![]() |
POMOĆ! Nakon flasha BIOS-a ošlo sve u ...
Ovako:
Flashao sam BIOS sa verzijom koju sam imao godinama, osim zadnjih dva tri tjedna kada sm imao zadnju verziju. Flash je prošao u najboljem redu, izvadio disketu restartao komp i onda banana! Sistem se nije uopće počeo dizati, ni monitor se nije upalio već je zvučnik na matičnoj počeo pištati neprekidnim brzim beepovima. Otvorio sam kantu i pogledao LED diode za diagnosticiranje kvarova na matičnoj i kada upalim komp malo se mijenjaju i onda se zaustave na crvena, zelena, crvena, crvena. Prema manual-u od matične to je: "Memory Detection Test, Testing Onboard Memory" i kao mogući problem je: "The Memory Module might be damaged or not installed properly". Sad mi nije ništa jasno, ne vjerujem da je memorija izgorila. Imam dva keksa od 256 MB-a SDRAM PC133. Probao sam staviti samo jedan keks u svaki modul (od njih 3) ali savki put pišti. Kada maknem potpuno memoriju ne pišti ali sve je isto i diode svijetle jednako. Probao sam s jumperom od biosa i vađenjem baterije ali ništa ne pomaže. Da li netko od vas ima ideju šta bi moglo biti i da li se išta može učiniti? Matična je MSI K7T Turbo, BIOS Award. |
Skini staru verziju biosa, u notepadu upiši "imebiosdatoteke.bin awdflash.exe" (bez navodnika) i sejvaj tu notepad datoteku kao AUTOEXEC.bat. Kreiraj dos boot disketu, iskopiraj na nju autoexec.bat datoteku, bios file i awdflash.exe ubaci u disketnu jedinicu i upali komp. Nakon automatskog flashanja biosa trebao bi čuti 4 beep-a, potom clear cmos i to bi trebalo biti to. Ovo radi pod uvjetom da ti sustav kad ga upališ prije beep-ova "traži" disketu u floppy-u.
|
Na žalost ništa, očito ne traži disketu. Hvala na pokušaju svejedno. Jel' ima još kakvih solucija?
|
Ak ti nejde ovo sa disketom nema drugog nacina nego flashat bios chip u programatoru, ili probat sa "hot swap " u potpuno istoj ploci.
|
Citiraj:
|
nekad davno je M-Sun radio takve stvari kolko se ja sjecam, nazovi pa pitaj
|
Pogledao sam tvoje ranije postove i moram pitati jesi li možda promjenio proc? Ako jesi i ako isti ima fsb na 133, problem je možda u tome što imaš pc100 sdram. Naime na toj ploči ta kombinacija (barem po msi sajtu) ne radi.Ako ti je procu fsb na 133 onda i mema mora bit 133.
http://www.msi.com.tw/program/servic...NA=K7T%20Turbo |
Nisam mijenjao procesor, FSB je na 100 MHz-a, a i imam 133MHz-a RAM-e napisao sam u prvom postu.
Šta je potrebno da bi sistem "povuko" disketu odmah nakon paljenja? Da li bi funkcioniralo kada bi odnio BIOS na neku drugu matičnu koja je to sposobna ili je to do nečeg drugog? Inače BIOS je PLCC čip, ovakav samo Award: http://www.biosman.com/images/amibio...ard%20copy.gif |
Citiraj:
EDIT: sad tek vidim da sam u prvom postu zamijenio mjesta za bios i awdflash. Prvo upiši AWDFLASH.EXE pa onda BIOS.BIN |
Ja brijem da moj BIOS ima tu opciju jer je uvijek ostavio malio dio prilikom flashanja koji nije prebrisao, to bi treba biti taj boot block zar ne?
|
Boot block je stara tehnika spriječavanja misfleshanja ploče, tako da je danas teško nači ploču koja to ne podržava. Tvoja ploča to sigurno podržava. Potrebno je samo da floppy daje znakove života i to bi trebalo radit - mora mu zasvijetlit lampica kad upališ komp i da malo "zažulja" jer traži disketu. Postoji ipak šansa da se i taj dio prebrisao...
|
Zvao sam M-San i tamo kažu da je programiranje 100 kn. Da li mi se više isplati nabaviti neku staru ploču, pokvarenu ali s ispravnim biosom ili programiranje kod njih. Stvarno mi se neda ići u Buzin. U hgspotu kažu da programiraju biose ali sam na pločama koje trenutno imaju (jel' ima to smisla?).
@Pomo Kad upalim komp ne zasvijetli floppy samo cd rom, a i ne sjećam se da je prije floppy škripao na samom paljenju, javljao se tek nakon provjere memorije, detektiraja proca itd, a sad se sve zbloka baš kad kao detektira memoriju (prema LED diodama) i onda počne tuliti. |
Prije ti floppy nije ni morao "škripati", pri misflešanom biosu samo on ostane fukcionalan (ako imaš sreće), i boot block traži disketu. Provjeri memu na drugom kompu i provjeri kondezatore na ploči.
Ako Hg spot rješava takve stvari samo sa pločama koje trenutno imaju, to bi po meni značilo da nemaju programator, nego izvode hotplug, tj. mjenjaju čipove na živo i flešaju ih : bonker2 . U tom slučaju rađe odi do M-san-a. Možeš i sam probat složit programator, neki članovi foruma su se time bavili pretraži starije postove. Bilo je linkova na sheme i potrebne programe. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Evo ipak sam se odlučio za hot swap, ne čini se uopće kompliciran.
E sad me zanima kakvu ploču trebam tražiti? Moj chip je EON EN29F002NT. Kažu da je kompatibilan s ovim chipovima u svijetlo plavoj koloni (drugoj s lijeva). http://www.biosmedic.com/files/bioschip.gif Jel zna netko koje ploče imaju te chipove da mogu daviti frendove za hot swap? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:12. |