PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Prijevod ćirilice u latinicu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=321205)

Chandler 21.10.2024. 14:13

Prijevod ćirilice u latinicu

Ekipa, jel ima nekakav SW, webapp bilo šta što bi moglo prevesti knjigu sa ćirilice u latinicu ?

Probao sam ove razne web aplikacije ali su ograničene brojem znakova (a da to sjeckam; trajalo bi fakat predugo), ChatGPT radi super ali je ograničen sadržajem (čim prepozna nekakvu riječ koja se veže u smrt, ubojstvo i sl... ne želi prevoditi, a knjiga je o 2.sv ratu :D, javi: Reason: This response contains content flagged as Violence (medium)).

Wordov integrirani alat je spor za pop...., sve zablokira, selektiram jednu stranicu; on već javi da je dosegnut limit itd....

Hvala unaprijed.

Paxton 21.10.2024. 14:54

Replace u wordu? :lol2:

Exy 21.10.2024. 19:30

Jesi možda probao ovo:

https://latinicaucirilicu.rs/konvertor-za-word

udarnik60 22.10.2024. 07:35

Abby fine reader bi ti to mogao.

Sent from my motorola edge 40 using Tapatalk

spiderhr 22.10.2024. 10:53

Možda ovo: https://www.lexilogos.com/keyboard/s...conversion.htm

Disco 23.10.2024. 10:26

OT: mene cudi da mogu procitati stampanu cirilicu, a ucio sam je u 3em osnovne, 90e. Zadnja generacija koja je ucila.
Naravno, ne citam brzo kao latinicu, ali procitam.

domy_os 23.10.2024. 10:34

Nisi zadnja, mi smo učili 92., još uvijek negdje imam bukvar. :)

Feyd 23.10.2024. 11:29

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3769831)
Nisi zadnja, mi smo učili 92., još uvijek negdje imam bukvar. :)

Jesi siguran? U kojem razredu je se učila ćirilica? Ja sam krenuo '92 u prvi i nismo učili ćirilicu. Ali i mimo toga, jako čudno bi mi bilo da '92, dvije godine nakon izbora, godinu dana nakon Vukovara i Škabrnje, osam ili devet mjeseci nakon međunarodnog priznanja, u bilo kojoj OŠ u tada neokupiranom dijelu RH netko uči ćirilicu.

Piksa 23.10.2024. 11:45

Ja sam 87 krenuo u prvi osnovne, a generacija 89 su zadnja generacija koji su bili pioniri u ucili cirilicu.

kopija 23.10.2024. 13:36

Citiraj:

Autor Piksa (Post 3769844)
Ja sam 87 krenuo u prvi osnovne, a generacija 89 su zadnja generacija koji su bili pioniri u ucili cirilicu.

Jašta, još se sjećam najgore pizze u svom životu koju su nam poslužili u Kumrovcu nakon rituala inicijacije.
Ima da se žalim Marxu i Engelsu kad/ako završim u paklu!

domy_os 23.10.2024. 14:42

Citiraj:

Autor Feyd (Post 3769842)
Jesi siguran? U kojem razredu je se učila ćirilica? Ja sam krenuo '92 u prvi i nismo učili ćirilicu. Ali i mimo toga, jako čudno bi mi bilo da '92, dvije godine nakon izbora, godinu dana nakon Vukovara i Škabrnje, osam ili devet mjeseci nakon međunarodnog priznanja, u bilo kojoj OŠ u tada neokupiranom dijelu RH netko uči ćirilicu.

Isto prvi razred, dali su nam bukvare da naučimo štampana slova, ali pisana nismo nikad.

coconut 23.10.2024. 15:11

Ja sam čitao 'Gorski venac' na ćirilici za lektiru jer su u knjižnici izdali van sve verzije na latinici. Ah da, toliko sam star da sam osnovnu školu završio dok je stari hohštapler još uvijek bio živ.

spiderhr 23.10.2024. 15:14

U jebate... Znači ima i starijih od mene a tek sam na pol stoljeća

zgmmax 23.10.2024. 16:19

90' krenuo u prvi razred u Zagrebu i nisam bio pionir nit učio ćirilicu.

U kojoj si ti državi išao u prvi razred 😁

Ico_Zg 23.10.2024. 18:18

Ja sam zadnja generacija pionira, sjećam se zakletve ali ćirilicu sam ispustio iz glave.. :)

xlr 23.10.2024. 22:03

Cirilicu sam ko klinjo naucio iz zajebancije, uopce ne znam zasto ni kako, a poslije kad sam bio skolarac i vozeci se kroz republiku srpsku sam dodatno obnovio znanje iste :D Svejedno ne mogu gledati film na cirilici, mozak mi zakuha.

Ono sto me brine je da se jos uvijek sjecam nekoliko slova glagoljice lol

Disco 24.10.2024. 06:02

Ja sam ćirilicu učio u trećem osnovne, ne znam kako ste vi neki u prvom (mi smo u prvom učili pisati latinicu, brojati...)...očito se razlikovalo od grada do grada ili ste nešto dobro pobrkali. U prvom smo postajali pioniri, ali tek u trećem ćirilica (treći sam pohađao 89-90).
Ženina sestra je mlađa dvije godine od mene i ona je ako se dobro sjećam zadnji pionir (u školi je ona bila jedna generacija iza mene), ali po svemu što sam saznao od ekipe približno svojih godina, ja sam bio zadnja generacija koja je učila ćirilicu. Ne znam, razmišljam i malo mi se čini suludo da se 91 učila ćirilica u školama. U prvi sam krenuo 1987e kao Piksa.

Fun Fact za ove koji ne znaju, ruska ćirilica je drugačija od sprske. Nešto se da pročitati jer je slično.

@XLR: misliš na fil sa prijevodom na ćirilici? A tako ne mogu ni ja, definitivno sporije čitam od latinice. Ali vele da se ide praksom do savršenstva.
Kako skupljam stripove i relativno nedavno je izašao kompletni Asterix u integralima od srpskog izdavača koji sam kupio....unutra su napravili jednu foru, a to je da je strip na latinici, ali kad A i O odu u Rusiju, tamo ekipa priča na ćirlici; e takve sitnice su mi baš fora i drago mi je da znam čitati. :)
A vježbam i na komentarima na YT videima.

coconut 24.10.2024. 07:17

Sjetio sam se jedne stvari. Naš lik, geneacija 197x, u FR išao raditi neke dokumente. Kao državu rođenja upisao HR. Nemere. Kao državu rođenja morao je upisati Jugu.

spiderhr 24.10.2024. 07:28

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3769880)
90' krenuo u prvi razred u Zagrebu i nisam bio pionir nit učio ćirilicu.

U kojoj si ti državi išao u prvi razred 😁

U onoj koja se zvala Jugoslavija ali republika je Hrvatska :goood:

Krenuo sam u generaciji kada je Dinamo krenuo u pohode da postane prvak.

Prki 24.10.2024. 07:39

89. se zadnji puta primalo u Pionire, taman kada sam trebao postati Omladinac :(

xlr 24.10.2024. 08:22

Citiraj:

Autor Disco (Post 3769954)

@XLR: misliš na fil sa prijevodom na ćirilici? A tako ne mogu ni ja, definitivno sporije čitam od latinice. Ali vele da se ide praksom do savršenstva.

Da da, krenem jako, ali za 5min pocnem pogadjati rijeci i onda stiltam :)
Citanje stiva je laksa prica, jasno.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:31.