PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Smrzavanje i restartanje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=320715)

Brzi Picek 26.08.2024. 18:09

(riješeno) Smrzavanje i restartanje

Kanta iz potpisa, od kada je došla imam problem smrzavanja ili djelomičnog smrzavanja , ponekad mogu i mišem ići rstartati ponekad potpuno smrzne.
No znalo se samo od sebe i restartati čini mi se najčešće ako stoji i ne radi se.
Imam 78003dx i memoriju Kingstone (expo) no samo 5600 MHz dal je možda problem u postavkama BIOS-a jer nije na 6000MHz

kupio bi bržu memoriju i zamjenio no tlači me skidanje hladnjaka jer je ispod njega i ne ide bez skidanja

PC je složen po PS, i u igrmaa stabilan nema nikakvih problema dok se optereti, hladan i dr.
Kako nema vidljivih grešaka u dumpu nemam pojma što bi moglo biti pa ako netko ima ideju no siguran sam da moram memoriju mjenjati pa može i preporuka Corsair 6000 MHz EXPO ? ili onaj Lexar sada hvale no nisam siguran dal je EXPO ... ili nešto treće.

Znači imao sam prije dok sam mjenjao OS s AM4 na AM5 pokoje plavetnilo predpostavljam zbog drivera, no sada nema s time problema.
Jedino ostaje OS problem , ima novi key stari ima svoj dal je moguće jer je isti OS da to stvara problem ?

PS. Imam blagi osječaj da se Opera u cijeloj priči umješala jer se često ona smrzava , a ako je na vrime ugasim onda se OS ne smrzne, reinstalirao sam je potpuno i pobrisao sve Revo, ali isto se događa... čudno da browser može tako smrzavati OS

mkey 26.08.2024. 19:59

Vjerojatno je RAM u pitanju, po meni. Utvrđivanje će i tako zahtijevati vađenje i prebacivanje modula u nekoliko navrata. Vjerojatno je razumno početi s jednim resetom bios postavki na tvorničke uz eventualni upgrade biosa.

Brzi Picek 26.08.2024. 20:51

Bios je najnoviji kao i chipset driveri
RAM i meni smrdi zato i mislim kupiti brži koji radi default na 6000MHz
No obično RAM baca neki BSOD, a ovo baš ništa, ili se resetira ili smrzne...čudno

mkey 26.08.2024. 20:55

Hoće se zbog RAMa smrzavati. Mislim da nije to zbog brzine. Možeš probati memtest staviti na par sati. Ali po meni treba ti klasika:

- modul A u slot A, run to failure
- modul A u slot B, run to failure
- modul B u slot A, run to failure
- modul B u slot B, run to failure

Brzi Picek 26.08.2024. 21:04

Ma kupit ču drugi ram jer ionako mi je tlaka skidati hladnjak.

NightWalker 27.08.2024. 11:13

Ako sam dobro skužio upgrade si sa AM4 na AM5 a nisi dizao novi OS? pa daj prvo rokni friske windowse da eleminras software pa onda tek ides hardware.

Brzi Picek 27.08.2024. 15:52

nekako sam promrdao memoriju i od tada se nije ništa smrznulo i resetiralo, možda je ipak konektor u pitanju
da radio sam sistem s AM4 na Am5 , pobrisao drivere i tek onda digao nove uz nekoliko problema , ali sad to sve skupa možda ima s memorijom veze
uglavnom budem malo počekao ako bude ok to je to, ako ne onda moram prvo ići na drugu memoriju pa vidjeti
hvala na savjetu oko memorije

mkey 27.08.2024. 22:48

Možda jednostavno nije sjelo kako spada u slot. Ili možda ima neke prašine i druge prljavštine unutra.

Brzi Picek 28.08.2024. 07:10

drugi dan sve ok, znači neki kontakt na memoriji , ma ne mogu vjerovati
ubično kada slažem nakon što upiknem memoriji malo je promrdam koliko mi utor dozvoljava upravo da eliminiram da lamelica ne sjedne najbolje

spasio si mi 130€ i muke po skidanju hladnjaka što mi je največa tlaka

:chears:

mkey 28.08.2024. 19:40

Nema gore nego kada se mora 5 sranja skinut da se nešto promrda :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:32.