PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   95-ica (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=33985)

DejoGH 16.02.2006. 22:22

95-ica

Poz

Ovako:
Imam na kompu fajlove za instalaciju win95 (treba mi za stari komp):
1) Ako ja u nero-u idem na create bootable cd i stavim te fajlove ocel mi moci bootat sa tog cd-a
2) Gdje mogu nabavit start disketu za win95 i jel mi ona uopce treba ako je u biosu namjesten first boot cd drive
3)jel velika razlika u instalaciji XP-a i 95-ice. Ajde molim vas ako netko ima da mi posalje cijeli tijek instalacije 95-ice , nisam ga nikad instalirao

unaprijed hvala

domy_os 16.02.2006. 22:41

http://bootdisk.com/bootdisk.htm

Ovdje skini boot datoteke za Win 98 jer 95 nema podršku za rad CD/DVD pogona iz DOS-a. Napravi s tim boot CD i potrpaj na njega te datoteke za instalaciju Wina 95. Sad normalno u BIOS-u namjestiš da se boota sa CD-a i kad ti se u komandnom retku pojavi A:\> ti ćeš napisat "setup" (bez navodnika) i time će započet instalacija Wina. :)

terminator 17.02.2006. 08:04

a start disketu možeš napraviti tijekom instalacije ili poslije u win-u :beer:

domy_os 17.02.2006. 09:30

Citiraj:

Originally posted by terminator
a start disketu možeš napraviti tijekom instalacije ili poslije u win-u :beer:
To je OK, al njemu treba prije instalacije. ;)

dDario 17.02.2006. 10:05

I kod 95-ice je prog. za formatiranje i setup diska odvojen, tj. ako trebaš napravit particije pokreneš "fdisk"

DejoGH 17.02.2006. 15:50

Napravio sam sve... napravio boot disk s win95 , ali tamo pise da su to win98...
jel to sta smeta????

DejoGH 17.02.2006. 20:26

kad pokrenem setup javi mi poruku:
------------------------------------------------------
This version of Microsoft ScanDisk will work only with MS-dos version 5.0 and later. Setup found a compressed volume or a disk-cache utility on your computer.Quit Setup and check your compressed volume with your disk compression software or remove the disk-cache utility, then run setup again.
-------------------------------------------------------
Ocel to javljati ako pomocu "fdisk" formatiram disk i napravim nove particije
inace trenutna particija mi je NTFS

Tooma 17.02.2006. 20:36

ovaj problem najjednostavnije ces rijesit bez cd-roma

izvuci iz starog kompa disk, kopiraj instalaciju windowsa 95 na njega u direktorij recimo win95
napravi i boot disketu (desni klik na floppy u my computeru, pa format i oznaci Create startup disk ili Copy system files ili sta vec imas)

vrati disk u stari komp, zbootaj ga s diskete, prebaci se u win95 direktorij i pokreni setup
dalje je jednostavno, samo nemoj windowse instalirat u onaj isti direktorij di je instalacija

masu puta san ima problema s instalacijom windowsa 95 sa cd-a
s diska je jednostavnije i brze

domy_os 17.02.2006. 23:46

Ja uvijek radim onak kak sam gore napisao i uglavnom nema problema. Naravno da particija na koju se instalira mora bit u FAT16 (za "običnu" 95-icu) ili FAT32 (za Win 95 OSR2) datotečnom sustavu. :)

tor 18.02.2006. 11:05

Ma što ga plašite, skoro je i uspio:D
Problem je bio u NTFS-u, formatiraj to i onda ponovi postupak.

DejoGH 18.02.2006. 11:15

ma ja sam sad formatiro u FAT , al opet ista stvar...sad mi trazi da mora biti nekakva MS-DOS boot partition. kako to napravit

@tooma

kopiro sam one instalacijske fajlove na hard (particija f: ) , ubacim boot disk i boota mi se .
pajavi se a:\ .... sad :
kako da otvorim onaj folder sa win95 , upisem ime foldera ... f:\ ... ovo ono i nikako mi nece otvorit onaj folder sa win fajlovima.
please help

domy_os 18.02.2006. 12:15

Particija na koju instaliraš mora biti aktivna, to možeš preko fdiska napravit ili Partition Magica.

I za pozicioniranje ideš ovako:

A:\>f:
F:\>cd win95
F:\WIN95>setup

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:25.