![]() |
Obrt i win licenca na laptopu.
Situacija je slijedeca, supruga otvara obrt u kuci. Trebala bi uzeti nekakav laptop i dobila je poticaj. Zanima me moze li ona kupiti posebno laptop a posebno win 10 (dva odvojena racuna iz dvije trgovine ) ili laptop i licenca moraju bit iz iste trgovine ? Ovaj sto smo gledali nema winse ali je poprilicno bolji od ovog sa. Moze li se taj laptop koristit bilo gdje ili uvijek mora biti u toj sobi (prostoru obrta) zbog mozebitne inspekcije? Mozda su glupa pitanja ali da se ne zalijecemo posto je ipak sve novo i poticaj je u igri, hvala.
|
Možeš kupiti odvojeno, ali ti Windows u tom slučaju moraju biti Retail verzija, a ne OEM. Ako želiš biti full legalan.
Obrt je registriran na adresi, ne na sobi u kući šta ne? |
Tako je, registriran je na adresi nase kuce.
Moze li onda ovo proci : https://ibyte.hr/MICROSOFT-WINDOWS-10-PRO-p366440418 ? Moze li kljuc biti kupljenu nekoj drugoj drzavi tipa njemacka https://lizenzking.de/microsoft/wind...0-professional posto smo u EU ? |
Možeš kupiti i vani, ako tvoj knjigovođa to može proknjižiti, R1 račun i to.
A ne znam koja je to licenca, mislim da bi prošla, ali nisam 100% siguran. |
Nema r1 racun, pausalni obrt je u pitanju.
|
Poreznu skoro da nije briga za ulazne troškove paušalnog obrta pošto naknade i doprinose plaćaš isključivo po prihodima. Ali pošto si na poticaju, HZZ je tu puno dosadniji i pogledaj si dobro da li je licenca za softver na popisu dopuštenih troškova. Naravno ovisi da li se financiraš dijelom i sam ili si 100% na poticaju.
I da, naravno da laptop možeš koristit bilo gdje :D |
Bez obzira ulazi ili ne u troškove,licenca mora biti na ime obrta s oibom,i to se automatski naziva R1 ako je d.o.o. /j.d.o.o. ili R2 ako je prodavač licence obrt. Stvar je licenciranja windowsa koje koristis u poslovne svrhe,a ne samog troška. Radije kupi kod nas računom i jamstvom da je sve ok s licencom, 370kn i nije neki trošak.
|
Citiraj:
Citiraj:
Kad smo vec kod toga iako nije prava tema, mi onda za sve kupljeno na poticaj mozemo/moramo traziti R1 racun bez obzira sto nismo u sustavu PDV-a ? |
Citiraj:
|
Moramo ili mozemo ? Pretpostavljam da moramo jer tako je jedino vidljivo da smo to stvarno mi kupili, tj supruga, i onda s racunom i potvrdom o placanju to dokazujemo ?
|
A da ti malo porazgovaraš sa nekim knjigovođom?
|
Svakako idemo sutra kod knjigovođe, ovo sam usput pitao. Zanimala me licenca. Hvala, može lock
|
Ta licenca sigurno nije Retail (za te pare od 370kn) tako da provjeri dali ce ti ti to vaziti u tom slucaju.
|
Citiraj:
Kupujem često kod Forscopea (bivši SoftwareDeals) i uz licencu se dobije i dokument o porijeklu, odnosno prijašnjem vlasniku. Npr. imam jedan Win10 LTSB koji je odjavljen od firme u Austriji a Forscope dokumentom potvrđuje prijenos vlasništva. Neki od članaka dokumenta: - All Products are perpetual, with no time limit for use. - All Products can be used by companies and organizations from both the private and public sectors. - Products are no longer in use by any user; previous owner(s) have uninstalled or made the Products unusable for themselves. Ako je dovoljno Microsoftu (ključevi za Win i Office prolaze bez problema) onda bi trebalo biti i našim carinicima i poreznicima. |
To sto se kljucevi mogu aktivirati ponovno, ne znaci da je licenicno ispravno po MS-u. Ima tema, vec prozvakano.
S druge strane, ako vam je tih par tisuca peoblem za basic software, nesto krivo radite, tj. nemojte vise raditi |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:34. |