![]() |
(oprez) Prevara sa Seagate diskovima
Citiraj:
|
Prekrasno. Koliko li su samo ljudi zavaljali.
|
Naivce koji misle ušparati na second hand disku kojima nije niti malo sumnjivo što datacentar disk namijenjen 24/7 abuseanju tokom 3-5 godina ima radnih sati jedva koji mjesec ako i toliko.
To je ko 15 godina star audi s Jakuševca sa “samo 70.000km” Uvijek sam govorio da ti diskovi trebaju biti puno jeftiniji od onoga za što se prodaju. |
Da ,ALI ovdje se radi o drugoj vrsti prevare. Prodavali su diskove pod nove sa istim serijskim brojevima (nekoliko stvarnih SN za stotine diskova). Printali su nove naljepnice na diskove koji su služili za Chia mining.
Znaci ovdje ljudi nisu svjesno kupovali polovne jeftinije diskove. |
Meni su dva kupljena Seagate Exosa 16TB za novi NAS ionako sumnjiva cijelo vrijeme, realno nemaš pojma što ćeš dobiti. :D
|
Mene fino pokakilo u avanturi nadogradnje diskova. Danas stigao novi Exos 16TB i jadan ni da se zavrti, samo klikce periodicno u pokusajima :(
|
Ionako je vjerojatno jedan od onih fejk novih, a u biti rabljenih s resetiranim smartom :D
|
Fejk? Bio je original zapakiran i kupljen kod nas, nije sa Amazona. Losa sreca...
|
Ja koji god NAS sam slagao uvijek narucim jedan isti disk "viska" tj. za rezervu (za 4 sam uzimao 5 diskova, za 5 bay 6 a za 8 bay 9 diskova) tkao dau slucaju bad blockova ima novi za rebuild polja dok pokvareni reklamiram/trazim novi za kupit.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
To definitnvo nemogu biti 2024 proizvodnja kad su vec odradili 23000 sati tj. vise od 2.5 godine. Sta kaze EZY na reklamaciju ? |
Nisam reklamirao. Nisu 2024 sigurno kad na njima piše datum proizvodnje JUL 2021. Tko zna što se sve pakira i na koji način dolazi na tržište.
Ne mogu ništa reklamirati ako ne kupim druga dva diska i sve prebacim na njih pa ova reklamiram i što ću onda s 2 viška diska? Jbg, baš podla podvala. Mogu pitati EZY, al siguran sam da će glumit gljivu. |
Pitaj, to definitivno nisu novi diskovi ako si platio novie, jesi siguran da nisu bili "recertified" ? Oni dodju zapakirani kao novi ali imaju drugaciju naljepnicu (ja sam jedna takav dobio direktno od Seagatea priej 4-5 godina nakon reklamacije zbog BadBlockova, (pojavili se nakon nekih 2.5 godine), poslali su mi iz Nizozemske "novi" zapakirani ali recertified disk sa 6 mjeseci garancije.
|
Recertified jasno piše na disku, odmah ispod loga.
Ne vidim da EZY uopće ima recertified EXOS-e na cjeniku, pa ako si dobio recertified diskove, a platio cijenu "novog", reklamiraj sve |
Nisu, evo ih:
https://i.ibb.co/sdDnWcRC/IMG-20250224-213432-cr.jpg Kad se ovdje unese: https://www.seagate.com/gb/en/suppor...-replacements/ Serijski brojevi ZR701DHN i ZR701MKL kaže: Please contact the place of purchase i na hover-over "This product was originally sold as a part of a larger system. Please contact the system manufacturer or your place of purchase for warranty support." Ako bi @robee mogao provjeriti svoj serijski? Naručio sam za stari NAS 1 komad Toshiba 16TB pa dok dođe, ako ga good guys iz BoxNow ne unište, ide backup na njega pa će sve biti 1-2-3 + cloud za najvažnije. |
Recertified Exosi imaju kompletno bijelu naljepnicu, tak da je ok s te strane, ali je radio...pa nije ok.
|
Kakva su to muljanja, pa to nije normalno.
Moj je ZR52T5JS, isto 2021. Odakle to izvlace? Inace ovo mi je prvi disk u cca 25 godina da je full neispravan. Spakiran za povrat. Znaci kada dodje drugi obavezna provjera smart-a... Sutra zovem servis, pa cu ih pitati sto se desava i kakav je to nacin podvaljivati koristene diskove pod nove. Tesko mi je povjerovati da ih ima toliko nastancanih da jos prodaju one iz 2021. Trazit cu novi novijeg datuma. Provjerio sam ovaj i isto napise kao i kolegi da je disk prodan kao dio veceg sistema te da se obratim trgovcu (u mom slucaju Ronis). |
Ako su diskovi iz factory refurbished izvora onda će SMART biti čist / uredan, čak i da su prethodno odvrtili miljonček sati rada.
Koliko znam, samo tvornica može obrisati / postaviti startni čisti SMART. Ako su iz sumnjivog second hand kanala onda se tu vidi sati rada i ostalo. Može on imati 10 sati rada ali ako je malo "opao" u transportu (bilo gdje) ježi ga. |
Mislim da je taj naš datum 2021. dobar jer je meni i bez ove cijele priče bilo sumnjivo odakle on sad u prodaji, ali ja sam to kupio za Božić i stajalo je u trgovini nepreuzeto zbog raznih obveza i sad kad sam sve složio kolega da link za to u drugoj temi :D
Najbolje je to što sam čekao da trgovina dobije te diskove 10-14 dana, a mislio da ću ih dobiti odmah i sve složiti preko praznika/blagdana. Kasnije se zaredali poslovi i zapelo. Pa šta nisam mogao čekat još tjedan dana s preuzimanjem?! :D Koliko sam uspio vidjet, postoje i fejk naljepnice na kojima piše datum iz 2024. tako da ni datum ne mora ništa značit. Citiraj:
https://www.heise.de/en/news/Fraud-w...-10259237.html https://nascompares.com/2025/02/21/u...k-your-drives/ Netko je našao način kako poništiti SMART, ali nije poništio taj neki FARM koji je Seagate-specific, koliko sam uspio skužit. Da je Seagate napravio refurb, obrisali bi sve. |
Pa kad sve može biti fejk, šta nebi bio i HDD, pogotovo većeg kapaciteta i cijene ?
|
Citiraj:
Varaš se, na Seagateovima ti treba USB-TTL adapter od 3 dolara i možeš SMART vratiti na tvorničke postavke. Imaš info po raznim forumima koji se bave data recoveryem i popravkom diskova. Zato izbjegavam kupovati "nove" diskove sa oglasnika i od Kineza, postoji šansa da su odradili svoje u nekom datacentru pa su kroz neke kanale recikliranja završili opet na tržištu. WD je još gori po tom pitanju, njemu ne treba ni kabel nego se može softverski resetirati SMART, ali WD me ionako više ne zanima nakon svih svinjarija sa SMRom. https://www.data-medics.com/forum/th...mmand-set.901/ |
Eto na, krasno :stoopid:
|
Prije par mjeseci sam uzeo rabljene Toshibe MG od 12TB.
Imale su par tisuća sati rada u NAS-u, ali je čovjek već u startu dao SMART report od svakog i cijena je bila adekvatna. S ozbirom da sam mijenjao diskove u 2 Synologya koji rade samo par sati mjesečno, trajat će mi još ohoho. Uglavnom, tko neće WD, a sad bježi i od Seagatea, čekirajte Toshiba MG diskove. Ja sam zadovoljan. |
Dejavu serija 5 hiljada :D
|
ček sad
jel hd tune pokaže radne sate na tim "novim" il treba neki special app? |
Citiraj:
|
Džaba ti special app ako je SMART resetiran.
|
Seatool i HDsentinel zadnja ver. moze procitati FARM.
Mozda mi je i bolje sto je moj bio DOA nego da sam vidio xy sati rada... |
Zanimljivo. Prema ovome nađem kako smartmontools verzija 7.4 podržava čitanje "farm".
Prema tim parametrima moj recertificirani exos ispada da nije doživio katastrofu. Ne znam koliko se ovome može vjerovati jer ispada da je disk nov novcat došao k meni. Iako je moj dojam da disk i dalje radi korektno, ali mi je teško vjerovati da je imao nula sati rada kada sam ga kupio. Code:
FARM Log Page 1: Drive Information Code:
ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE Dakle, ili je disk stvarno imao 0 sati rada ili su resetirali sve parametre. |
[QUOTE=mkey;3791169
Dakle, ili je disk stvarno imao 0 sati rada ili su resetirali sve parametre.[/QUOTE] Ovo drugo. Kao što je kolega u postu 19 lijepo napisao Citiraj:
Nebi Seagate riskirao reputaciju prodavajući refurbished pod nove. Presitna je to lova. Svi su naučili lekciju sa WD SMR skandalom. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:13. |