PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Konfiguracije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=28)
-   -   nadogradnja (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=30664)

phelan 31.12.2005. 19:18

nadogradnja

pozdrav ..... ovak, imam s478 na kojoj je celeron 1.70, 768 RAM, agp graf. ,maxtor 60gb ata

planiram preci na bolju konf. (intel) koju bih koristio u iducih 1-2 god., zasad ne zelim koristiti 64-bit.

mislim uzeti prescotta od 3ghz, maticnu sa socketom lga775, zadrzati agp graficku i kupiti sata hdd od 200 gb.

Zanima me koliko se to isplati SADA uzimati posto sve prelazi na 64bit .... i ne znam da li da uzmem maticnu koja podrzava ddr2 jerbo sam jucer kupio GEIL ram modul od 512 na 400 mhz, u planu mi je s novom konfom ubacit jos jedan takav - koliko se isplati te module stavit na maticnu koja podrzava ddr2, koliko dobijam/gubim time?

Kao sto vidite imam isplaniranu konfiguraciju (otprilike), novaca nemam na bacanje, samo me pored ddr/ddr2 zanima koliko ce socket lga775 biti aktualan i nadogradiv hardverom koji cu moci duze koristiti.

Planiram se baviti produkcijom muzike (reason, cubase) (zvucna je sad nebitna, o tom drugi put), igrice ne igram tako da je graficka u drugom planu.

Za kraj, tj. za one koji imaju zivaca objasnjavat - imam 2 modula, stari je 256 MB neke bezimeme tvrtke i radi na 266Mhz, ovaj novi je GEILov 400 MhZ --- upikao sam ih oba i sad imam 768, znam da rade na nizoj frekvenciji --- ovaj stari modul bi maknuo cim kupim jos jedan GEILov ---- sto mislite jel bolje da rade ovako sinkrono na nizoj frekvenciji ili da jednostavno izvadim stari modul. Maticna NE podrzava 400 Mhz tako da brijem da bi radilo na 333.

Lesa 31.12.2005. 19:42

sad uzimat 3.0 Prescotta, a ne uzeti odmah model sa 64-bitnim instrukcijama je po meni totalno pogrešno; razlika u cijeni je maksimalno 50-100kn za odgovarajući model..
uzmi nešto tipa Asus P5GD1 Pro ili sl., imaš soc 775, običan DDR (a ne DDR2) i PCI E (sadašnju grafu prodaj pa kupi za par sto kuna neki entry model ili potraži ploču sa integriranom grafom).
DDr ti nije kompatibilan sa DDR2 tako da tu nema dileme.
Ili uzmi P5P800 -865PE čipset sa soc 775; mana je jako slaba nadogradivost :(

Ipak možda razmisli o AMD varijanti, za dosta manje novce dobiti ćeš u najmanju ruku slično rješenje po performansama..
Najbolje napiši koliki imaš budžet; tako se nalakše dobije pravi odgovor ovdje..

phelan 01.01.2006. 16:04

Hmmm, mislim da bih mogao odvojit 2000-3000 kn za prijelaz na novi cpu i socket ..... ne znam koliko je pametno da uzmem rabljeni CPU ili MBO, kako stvari stoje s tim ... u planu mi je i HDD, njega kupujem u svakom slucaju novog.

To mi je samo privremeno za iducih godinu, maksimalno godinu i pol, zato i ne bih odmah prelazio na 64bit, nego kad budem uzimao sve novo, odmah bi i neki noviji socket itd. Zbog toga mi je pala ideja da ne kupujem sada novo nego samo malo nadogradim.

BTW pojma nisam imao da DDR i DDR2 nisu kompatibilni, brijao sam da bi ddr memorija na maticnoj koja podrzava ddr2 radila samo na nizoj frekvenciji. :(

Lesa 01.01.2006. 21:42

Za nekih 700-800kn možeš dobiti rabljeni 2.8-3.0 P4 te za 600-700kn vrhunsku ploču sa 875 čipsetom..sad ti vidi. Ja da sam na tvojem mjestu nebi išao na novo ak misliš nadograditi ponovo za godinu dana. Još možeš uštediti sa rabljenom pločom sa 865 čipsetom -max 400kn košta. Uglavnom ak si vješt trgovac imaš odličnu nadogradnju za ciglih 1000kn koja je neusporedivo bolja od tvoje sadašnje konfe. A za godinu dana..ko zna što će biti

Nemoj ići na djelomičnu nadogradnju jer ćeš uvijek morati raditi neke kompromise koji će te na kraju više koštati ili te ograničavati: ak već uzimaš novo i Intela, onda moraš IMHO uzeti soc 775 955 čipset, DDR2 i PCI-E;

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:38.