PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   nema slike :-( (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=321042)

vlovrec 02.10.2024. 21:09

nema slike :-(

Bok ekipa, kolega je pojedinačno po komponetama kupio ploču (B450 AORUS PRO (rev. 1.0), proc amd Ryzen 5 5600X, ram neki DDR4 corshair VENGEANCE 2x8, ima ga u compatibility listi.
Napajanje (650w seasonic) i grafička su ispravni i ima ih od prije.

Nema slike na ekranu, nema beepa, ima 4 ledice na ploči koje signaliziraju kvar (VGA,CPU,RAM,BOOT) i uglavnom svjetli RAM Ledica. Ventilatori se vrte, svjetle ostale ledice koje moraju...probali smo staviti bez rama, s ispravnim ramom s mojeg kompa, uvijek isto... Prvo smo mislili, pošto je odvojeno kupio proc i ploču, možda je prestari BIOS gore,probali s starijim procesorom, no ista priča. Sva napajanja su uštekana, probao sam RAM stavljati u razne portove, clear CMOS-a :stoopid:

ima tko kakvu ideju prije nego otpišemo ploču?
hvala

stitrek 02.10.2024. 22:36

Citiraj:

Autor vlovrec (Post 3765854)
Bok ekipa, kolega je pojedinačno po komponetama kupio ploču (B450 AORUS PRO (rev. 1.0), proc amd Ryzen 5 5600X, ram neki DDR4 corshair VENGEANCE 2x8, ima ga u compatibility listi.
Napajanje (650w seasonic) i grafička su ispravni i ima ih od prije.

Nema slike na ekranu, nema beepa, ima 4 ledice na ploči koje signaliziraju kvar (VGA,CPU,RAM,BOOT) i uglavnom svjetli RAM Ledica. Ventilatori se vrte, svjetle ostale ledice koje moraju...probali smo staviti bez rama, s ispravnim ramom s mojeg kompa, uvijek isto... Prvo smo mislili, pošto je odvojeno kupio proc i ploču, možda je prestari BIOS gore,probali s starijim procesorom, no ista priča. Sva napajanja su uštekana, probao sam RAM stavljati u razne portove, clear CMOS-a :stoopid:

ima tko kakvu ideju prije nego otpišemo ploču?
hvala

Taj procesor nema grafiku, provjeri gdje ti je ukljucen hdmi kabel, idi redom sistemom eliminacije, isprovaj i drugi ekran/TV, drugu graficku, drugi hdmi ili display port kabel...na kraju isprovaj skinuti procesor i ponovo staviti, mada Pga socket nema te probleme sa kontaktom kao što zna biti na Lga (Intel ploce ili Amd AM5)

vlovrec 02.10.2024. 23:14

Citiraj:

Autor stitrek (Post 3765871)
Taj procesor nema grafiku, provjeri gdje ti je ukljucen hdmi kabel, idi redom sistemom eliminacije, isprovaj i drugi ekran/TV, drugu graficku, drugi hdmi ili display port kabel...na kraju isprovaj skinuti procesor i ponovo staviti, mada Pga socket nema te probleme sa kontaktom kao što zna biti na Lga (Intel ploce ili Amd AM5)

Probao sam sa pci grafičkom i onboard, sa monitorom i bez njega. Uvijek isto. Prvo se upali na pola sekunde ledica od CPU, pa VGA i RAM ostane svjetliti. A ako nema posebne grafičke onda zasvijetli prvo CPU i dalje RAM... Jedino nisam probo spojiti na DisplayPort, samo HDMI na grafičku na ploči a i na pci grafičku. Mada ne vjerujem da bi bilo drugačije

stitrek 03.10.2024. 05:23

Citiraj:

Autor vlovrec (Post 3765872)
Probao sam sa pci grafičkom i onboard, sa monitorom i bez njega. Uvijek isto. Prvo se upali na pola sekunde ledica od CPU, pa VGA i RAM ostane svjetliti. A ako nema posebne grafičke onda zasvijetli prvo CPU i dalje RAM... Jedino nisam probo spojiti na DisplayPort, samo HDMI na grafičku na ploči a i na pci grafičku. Mada ne vjerujem da bi bilo drugačije

Na ploci ne treba spajati jer taj Cpu nema integriranu grafiku, isprovaj neku drugu graficku i eventualno drugi Hdmi kabel, iskljuci napajanje na prekidac, odspoji napajanje iz zida, skini Cmos bateriju na nekoliko minuta i pritisni dugme paljenja par sekundi da se kondezatori isprazne na ploci, ako nije do toga svega onda je možda ploca problem, isprovaj skinuti i staviti Cpu i provjeriti kako ploca stoji u kucistu da se možda nesto ne dodiruje gdje ne treba...

tiki66 03.10.2024. 08:22

S kojim ste još procesorom probavali?

https://www.gigabyte.com/Motherboard...rt#support-cpu

Pogledaj negdje ako ima naljepnicu oko bios čipa na kojoj piše koji bios je gore

Nbdy32 03.10.2024. 10:23

Kak tiki66 veli i ja sumnjam na BIOS na matičnoj ....

Najvjerojatnije starija verzija biosa i nema trenutno podršku za taj proc ....

Kod "starijeg" procesora gledaj koji je podržan sa verzijom biosa koju imaš na ploči (obično naljepnica na biosu ima trenutnu verziju koja je gore) ...

Ili gledati da se uzme proc koji je za F1 verziju biosa ....

vlovrec 03.10.2024. 16:20

Citiraj:

Autor Nbdy32 (Post 3765926)
Kak tiki66 veli i ja sumnjam na BIOS na matičnoj ....

Najvjerojatnije starija verzija biosa i nema trenutno podršku za taj proc ....

Kod "starijeg" procesora gledaj koji je podržan sa verzijom biosa koju imaš na ploči (obično naljepnica na biosu ima trenutnu verziju koja je gore) ...

Ili gledati da se uzme proc koji je za F1 verziju biosa ....

to sam i ja prvo posumnjao, no stavili smo gore ryzen 3 1200, taj treba verzijju F1. Ista priča. Budem još za svaki slučaj izvadio sve van i probao na stolu upaliti...

nino 03.10.2024. 16:42

Jel to novo kupljeno? Mb i cpu?

vlovrec 03.10.2024. 17:48

Citiraj:

Autor nino (Post 3766052)
Jel to novo kupljeno? Mb i cpu?

nije novo, ebay, seller trvdi da je ispravno. I nije bilo u kompletu, zato sam prvo pomislio da je prestari BIOS za taj procesor pa smo nabavili taj stari. što god pokušavam nema promjene, zato mislim da je matična...

mkey 03.10.2024. 19:23

Što bi rekao pokojni Spajić: Pušing, rodjo.

OuttaControl 03.10.2024. 19:56

https://www.youtube.com/watch?v=uw9d2ZKYdHM

Izgleda da si triba pokvarenu kupit :D

vlovrec 04.10.2024. 12:31

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3766109)
https://www.youtube.com/watch?v=uw9d2ZKYdHM

Izgleda da si triba pokvarenu kupit :D

eh, tu možda leži zec, nisam se sjetio pregledati pinove na utorima, možda se tam kaj desilo :-) dobar video, hvala

nino 04.10.2024. 14:24

Povadi sve sa mb sto je spojeno na nju i ostavi je neko vrijeme bez baterije.

Nakon toga vrati sve sa starim ryzen 3 1200 i probaj upalit. Btw, koja grafa je u igri?

vlovrec 04.10.2024. 20:30

Citiraj:

Autor nino (Post 3766262)
Povadi sve sa mb sto je spojeno na nju i ostavi je neko vrijeme bez baterije.

Nakon toga vrati sve sa starim ryzen 3 1200 i probaj upalit. Btw, koja grafa je u igri?

izvadio na stol, odštekao sve suvišno i niš. Evo ovdje je video kako izgleda dok upalim.
https://youtube.com/shorts/HQWObM4M93g
Svi ventilatori rade, čak i ledice za WiFi...

Isto je s oba procesora: stariji Ryzen3 1200 i ryzen 5 5600x, nutra je jedan keks rama u prvom slotu.
doduše sad vidim da nije na supported listi, ali mislim da to nebi smjelo imati veze (na njemu je oznaka cmk16gx4m2b3200c16, čak vidim na amazonu da se prodaje u paketu s tom pločom) Slotovi su čisti, mena ni prašine ni zavinutih pinova.
Grafička je radeon RX580 8gb, u međuvremenu sam probao i s drugim napajanjem... uvijek isto

nino 04.10.2024. 21:03

Ram stavi u 2. slot od proca, kud u 4....

Ali sve mi se cini da je mb falicna, ali probaj neku noviju grafu ipak.

Sent from my CPH2449 using Tapatalk

mkey 04.10.2024. 21:11

Ma te lampice bi i bez grafičke morale po meni drugačije indicirati. Po meni čovjek uludo troši vrijeme na krš od hardwarea. Cijena defektaže je do sada već vjerojatno prešla 200% cijene same matične.

vlovrec 04.10.2024. 21:13

Citiraj:

Autor nino (Post 3766321)
Ram stavi u 2. slot od proca, kud u 4....

Ali sve mi se cini da je mb falicna, ali probaj neku noviju grafu ipak.

Sent from my CPH2449 using Tapatalk

mislim da sam našao problem. Čini mi se da je tu bio neki kondenzator ili nešto... vidi sliku

odmah kod procesora

silver_tip 04.10.2024. 22:27

Citiraj:

Autor vlovrec (Post 3766328)
Čini mi se da je tu bio neki kondenzator

Fali njih i vise izgleda... skroz gornji cosak desno tvoje slike gdje su 2 "tocke" i tamo treba biti isti jedan.

https://bit-tech.net/media/image/201...a73e9eaf26.jpg

nino 05.10.2024. 11:29

Da, neko je otpad prodao.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:06.