![]() |
Kompresija TV captured sadrzaja
Dakle ukratko zanima me optimalna medota kompresiranja MPEG-2 "filma" koji sam snimio TV karticom.
Kao prvo imam DVB-T karticu, ne znam dal je bitno, nekak brijem da nije. no uglavnom evo npr. snimio sam jedan film. Dobio file velicine taman za jedan DVD no ja ga zeilm naravno kompresirat u AVI..da stane na 1 CD ili max 2. Evo sto sam ja do sad uspio... kao prvo mogu ga uvijek sa virtual dubom otvorit i kompresirat rucno..no javljao mi je greske tipa da mu je kriva dimenzija slike..naravno dimenzije su bile OK i nakon par pokusaja proradilo je. No kompresija je bila ocajna pa da ne trazim sad po netu kako napravit multiple pass u virtualdubu iso sam na Gordian Knot.. uredno napravio DGIndex koji mi je ekstraktiro audio zapis..no audio je bio MPA.. rucno sam ga prebacio u WAV sa Besweetom (ispao je oko 1.5GB velik :confused: ) i klasicnim GK postupkom kodiram film as we speak. I to ce biti 2 CDa, bitrate sam dobio oko 1250, koristim DivX 5.2.1 i to bi u biti bilo to. NO, znam da se tu pricalo da su drugi codeci bolji za TV program (H263? ili tako nesto) pa zato i pitam sve ovo. I jos me muci to kaj kompresija traje duplo duze nego kod klasicnog DVD ripanja... zasto? I prije sam koristio De-Interlace tak da to sigruno nije uzrok. Sve u svemu, kako vi to radite? kolko vam traje? koji codec je optimalan i zasto? hval unaprijed... |
Re: Kompresija TV captured sadrzaja
Prvo posalji virtualnu pivu....
|
Re: Re: Kompresija TV captured sadrzaja
Citiraj:
:clap: P.S. nakon ovolko truda koji si ulozio u odgovore na moje postove, kad dodes u ZG javi se pa dobijes REALNU pivu :) |
Dolje navedeno misljenje je iskljucivo IMHO:
Odhebi multipass kodiranje, samo dodaj malo vise bitratea u single pass. Inace kod DVB-T mozes snimati program u dva formata koji su naizgled isti: - TS iliti transport stream, to je upravo ono sto dolazi signalom - PS iliti program stream, to je pravi mpeg2 Kada snimas u TS prednost je sto mozes snimati istovremeno sve streamove (sva cetiri programa) ali moze doci do problema kod obrade istih, zato snimaj u PS. Ja inace sve radim u VirtualDubMPEG2, kopresije i videa i audija. Video komprimiram sa Divx 5.2.1Pro, a audio sa lame mp3. Ukoliko ces nastali avi gledati na kompu napravi deinterlace jer monitor sliku prikazuje prograsivno. Ukoliko je primarno gledanje na klasicnom TVu ostavi source kakav je sa "top field first" tu opciju ima navedeni divx codec. Ovo je full pojednostavljeno. |
Svakako kodiraj u najmanje dva prolaza jer se u prvom dobivaju informacije o frameovima, kako je koji najbolje kodirat, brze pokrete, spore pokrete i ostalo, a u drugom se onda kreće na posao. Ovak ćeš dobit puno bolju kvalitetu, pogotovo ak trpaš na jedan CD. Budući da si film snimio u MPEG-2 format (što je dobro), prvo njega takvog kakav je malo obradiš. Tu mislim samo na rezanje nepotrebnog materijala kao što su reklame i sl. Sve to se može vrlo jednostavno napravit pomoću MPEG Video Wizarda bez ikakvog gubitka kvalitete jer progi s MPEG-om radi isto kao i VirtualDubMod s AVI-jem kad mu staviš Direct Stream Copy. Kad si s tim gotov, upališ AutoGK koji će sav posao oko kodiranja videa, audia, proračuna veličine,... sam napravit i, naravno, u dva prolaza. Ti samo trebaš nekolko puta kliknut mišem i posao počinje.
|
Samo da spomenem, lagano ste podcijenili moje znanje na podrucju kodiranja DivX-om :)
Detaljno sam proucio i naucio njihov official guide, onaj PDF od 116 stranica, i moram priznat da je jako korisno znati neke stvari.. uglavnom, znam sto i zasto je Deinterlace, znam kako i zasto radi multipass i jako dobro znam koristiti GK (manual verziju :) ) mene zanimaju konkretni savjetu za TV capture jer se sjecam da se tu pricalo o tome da se neke metode ili codeci bolji za TV. ne znam zasto ni kako pa pitam. Uspjesno sam skodirao taj film sa GKom no jos uvijek mi je misterij zasto je to trajalo duplo duze nego inace... svaki pass preko 4 sata. vrlo korisna mi je informacija ovaj MPEG Video Wizard, upravo to mi je trebalo :) no svejedno hvala vam na odgovorima i trudu...eo pivica :beer: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:47. |