![]() |
HDD troubles ...
Riječ je o MAXTORu 6Y080L0 (80GB, 7200rpm/2mb cache)
U zadnjih par dana mi se događa da disk ,tokom rada, jednostavno "škljocne" (ili počne škljocati) i počne se opet spinati i tada sve zblokira ili izbaci the "Blue screen of Death" (to mi je sistemski disk,imam još samo jedan stari IBM-ov 30GB koji je izgleda nadživio ovoga). Napravio sam CHKDSK i na jednoj particiji našlo je errora i 4KB bad sectora ... ima osjećaj da disk lagano rikava pa sam napravio backup važnijih podataka ... dal ima kakvog spasa za njega ili da ga mijenjam čim prije ? btw. koji su diskovi najtiši trenutno ,tj. kojeg preporučate (od 160GB pa nadalje- SERIAL ATA) ? razmišljam o Hitachi 250Gb serial ata II ...jel valja ? tnx |
Već mu je vrijeme za mirovinu, teško da se može sredit nešto.
Samsung ima najtiše diskove al pošto je kod nas skoro pa nemoguće nać, uzmi Hitachi. |
nista novoga od maxtora....uzmi samsunga, imas ga u diskontu24 ako se dobro sejcam....a ako ga ne nadjes hitachi, kako je buljo rekao...
|
Sad svi imaju samsunge:D
http://nabava.net/katalog/trazilica....ra%9Ei&od=&do= |
vidim da ima u linksu :
HDD 160.0 GB SAMSUNG, Serial ATA II, 8 MB cache, 7200, SpinPoint HD160JJ NOVO 36 760,82 712,25 ...jedino ,možda malo počekam pa možda dobiju i veće samsungove diskove od 160GB... |
Citiraj:
|
ukoliko ti se komp rusi a mislis da ti je od harda, mozda je stvar u pregrijavanju, da li ti je 80m vent ispod njega(tj. da li puse u njega)
Imam maxtora diamond 8 od 40gb i sad mi je nakon 2.5 godine poceo tu i tamo skljocat, a i usporio se tak da sam uzzeo jos jednog wd-a od 80 |
Probaj popravit sa hdd regeneratorom bad sector(e).
Baš sam sad jednog wd-jca starog 5 godina s njim sredio. Isto njesra ko kod tebe:BSOD,neće u windows,blokira cijeli komp Za sad radi:D |
budem probal ...
makar bi rekel da je razlog pregrijavanje ... jer temp od 43C baš i nije zdrava za hdd :( |
Temperatura može bit razlog nastanka bad sectora. Ako uspiješ popravit stavi neki vent da puše po disku
|
Citiraj:
43C nije sigurno zabrinjavajuče. |
Za Maxa je 42 dosta možda i previše, prvoga lupi macolom ( šala ): bonker2
Kupi HDD hladnjak obično ima 2 manja hladnjaka koji ti direktno pušu po Hdd-u( preporučio bih ti Spire ) samo ga zašarafiš dolje na hard ( kad mijenjaš hard staviš isti cooler ) spusti ti temp. za 10 cezijevaca.: goood : |
al je bucan sve u 16....ja sam ga maknuo nakon 2 dana i stavio ispred harda 120mm vent na 5V :D
|
Citiraj:
Ja imam model sa 2 manja venta koji piče sve u 16, kao da ih nema:) |
a ja sam alergican na buku :D
|
kada smo vec kod toga...
ja imade jedan seagate 80g koji se upali skljoca i ugasi se... skinuo HDD Regenerator v1.51 @mrkonja 1. gdje si nabavio crack?? jer je ovo demo verzija i pise da moze samo popraviti 1bad sector.... 2. jel to stvarno treba toliko dugo da sve prode...meni je sada na 600mb a vec 5-6min radi...a gdje li je 81920Mb...uff... |
nasao...jedva....
|
ah...vec na 16gb a jos ima par :) dobro da imam vise kompova....nadam se da ce se isplatiti cekanje...potrosnja struje...itd...moram ostaviti preko noci...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:27. |