![]() |
(riješeno) Problem sa NVMe diskom
Konfiguracija je pod moj komp. Samo sam prebacio sve iz jednog kućišta u drugo, i matična ne vidi više samsung nvme disk. Prebacio sam ga u drugi utor i isti je problem. Izvadio sam bateriju i napravio clear cmos i nikakvih promjena. Ostale diskove matična uredno vidi i najnormalnije rade. U čemu je problem?
|
probaj ubacit disk u drugi komp, da eliminiraš svoj
|
Hvala na savjetu. Pronađen drugi pc i utvrđeno je da je disk ne ispravan. Može lock.
|
1 privitaka
Update teme!!
10.09.2021. disk predan u links, oni ga proslijedili u ovlašteni servis Eventus sistemi, danas se disk vratio sa reklamacije, i kao ispravan je. Ubodem ga u matičnu i njega nema ni u windowsima ni u biosu. Na papiru sa servisa piše "Secure erase, test, uređaj radi bezprijekorno". Očito uređaj ne radi, ili ja radim nešto pogrešno!? |
1 - ne vidi se dobro na mobu,
šta je ovo disabled ? 2 - ištekaj sve SATA sa mobo i onda vidi jeli se NVMe pojavio u Bios - u 3 - provjeri sve stavke šta imaju / mogu imati veze sa boot - om u Bios - u (UEFI, Secure boot i sl.) |
sata hot plug piše
|
Ok, hot plug sada nije bitan.
|
Citiraj:
2. Secure boot disabled u biosu, sve ostale stavke su kako bi trebalo biti, diska nema. |
Probaj ga u nekom drugom kompu. Ako ga ni tamo nema, vrati ga nazad na RMA.
Isto tako, pokušaj dignuti live Linux pa da vidiš ima li ga tamo. Ako ga ni tamo nema, onda je hardverska greška u disku. |
Citiraj:
|
Ja bi opet probal staviti disk u drugi komp da vidim jel je i tamo vidljiv, ak nije opet pravac servis.
|
Donji slot na mb podrzava samo s-ata diskove. U gornjem bi trebao radit.
|
Citiraj:
|
Istekat kabel iz psu, izvadi bakteriju na pol ure, pa probaj onda. Ako nece, gornji m.2 ti je prdnio.
|
Znaš koja još glupost može smetati?
Ak si prebacivao matičnu iz jednog kućišta u drugo, provjeri temeljito stand-offove, da li je sve leglo kak se spada i da su na dobrom mjestu s obzirom na format matične. Možda negdje postoji kratki spoj pa sad matična zafrkava, znam da je to možda i long-shot ali ne bi bilo prvi put :) |
Da odgovorim!! Pokušao sam sve što ste savjetovali i diska nije bilo (na 4 različita računala sam ga probao i nije ga bilo). Jutros kupim novu matičnu, spojim sve i disk je tu i radi. Kako me je kopkalo spojim ja nazad staru matičnu kad i tamo sad radi disk. Šta se tu događalo nemam pojma, ali za sada sve radi.
Hvala svima na pomoći, trudu i savjetima. |
Da spomenem txt iz jedne duge teme, čudne vrađbine :)
|
Citiraj:
Asrockice često imaju problema s kompatibilnošću nvme diskova, znam iz prve ruke, a bome i po netu ima kaj za čitat. Nekad pomogne update biosa, YMMV. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:10. |