![]() |
osnovna svojstva etena i etina...HITNO
ko mi moze reci di pisu osnovna svojstva (topljivost, upotreba, gustoca...) etena i etina? radi se (ako netko nije pazio u 8. r. ili je zaboravio) o ugljikovodicima. trazio po internetu al nis...
pomagajte ljudi, za sutra je ujutro... |
Ja ću ti odgovoriti malo kasnije moram sad na kavu, a nemam vremena da kopam po literaturi... Ne obečajem da bum jako puno toga našel ali sve kaj bum našel postal ti bum tu!!
|
SVOJSTVA ETINA
-bezbojan plin -lakši od zraka -gori svjetlim plamenom -veže brom iz bromne vode pa se obezboji u smjesi -sa zrakom vrlo eksplozivan UPORABA ETINA -u proizvodnji plastičnih masa -drugih organskih spojeva -za rezanje i zavarivanje metala UPORABA ETENA -u proizvodnji plastičnih masa -kao otapalo -sredstva za čišćenje OVO SAM JA PREPISAO IZ SVOJE BILJEŽNICE!!!!!!! NADAM SE DA SAM POMOGAO POZDRAV |
you are the new jesus christ the savior... :clap: :clap: :clap:
|
nemash frke stari ..josh kad bi to znao prevesttt...???:beer:
|
ti si isus krist spasitelj
|
chuj ja kao sto sam tebi pomogao ,tako ćhe meni netko drugi i tak,,pa na kraju mi smo tu da si pomazemoo
moze lock:beer: |
ETEN: C2H4
temperatura tališta = -169 (st Celz) temperatura vrelišta = -104 gustoća = 0,384 (g/cm3 - g/ml) (pri 20) 1. u homolognom nizu alkena. Eten je najvažnija sirovina u petrokemijskoj industriji. Priprema se termičkim i katalitičkim krekiranjem (cracking - kidanje, cijepanje) alkana dobivenih iz prirodnog plina i nafte. Oko 45% svjetske proizvodnje etena iskorištava se za pripremu polimera polietilena, a 50% se preradi u etilen-oksid, vinil klorid, etanol i stiren. ETIN: C2H2 t(tal) = -81 t(vre) = -84 gustoća = 0,625 (pri -82) Dobiva se iz etena katalitičkim dehidrogeniranjem pri temp > 1150 stupnjeva i iz kalcijevog karbida (svi ste pucali s karabitom ili se varam?? eto ono kaj pukne je etin). Koristi se kao sirovina za pripremu brojnih spojeva adicijom na trostruku vezu. Najveći nedostatak je njegova eksplozivnost, pa zbog toga nema više toliko široku upotrebu ko prije.. Ako trebaš jednadžbe dobivanja, jednadžbe svojstava (o kemijskim svojstvima ja ništ nisam pisalk jer bi to potrajalo...) pošalji mi PM pa ti to pošaljem na mail. |
Jooj to mi isto učimo sad fuuuuuuuuuuj kak mi se to gadi ah. E te etene baš i neznam nešto malo o metanima i metenima ali ovo uh
|
Ah to osnovno školsko razdoblje...
|
meten (kao i metin) ne postoje jer se nema izmedju cega stvoriti u slucaju "metena" dvostruka, a u slucaju "metina" trostruka veza, jer "imaju" po jedan C-atom
|
Citiraj:
|
Ovo smo mi u srednjoj radili...samo sto smo morali znati crtati strukturne formule, i razne pizdarije jos... :D ...
Da nacrtas jedan citavu plocu ispises...:rolleyes: A tek onda one formule... ... jooooj... :clap: |
Zato sam mu ja napisal ako mu trebaju svojstva nek me PM-a... Jer toga imaaaaaaaaaa...
|
OLE!!! dobih 5 iz toga...
txh ljudi... :clap: :clap: :clap: |
E matesonik u koju školu ideš?
|
DOOBRO ONDA CHE MI TREBATI INSTRUKCIJE
HHEE |
u kuslanovu.
zemljace dawar, trebas i ti instrukcije? u koju skolu ides ti? |
UUUU ti si na kraju pešće ja na početku tu na Ferenščici odnosno August Cesarec
|
stara pescenica i smogovci su kod mene a ne kod tebe, iako si ti zemljopisno blize sredini ;) ;)
a cekaj...ja tam idem na opcinsko iz matuse... |
Da kod nas je skoro svake godine natjecanje iz matiše
|
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:34. |