PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Softverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=42)
-   -   (riješeno) Neće se pokrenuti instalacija win 10 - stariji laptop (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=321096)

driftwood 08.10.2024. 17:56

(riješeno) Neće se pokrenuti instalacija win 10 - stariji laptop

Zdravo, toshiba c660, dual core proc, 8gb rama (očigledno netko nadogradio). Kad pokrenem instalaciju win 8 ili win 10 (probao više verzija) pokrene win logo, krenu one točkice (4 se vide) i laptop se odmah isključi.
Hard disk koji je unutra (win7) radi uredno. Temperaturu nisam mjerio jer win 7 radi na njemu pa mislim da mu nije problem u tome.
Pokušao sa tim hdd, drugim hdd, ssd. Pokrenuo instalaciju sa usb i direktno sa diska, uvijek isto.
Htio sam staviti unutra ssd i win 10 gore jer se laptop koristi samo za plaćanje računa.
Prestar laptop pa neće uopće pokrenuti instalaciju?

Može pomoć? Hvala.

mkey 08.10.2024. 18:03

Ovo nije rješenje predmetnog problema, ali ako ti treba računalo koje će praktično glumiti browser, rokni gore neku laganu linux distribuciju i gas.

A zašto se tako isključi, pojma nemam. U par navrata sam imao situaciju da instaler uleti u neki problem pa stane, u kojem slučaju se mogu naći logovi na nekoj lokaciji. Davno je to bilo, nisam više siguran kako je to funkcioniralo, a i to svakako nije bio win 8/10 u pitanju.

Što god da je po meni nije do diska, moje iskustvo s win installerom je da diskove uopće niti ne gleda dok ne kreneš u proces instalacije i izbor diska na kojeg ćeš staviti particiju. Dakle, dosta kasnije u odnosu na ovaj tvoj slučaj.

Generalno ne bih rekao da je dual core prestar, početkom godine sam instalirao win 10 na C2Q i nisam imao problema. Čak solidno i radi.

stitrek 08.10.2024. 19:10

Citiraj:

Autor driftwood (Post 3767077)
Zdravo, toshiba c660, dual core proc, 8gb rama (očigledno netko nadogradio). Kad pokrenem instalaciju win 8 ili win 10 (probao više verzija) pokrene win logo, krenu one točkice (4 se vide) i laptop se odmah isključi.
Hard disk koji je unutra (win7) radi uredno. Temperaturu nisam mjerio jer win 7 radi na njemu pa mislim da mu nije problem u tome.
Pokušao sa tim hdd, drugim hdd, ssd. Pokrenuo instalaciju sa usb i direktno sa diska, uvijek isto.
Htio sam staviti unutra ssd i win 10 gore jer se laptop koristi samo za plaćanje računa.

Može pomoć? Hvala.

Provjeri u Biosu da li je Legacy ili UEFI, vjerovatno Legacy, napravi Win Usb sa MBR opcijom npr. u Rufus programu, GPT opcija je cesto za novija racunala...ako to ne onda provjeri po Biosu da nesto nije zakljucano po opcijama za boot...

Inace W10 radi solidno na starijim laptopima (2 jezgre) sa 8gb Rama, imam jedan prastari dvojezgreni sa strane sa 4gb Ddr2 i ok je za internet i YT, taj tvoj je vjerovatno stari i3 i Ddr3, to je ok za navedeno.

tomek@vz 08.10.2024. 19:11

Citiraj:

Autor driftwood (Post 3767077)

Može pomoć? Hvala.

Ako se gasi...mozda se pregrijava...mozda 10-tka vise drma grafu pa se ona vise grije (pretpostavka samo)....kad si zadnji put to cistio/mijenjao pastu? Ako si USB stick radio preko MS alata onda je svejedno jel bootas Legacy Boot ili UEFI iako pretpostavljam da taj lap nema pojma sto je UEFI.

driftwood 08.10.2024. 19:11

Izvadio jednu pločicu rama i sad je krenulo. Ma moram pitati na forumu, čim napišem odmah bolje mislim :D
Vidim da je jedna 1600MHz, a jedna 1333MHz. A sad ću malo i njih istestirati i sve ostalo. Zasad je ok.
Hvala vama i forumu :)

P.S.
U biosu je sve ok, niti nema puno opcija. Nema mbr/uefi, od vezano za boot samo ahci/ide ima.

P.P.S.
Ne bih rekao da su temperature kad sedmica radi normalno, a ovdje neće niti pokrenuti instalaciju. Ne može ga toliko zagrijati u 45 sekundi koliko mu treba da pokrene instalaciju.

stitrek 08.10.2024. 19:17

@driftwood

MBR i GPT su opcije kada kreiraš Win Usb za instalaciju, koristim program Rufus jer ima odlicne opcije za stara i novija racunala.

driftwood 08.10.2024. 19:26

Ma za ovako stari laptop sam naravno stavio mbr.

driftwood 08.10.2024. 21:30

Evo riješeno. Bio je problem u toj pločici rama. Kad ju vratim nazad, ne boota. Dođe do win loga i ugasi laptop. Kad stavim (stari) hdd sa sedmicom radi :D. Nebitno, stavio sam drugu pločicu i sad je sve ok.
Hvala još jednom svima na pomoći.

P.S.
neću testirati tu pločicu, ide na reciklažu

Lp

P.P.S.
procesor je intel P6200, temperatura ne ide preko 61°C

mkey 08.10.2024. 21:33

Taj RAM je samo još jedna u nizu žrtava win 10 :D

domy_os 08.10.2024. 21:51

Bubam, da nije ta stara 7-ica 32-bitna pa se druga pločica nije ni mogla koristiti? Ne sjećam se više kojim redom ide adresiranje u tom slučaju.

driftwood 08.10.2024. 22:42

Je domy_os, točno tako! U win7 je uredno bilo prepoznato 8gb (3+gb usable). Još mi je i bilo čudno kako tako stariji laptop ima 8gb, pa onda 32bitni win. Zaključio sam da je netko dogradio ram. I bile su unutra dvije pločice, jedna 1600MHz, jedna 1333MHz (ta ne radi).

stitrek 08.10.2024. 22:57

Citiraj:

Autor driftwood (Post 3767149)
Je domy_os, točno tako! U win7 je uredno bilo prepoznato 8gb (3+gb usable). Još mi je i bilo čudno kako tako stariji laptop ima 8gb, pa onda 32bitni win. Zaključio sam da je netko dogradio ram. I bile su unutra dvije pločice, jedna 1600MHz, jedna 1333MHz (ta ne radi).

Ili je neispravna jedna ili zbog kompatibilnosti ne radi, cesto razlicite plocice Rama rade s time da se frekvencija one koja ima više Mhz spusti na razinu sporije plocice.

Nbdy32 09.10.2024. 10:55

Provjeri isto tako, jer mnogo ljudi nije gledalo, da li su obje pločice DDR3 ili je jedna DDR3 a druga DDR3L ...

medo 09.10.2024. 14:51

(riješeno) Neće se pokrenuti instalacija win 10 - stariji laptop

Probaj zamjeniti mjesta RAM pločicama. Meni je pomoglo nekoliko puta.

Memorijski kontroler se prilagodi prema prvom modulu pa obično treba sporiji modul staviti prvi slot (DIMM_0 ili DIMM_1 koji je već prvi).

Nikky 09.10.2024. 15:37

Obično je prvi > donji, bliže mobo ako je ona izvedba sa jedan povrrh drugoga.

driftwood 09.10.2024. 16:38

Da, ovaj ispravni je prvi.
Laptop je u funkciji, sve radi. Obje memorije su ddr3.
Stavio sam drugu 1600MHz i to je to.

mkey 09.10.2024. 20:05

Ne bi bio pcekspert da ekipa ne želi maksimalno iskoristiti postojeći hardware :D A kolega naplavno drvo samo hladno otplutao dalje.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:44.