onda samo mog durona, a da je deklariran na 25 dBa. Imam nisku toleranciju na buku...

ozren 20.01.2002. 16:20

Zanimljivo kak ti je temp. kucista i CPUa identicna... ne mislis da tu nekaj ne shtima?

O.

teva 22.01.2002. 13:18

Mozes usporiti venitilatore tako, da jih stavis na 7V na molex. Pomaze i kaplja ili dvije ulja. Ja sam na duronu zamjenio hladilno tjelo sa mnogo vecjim koji ima bakreno dno i na njega pricvrstio jedan veliki Zalman na 7V. Temperatura je bila 40 stupnjeva nakon 1 sata bechmarka. Takodjer sam i spolirao spodnji dio hladilnika i namestio srebrnu pastu.

gpremec 22.01.2002. 15:10

Re: tiho hladjenje

Citiraj:

... i JNC 400watt-a Big tower...
Bas sam jucer isprobao JNC 400W i moram priznati: vrlo VRLO bucno napajanje. Da ne bude zbrke, isprobao sam ga u tihoj atmosferi, i pokazalo se kao bucnije i s nestabilnijom voltazom od JNC 300W (nikako da stigne taj Enermax 350W).
Savijet: ako mozete izbijeci JNC 400W, samo naprijed.

dpajur 22.01.2002. 18:31

Ja sam mislio da se JNC napajanja razlikuju samo u naljepnici.
Nije 100% pouzdan izvor ali zvučilo je dosta uvjerljivo. Tako da me ovo o još nestabilnijoj voltaži malo čudi.

gpremec 22.01.2002. 22:55

Citiraj:

Originally posted by dpajur
Ja sam mislio da se JNC napajanja razlikuju samo u naljepnici.
Nije 100% pouzdan izvor ali zvučilo je dosta uvjerljivo. Tako da me ovo o još nestabilnijoj voltaži malo čudi.

Nije ti bas 100% pouzdan izvor. Kao prvo, 400W bilo je osjetno teze od 300W (znak snage?), drugo, bilo je znacajnije bucnije, ali ne ventilator, vec sama elektronika. Sam ventilator napajanja je i kod 300W i kod 400W isti (barem sudeci prema naljepnici na straznoj strani ventilatora. A bila je tu i naljepnica kako ventilator ima vise brzina, ali cini mi se da je ona tu zalutala.

numa 24.01.2002. 11:37

Citiraj:

Originally posted by ozren
Zanimljivo kak ti je temp. kucista i CPUa identicna... ne mislis da tu nekaj ne shtima?

O.

Mislim da ne, jer nije identicna i varira. Imao sam prije 8 cm ventilator (najobicniji od 30 kn) doslovno zavezan zicom za pasivni cooler od GlobalWin wbk38. Tada je bila veca razlika izmedju temperature kucista i procesora. Izgleda da "flower" dizajn mog novog hearsinka ima efekta.

A sto se tice buke napajanja...pa nisam nesto posebno primjetio. Nije da bas imam puno iskustva sa napajanjima ali ja sam zadovoljan sa nivom buke. Bilo bi super kada bi to bio najbucniji element, a ne nesretni ventilator na procu.

Malo sam gledao specifikacije ventilatora i zanima me da li netko zna koliko utjece na buku broj lezajeva ventilatora? To nisam prije uzimao u obzir i tek sam nedavno primjetio da je npr. sanyo denki ventilator deklariran na 27 dBa poremljen sa dva lezaja (2 ball bearing) a moj na 28dBa i jedan lezaj. Koliki to ima utjecaj?

Bono 24.01.2002. 14:13

Pa za napajanja je u pravilu koliko para toliko muzike. A sto se tice ventilatora probaj nabavit 80mm ventilator oni su u pravilu tisi. ili ovaj
28db nije puno kad zatvoris kuciste to je cisto ok.
http://www.sibak.com.tw/proat01515b.htm

numa 25.01.2002. 18:07

Da li netko ima iskustva u stisavanju vibracija necim? Npr oblaganje kucista spuzvom ili nesto slicno?

teva 26.01.2002. 10:21

Najbolji material zame je Armaflex. Upotrebljavam ga za tisanje vodne pumpe, kucista i za izoliranje peltiera. Ako ga nema, moze se upotrjebiti i podloge od miseva.

numa 26.01.2002. 11:27

Gdje bi se to dalo nabaviti?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:40.