PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Pouzdanost nForce-a 24/7 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=30790)

Bleki 03.01.2006. 00:27

Pouzdanost nForce-a 24/7

Kao sto naslov kaze zanima me pouzdanost nforce chipseta za 24/7 upotrebu. Trebao bih sastavit jednu konfiguraciju, pa sam mislio iskoristit MSI Neo2 Platinum (nf3 ultra chipset), koja mi stoji na ormaru.
Za kucnu upotrebu mi se nf2 i nf3 pokazao odlican, ali kod kuce mi trebaju (i zanimaju) druge stvari.
Za konfiguraciju koju trebam sastavit mi je bitna jedino pouzdanost. Do sad sam u takve konfiguracije obavezno stavljao ploce sa pasivnim hladjenjem chipseta, a aktivno hladjenje mi se cini kao veliki nedostatak nf3 chipseta za dugotrajnu upotrebu.

domy_os 03.01.2006. 00:43

Moja EPoX-ica sa nForce2 chipsetom je od 4. mjeseca pa do neki dan radila maltene bez gašenja. Nije radila jedino kad sam čistio prašinu. Sve je super stabilno bilo, Windowsi držali i preko 2 tjedna bez restarta. Pogledaj i nešto s VIA-om, ak te ne zanima klokanje.

Bleki 03.01.2006. 00:45

Pouzdanost i OC ne idu zajedno, osim toga za takve stvari imam nf4 ultra-d.

strikoo 03.01.2006. 00:47

bitan je i proizvođač matične ploče. različite ploče sa istim čipsetom se nisu jednako ponašale kod stabilnosi, overclocka itd....

Bubba 03.01.2006. 00:55

Re: Pouzdanost nForce-a 24/7

Citiraj:

Originally posted by Bleki
Kao sto naslov kaze zanima me pouzdanost nforce chipseta za 24/7 upotrebu.
Uparis li kljucne rijeci kao sto su nForce, Windowsi i recimo ATA u istu recenicu s 24/7 upotrebom, dobivas kontradikciju. Te komponente nisu predvidjene niti gradjene za takav rad. O tebi ovisi je li to za skidanje p0rna s omiljenog P2P klijenta bitan 24/7 rad odnosno mozes li si dozvoliti downtime i slicno.

Citiraj:

Za konfiguraciju koju trebam sastavit mi je bitna jedino pouzdanost.
Kriva arhitektura.

Slagati zuti picek s chipsetima i plocama ala nForce i MSI za 24/7 zahtijeva veeeliku dozu avanturizma da bi povjerio bas njima takav zadatak. Naravno, iza svega stoji ogroman veo kripticnosti i misterije, jer sto 24/7 rad podrazumijeva, neki zuti piceki i nForce bas nisu spremni, a buduci da nam nisi rekao namjenu, tesko ti je dati alternativu. U svakom slucaju, nemoj se olako zalijetati s terminima kao sto su 24/7 (barem ne ovako sturo), jer takav rad zahtijeva dosta znanja i uzasno puno $. Rijetki su serveri koji su zaista napravljeni za 24/7/365, jer je vrlo jasno sto on podrazumijeva.

Bleki 03.01.2006. 01:15

Re: Re: Pouzdanost nForce-a 24/7

Citiraj:

Originally posted by Bubba
[B]Uparis li kljucne rijeci kao sto su nForce, Windowsi i recimo ATA u istu recenicu s 24/7 upotrebom, dobivas kontradikciju. Te komponente nisu predvidjene niti gradjene za takav rad. O tebi ovisi je li to za skidanje p0rna s omiljenog P2P klijenta bitan 24/7 rad odnosno mozes li si dozvoliti downtime i slicno.

Kriva arhitektura.

Slagati zuti picek s chipsetima i plocama ala nForce i MSI za 24/7 zahtijeva veeeliku dozu avanturizma da bi povjerio bas njima takav zadatak. Naravno, iza svega stoji ogroman veo kripticnosti i misterije, jer sto 24/7 rad podrazumijeva, neki zuti piceki i nForce bas nisu spremni, a buduci da nam nisi rekao namjenu, tesko ti je dati alternativu. U svakom slucaju, nemoj se olako zalijetati s terminima kao sto su 24/7 (barem ne ovako sturo), jer takav rad zahtijeva dosta znanja i uzasno puno $. Rijetki su serveri koji su zaista napravljeni za 24/7/365, jer je vrlo jasno sto on podrazumijeva.

Ma vec odprilike znam kako ce konfiguracija izgledat. Mislio sam da je netko mozda probao nesto takvo izvest sa "kucnim" harverom, jer se u ovom slucaju ne koristi nista hardverski zahtjevno: prozori, par aplikacija i baza podataka.

Bubba 03.01.2006. 08:51

Re: Re: Re: Pouzdanost nForce-a 24/7

Citiraj:

Ma vec odprilike znam kako ce konfiguracija izgledat. Mislio sam da je netko mozda probao nesto takvo izvest sa "kucnim" harverom, jer se u ovom slucaju ne koristi nista hardverski zahtjevno: prozori, par aplikacija i baza podataka.
Opet ti kazem, sve je to ok ali to nije 24/7 rad. Slaganjem takvog kucnog racunala ne zadovoljavas niti osnovne kriterije nekakvog ozbiljnog posluzitelja, a kamo li 24/7 rad. Sve ovisi koliko si vremena spreman izdvojiti za downtime bilo koje prirode.

vex 03.01.2006. 11:23

A šta da ja kažem da imam 24/7 kantu koja je još i fanless :D

Naime, komp je :

- amd barton mobile 2500@ 1200mhz 1.1v / sonic tower
- dfi nf2 pasivno hlađena
- ati 9200 pasivno hlađena
- dvd pržilica
- hitachi sata 250gb
- seagate baracuda 200gb
- 768mb rama
-napajanje bog-te-pita-kako-se-zove 300w , rastavljeno, iščupan ventilator, i nakeljeno nekoliko proc-pasivaca na pasivce od napajanja.
sve je na stolu, tražim adekvatno kućište za to.
I to tako fino dela već mjesec dana koliko imam besplatan dsl, a još će raditi idućih mjesec dana :D . nikakvih problema nema :D

još ću ga i OC-kati da vidim koliki je najveći radni takt a da može pasivno delati :D

nino 03.01.2006. 11:58

Citiraj:

Originally posted by vex
......
sve je na stolu, tražim adekvatno kućište za to......

Pa kog si vraga meni ono kuciste (veliko) prodao moglo ti je sve stati unutra, btw odlichno me sluzi:D

vex 03.01.2006. 12:13

nemam mjesta u sobi lol :D

sad mi to sve stoji na polici na zidu hehe, moram neko desktop kućište nabaviti ali mali veće..imam jedno ali ne paše...sonic je visok dosta

Bleki 03.01.2006. 12:51

Re: Re: Re: Re: Pouzdanost nForce-a 24/7

Citiraj:

Originally posted by Bubba
Opet ti kazem, sve je to ok ali to nije 24/7 rad. Slaganjem takvog kucnog racunala ne zadovoljavas niti osnovne kriterije nekakvog ozbiljnog posluzitelja, a kamo li 24/7 rad. Sve ovisi koliko si vremena spreman izdvojiti za downtime bilo koje prirode.
Ja za 24/7 rad nisam mislio doslovno. Meni treba konfiguracija ko ce vrtit par aplikacija i bazu do 20-ak sati dnevno, a bilo bi jako glupo sa sve stane zbog banalnih hardverskih problema.

Bubba 03.01.2006. 14:00

Re: Re: Re: Re: Re: Pouzdanost nForce-a 24/7

Citiraj:

Ja za 24/7 rad nisam mislio doslovno. Meni treba konfiguracija ko ce vrtit par aplikacija i bazu do 20-ak sati dnevno, a bilo bi jako glupo sa sve stane zbog banalnih hardverskih problema.
Zato ti i kazem, s nForcetom i slicnima nemas ni osnovne preduvjete za nekakav stabilni rad na duge staze. Diskovna redundancija, ECC memorijski sustav, pravilno izvedeno hladjenje... Tak, ima toga jos. IBM x2xx serije nisu skupe (oko 1000$), a tu negdje se krecu i cijene HP ProLiant ML110 serija. S time da recimo ubacis u ta racunala samo dodatni disk, i stavis ih u RAID 1...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:34.