![]() |
spajanje particija
imam hdd s 2 particije, posto sam prije koristio OS kojem je trebalo max 350 MB diska namjenio sam 3.5 gige za win xp. To se pokazalo kao poprilicna greska :D sad mi je E: (win xp) zagusen i treba ga povecat a ja ne znam kako jer sam zadnj put radio particije kad je "fdisk" bio najbolje rijesenje :o
ima li nacina da ja spojim te dvije particije E: i C: bez da formatiram disk? naravno bootanje windowsa je poprilicno pozeljno nakon spajanja particija hehe |
Naravno da je moguće. Ono što trebaš učiniti je da 1. defragmentiraš sve
particije da ne bi bili nismo znali. Instaliraš npr Partition Magic i baciš se na posao. Ako imaš npr. situaciju: |.C:.|.....D:.....|..E:..|.......F:.......| onda obriši C: particiju tj. pretvori ju u nealocirani prostor i pomakni ju do E: particije. |.....D:.....|....|..E:..|.......F:.......| Nakon toga E: particiju proširi tj. pridodaj joj taj prazan prostor. |.....D:.....|....E:....|.......F:.......| I to je to, nikakva velika nauka. Vjerojatno ćeš morati restartati komp i pustiti ga da prije ulaska u Win obavi svoj posao jer ipak se radi o sistemskoj particiji. Nebi smjelo biti neželjenih posljedica. Bolje pitaj ako negdje zapneš, nego da na svoju ruku zahebeš stvar : cheers2 |
ovaj dio me malo zabrinjava
"onda obriši C: particiju tj. pretvori ju u nealocirani prostor i pomakni ju do E: particije" nadam se da ovo obrisi c: znaci da ju program samo "premjesti" imam dosta stvari na c: particiji koje su mi bitne sutra se bacam na posao, ovo je strasno.... sto god pocnem radit "low disk space" thnx |
Ajd odi u Disk Management i postaj screen shot da mi vidimo kak to izgleda. :)
|
evo slike
[IMG]http://img107.imageshack.us/img107/3016/screen4oy.jpg[/IMG] Edit: skinuh partition Magic 8.0, vidim tu se fino moze nekaj sjeb@t :) |
Neće ić jer ti za spajanje neke dvije particije treba onoliko mjesta na prvoj particiji koliko zauzimaju podaci na drugoj particiji... Ak si me skonto...
|
E: particija se može u povećati za onoliko koliko imaš slobodnog mjesta na C: particiji.
U tvom slučaju to iznosi 9% kapaciteta C: particije tj. cca 3GB. Ono što ti je činiti je da defragmentiraš obije particije i u Partition Magicu smanjiš C: particiju za npr. 2GB. Nakon toga pojavit će se 2GB nealociranog prostora na kraju diska. Zatim moraš C: particiju pomaknuti na kraj diska tj. premjestiti onaj slobodan prostor da se nalazi između E: i C: particije. Potom E: particiju proširiš, tj. pridodaš joj onaj slobodan prostor. I to je to. Nije neka velika nauka, ali moraš biti oprezan. Prebacivanje podataka u smislu pomicanja particija je dugotrajno, pa zato nemoj pizditi ako ti se čini da je komp "zablokirao". Lako moguće da će za dio posla morati napraviti restart. Za sve što te traži, dopusti mu jer u protivnom, : hello2 : podaci :p Ovo što sam napisao vrijedi samo za "povećavanje" E: particije, ali ne i za potpuno spajanje E: i C: u jednu. Za taj posao vrijedi ono što ti je Domy rekao. Ovo moje je samo "kratkoročna investicija" :D |
ok thnx :)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:55. |