PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Dijeljenje mreže preko mobilnog hotspota (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=310904)

Rivi 14.12.2021. 14:10

Dijeljenje mreže preko mobilnog hotspota

Zanima me sljedeće. Postoji li mogućnost dijeljenja wifi mreže preko Windowsa 10 s PCa u koji je uključen USB dongle za pristup internetu.
PC nema wifi sam po sebi.

Unaprijed hvala na odgovorima.

Sinac 14.12.2021. 14:54

Malo si nespretno napisao pitanje, bez tehničkih detalja pa moram nagađati.

Ako misliš na ovo: LINK, onda ne mžeš ništa s time osim koristiti internetski pristup samo s računala koje ima uštekan taj USB modul.

Ako misliš na ovo: LINK, onda to čudo ni ne moraš prikapčati preko USB-a, ali trebaš svako računalo spojiti putem WiFija na taj uređaj.

Oba ova uređaja nemaju inače nikakve veze s dijeljenjem WiFija kao lokalne mreže, za to ti treba prvenstveno USB WiFi kartica, eventualno i WiFi access point ili router (u ovisnosti o trenutnoj konfiguraciji mreže) ukoliko trebaš spojiti više računala u mrežu.

kiki86 14.12.2021. 16:35

možda sam krivo skužio, ali mislim da čovjek pita dali se može djelit wifi signal sa kompa dalje. Tipa ako je povezan ethernetom pc i onda preko usb wifi sticka se hotspota taj internet dalje (ovo me već par pomoraca pitalo :D)? To win 10 ima već ugrađeno i samo ti treba wifi usb stick i onda u settings-network and internet-mobile hotspot podesiš ssid i password. Ako nisi to mislio isprike na upadu :chears:

Rivi 14.12.2021. 16:42

Citiraj:

Autor Sinac (Post 3568782)
Malo si nespretno napisao pitanje, bez tehničkih detalja pa moram nagađati.

Ako misliš na ovo: LINK, onda ne mžeš ništa s time osim koristiti internetski pristup samo s računala koje ima uštekan taj USB modul.

Ako misliš na ovo: LINK, onda to čudo ni ne moraš prikapčati preko USB-a, ali trebaš svako računalo spojiti putem WiFija na taj uređaj.

Oba ova uređaja nemaju inače nikakve veze s dijeljenjem WiFija kao lokalne mreže, za to ti treba prvenstveno USB WiFi kartica, eventualno i WiFi access point ili router (u ovisnosti o trenutnoj konfiguraciji mreže) ukoliko trebaš spojiti više računala u mrežu.

A ja mislio da sam super objasnio. :D
Dakle, imam ovaj prvi uređaj u kojem je data kartica i on PCju omogućava pristup internetu.
E sad, ako bi htio tu vezu podijeliti, da spojim, recimo i laptop, mogu li to na neki način? Recimo, da u drugi usb ubacim wifi adapter, ili da spojim lan kabelom pc i laptop?

kiki86 14.12.2021. 16:46

taj dio sam ti ja odgovorio, treba ti usb wifi stick ili wifi pci kartica i odradis hotspot kao što sam gore naveo i onda se sa laptopom/mobom spajaš na taj hotspot, radi odlično

Rivi 14.12.2021. 17:21

Citiraj:

Autor kiki86 (Post 3568809)
taj dio sam ti ja odgovorio, treba ti usb wifi stick ili wifi pci kartica i odradis hotspot kao što sam gore naveo i onda se sa laptopom/mobom spajaš na taj hotspot, radi odlično

Eeee, to sam mislio. Pisali smo istovremeno, pa ti nisam vidio odgovor.
Zanimalo me samo hoće li radit ako PC "dobiva" net putem dongla.

Puno vam hvala obojici!

coconut 15.12.2021. 07:54

Kupi na oglasniku router u koji ide SIM kartica (A1 HomeBox i sl.) i riješio si problem. Em ima više LAN utora, 'em ima wifi.

Rivi 16.12.2021. 10:16

Citiraj:

Autor kiki86 (Post 3568805)
možda sam krivo skužio, ali mislim da čovjek pita dali se može djelit wifi signal sa kompa dalje. Tipa ako je povezan ethernetom pc i onda preko usb wifi sticka se hotspota taj internet dalje (ovo me već par pomoraca pitalo :D)? To win 10 ima već ugrađeno i samo ti treba wifi usb stick i onda u settings-network and internet-mobile hotspot podesiš ssid i password. Ako nisi to mislio isprike na upadu :chears:

Dakle, sve sam napravio. Ali ima ALI. :D
Instalirao wi-fi adapter, postavio hotspot, koji je uredno vidljiv na mreži, međutim, kod spajanja zapinje na dodjeljivanju IP adrese.
Ima li negdje nešto da sam propustio?
Edit: Laptop mi se spoji, ali je bez interneta, a mobitel je taj koji zapinje u dodjeli IP adrese.
Edit 2: Riješeno, trebalo je u donglovim postavkama staviti da sheram preko virtual network adaptera, a ne preko wi-fija.
Ajmo dalje.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:59.