PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Obrt i win licenca na laptopu. (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=313587)

JuiceBox 01.08.2022. 11:38

Obrt i win licenca na laptopu.

Situacija je slijedeca, supruga otvara obrt u kuci. Trebala bi uzeti nekakav laptop i dobila je poticaj. Zanima me moze li ona kupiti posebno laptop a posebno win 10 (dva odvojena racuna iz dvije trgovine ) ili laptop i licenca moraju bit iz iste trgovine ? Ovaj sto smo gledali nema winse ali je poprilicno bolji od ovog sa. Moze li se taj laptop koristit bilo gdje ili uvijek mora biti u toj sobi (prostoru obrta) zbog mozebitne inspekcije? Mozda su glupa pitanja ali da se ne zalijecemo posto je ipak sve novo i poticaj je u igri, hvala.

Alister 01.08.2022. 11:40

Možeš kupiti odvojeno, ali ti Windows u tom slučaju moraju biti Retail verzija, a ne OEM. Ako želiš biti full legalan.

Obrt je registriran na adresi, ne na sobi u kući šta ne?

JuiceBox 01.08.2022. 11:48

Tako je, registriran je na adresi nase kuce.

Moze li onda ovo proci : https://ibyte.hr/MICROSOFT-WINDOWS-10-PRO-p366440418 ? Moze li kljuc biti kupljenu nekoj drugoj drzavi tipa njemacka https://lizenzking.de/microsoft/wind...0-professional posto smo u EU ?

Alister 01.08.2022. 13:06

Možeš kupiti i vani, ako tvoj knjigovođa to može proknjižiti, R1 račun i to.
A ne znam koja je to licenca, mislim da bi prošla, ali nisam 100% siguran.

JuiceBox 01.08.2022. 14:34

Nema r1 racun, pausalni obrt je u pitanju.

Exy 01.08.2022. 16:06

Poreznu skoro da nije briga za ulazne troškove paušalnog obrta pošto naknade i doprinose plaćaš isključivo po prihodima. Ali pošto si na poticaju, HZZ je tu puno dosadniji i pogledaj si dobro da li je licenca za softver na popisu dopuštenih troškova. Naravno ovisi da li se financiraš dijelom i sam ili si 100% na poticaju.

I da, naravno da laptop možeš koristit bilo gdje :D

spawn 01.08.2022. 16:45

Bez obzira ulazi ili ne u troškove,licenca mora biti na ime obrta s oibom,i to se automatski naziva R1 ako je d.o.o. /j.d.o.o. ili R2 ako je prodavač licence obrt. Stvar je licenciranja windowsa koje koristis u poslovne svrhe,a ne samog troška. Radije kupi kod nas računom i jamstvom da je sve ok s licencom, 370kn i nije neki trošak.

JuiceBox 01.08.2022. 20:21

Citiraj:

Autor Exy (Post 3614792)
Poreznu skoro da nije briga za ulazne troškove paušalnog obrta pošto naknade i doprinose plaćaš isključivo po prihodima. Ali pošto si na poticaju, HZZ je tu puno dosadniji i pogledaj si dobro da li je licenca za softver na popisu dopuštenih troškova. Naravno ovisi da li se financiraš dijelom i sam ili si 100% na poticaju.

I da, naravno da laptop možeš koristit bilo gdje :D

Laptop ce kupiti bas od poticaja jer je tako pisano u planu, posto tog laptopa vise nema na nabavi, a drugi koji smo htjeli je losiji, kupit cemo treci novoizabarani a licencu cemo uzeti ovako na obrt. Bitno mi je samo jel moze ova licenca od 370 kn.

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3614800)
Bez obzira ulazi ili ne u troškove,licenca mora biti na ime obrta s oibom,i to se automatski naziva R1 ako je d.o.o. /j.d.o.o. ili R2 ako je prodavač licence obrt. Stvar je licenciranja windowsa koje koristis u poslovne svrhe,a ne samog troška. Radije kupi kod nas računom i jamstvom da je sve ok s licencom, 370kn i nije neki trošak.

Nije naravno, i mislili smo kupiti originalne windowse. Samo mi nije jasno kako mi mozemo traziti R1 kad nismo u sustavu PDVa ili sam ja nesto pobrkao ? Ako ja dobro shvacam treba nam ponuda s nasim podacima i kad platimo da je na racunu vidljivo suprugino ime i oib, racun je najobicniji kao da ja idem kupiti ?

Kad smo vec kod toga iako nije prava tema, mi onda za sve kupljeno na poticaj mozemo/moramo traziti R1 racun bez obzira sto nismo u sustavu PDV-a ?

fanATIk 01.08.2022. 20:29

Citiraj:

Autor JuiceBox (Post 3614836)

Kad smo vec kod toga iako nije prava tema, mi onda za sve kupljeno na poticaj mozemo/moramo traziti R1 racun bez obzira sto nismo u sustavu PDV-a ?

Da.

JuiceBox 01.08.2022. 20:35

Moramo ili mozemo ? Pretpostavljam da moramo jer tako je jedino vidljivo da smo to stvarno mi kupili, tj supruga, i onda s racunom i potvrdom o placanju to dokazujemo ?

coconut 02.08.2022. 05:47

A da ti malo porazgovaraš sa nekim knjigovođom?

JuiceBox 02.08.2022. 09:14

Svakako idemo sutra kod knjigovođe, ovo sam usput pitao. Zanimala me licenca. Hvala, može lock

Lewis 02.08.2022. 12:50

Ta licenca sigurno nije Retail (za te pare od 370kn) tako da provjeri dali ce ti ti to vaziti u tom slucaju.

Max Rockatansky 02.08.2022. 19:44

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3614901)
Ta licenca sigurno nije Retail (za te pare od 370kn) tako da provjeri dali ce ti ti to vaziti u tom slucaju.

Retail u ovom kontekstu ne bi trebalo značiti maloprodaja nego da li se licenca može prenositi na drugi PC.
Kupujem često kod Forscopea (bivši SoftwareDeals) i uz licencu se dobije i dokument o porijeklu, odnosno prijašnjem vlasniku. Npr. imam jedan Win10 LTSB koji je odjavljen od firme u Austriji a Forscope dokumentom potvrđuje prijenos vlasništva.
Neki od članaka dokumenta:
- All Products are perpetual, with no time limit for use.
- All Products can be used by companies and organizations from both the private and public sectors.
- Products are no longer in use by any user; previous owner(s) have uninstalled or made the Products unusable for themselves.

Ako je dovoljno Microsoftu (ključevi za Win i Office prolaze bez problema) onda bi trebalo biti i našim carinicima i poreznicima.

Pupo 04.08.2022. 15:42

To sto se kljucevi mogu aktivirati ponovno, ne znaci da je licenicno ispravno po MS-u. Ima tema, vec prozvakano.

S druge strane, ako vam je tih par tisuca peoblem za basic software, nesto krivo radite, tj. nemojte vise raditi

spawn 04.08.2022. 16:09

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3615335)

S druge strane, ako vam je tih par tisuca peoblem za basic software, nesto krivo radite, tj. nemojte vise raditi

Ovo je osobna stvar svakog obrtnika. Kome je što puno ili malo nije na nikome (nama) da sudimo. Tema je legalan wins za obrt.

Bubba 05.08.2022. 15:57

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3615335)
To sto se kljucevi mogu aktivirati ponovno, ne znaci da je licenicno ispravno po MS-u. Ima tema, vec prozvakano.

Nije li bilo zakljuceno upravo suprotno, s nekom presudom i bla bla? Odnosno, da ako se originalni nositelj licencije iste odrekne, netko drugi je moze koristiti (pa shodno tome i preprodati)?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:34.