PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   2 wifi-a - Tele2 router+HT Alcatel 4g stick (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=302463)

izekos 09.03.2020. 11:52

2 wifi-a - Tele2 router+HT Alcatel 4g stick

imam router Huawei CPE B315 router + Tele2 pokućni internet.
dodatno imam još i Alcatel USB IK40 stick i tarifu mobilnog interneta Hrvatskog telekoma.
Htio bih imati 2 wifia doma, dakle jedan od Tele2 pokućnog kao i dosad+taj novi HT-ov u kombinaciji s Alcatel stickom.
Pitanje je da li se taj Alcatel stick može staviti u USB port od Huawei CPE B315 routera i da li se može podesiti da imam 2 zasebna WIFI-a, jedan Tele2, a drugi HT-ov?

Ako ne, koja mi je najjeftinija opcija da upogonim HT-ov mobilni internet da radi?

Prezime 09.03.2020. 12:01

Taj Alcatel, a ni jedan drugi stick nece radit kad je ukljucen u Huawei B315 router.
Najeftinija solucija za iskoristenje tog Alcatel stick-a uz B315 router je kupnja nekog jeftinog routera koji podrzava tvoj stick...

Medjutim, onda je bolja i mozda jeftinija varijanta kupit drugi router koji podrzava LTE i zaboravit na taj stick koji je ionako predvidjen za upotrebu na Laptopima ;)

Trenutno imas VRLO kvalitetan i svestran LTE router kod Iskona za 700kn koji je u ducanima oko 10% skuplji.

izekos 09.03.2020. 13:00

:dobar:
to je odgovor koji je potvrdio ono što sam i sam mislio da je tako.
dakle ako želim dodatni wifi, moram kupit još jedan ruter.
ipak, 700 kn mi je malo previše u ovome trenutku.
da li bi dobra alternativa bila Huawei HA35-11 hibridni 4G/ADSL/VDSL router, koji se da nabaviti za cca 200 kn?
koje su konkretno u mojem slučaju prednosti ovog Iskonovog routera?

dodatno, treba mi router koji ima dobre gb lan portove, u koji bih uštekao sve mrežne kablove koji su trenutno uštekani u Tele2 b315 Huawei i koji nije baš neka sreća što se toga tiče. riječ je o etaži koja je spojena powerlineom TP-Link TL-WPA7510 s etažom ispod, gdje su mi svi serveri i hardovi fizički. nekad ranije sam imao to sve spojeno iz powerlinea u TP-Link TL-SG1008D switch i nije bilo trzanja, sad kad je tu Tele2 b315 trza sve više od 720p (a nekad i to).

što onda najbolje napraviti slijedom svega ovoga?

Prezime 09.03.2020. 14:25

Citiraj:

Autor izekos (Post 3386108)
:dobar:
to je odgovor koji je potvrdio ono što sam i sam mislio da je tako.
dakle ako želim dodatni wifi, moram kupit još jedan ruter.
ipak, 700 kn mi je malo previše u ovome trenutku.
da li bi dobra alternativa bila Huawei HA35-11 hibridni 4G/ADSL/VDSL router, koji se da nabaviti za cca 200 kn?
koje su konkretno u mojem slučaju prednosti ovog Iskonovog routera?

dodatno, treba mi router koji ima dobre gb lan portove

Neznam podatke za brzinu LAN portova na HA35-11, ali ovaj koji sam ti predlozio ima 1Gb portove i s tim routerom se mogu postic najvece LTE brzine.
Sumnjam da neki router za 200kn ima 1Gb portove i da moze postic max 600Mbits LTE brzine koje su dostupne preko HT mobilne mreze (naravno ovisno o polozaju), zato i kosta ;)

izekos 09.03.2020. 15:13

Ok, vidjet ću još što ću, možda na kraju i uzmem taj iskonov.
Hvala

Prezime 09.03.2020. 15:42

Citiraj:

Autor izekos (Post 3386151)
Ok, vidjet ću još što ću, možda na kraju i uzmem taj iskonov.
Hvala

Kad sam u takvoj dilemi ko ti, dignem kredit i bacim se u trosak, pa si rijesim probleme na dulji period.

izekos 09.03.2020. 15:51

ma nije da sam u nekoj dilemi, samo pokušavam si pokušavam opravdati tu investiciju. rekao bih ženin hir za potrebom za samo njenim wifi-em, jer ovaj Tele 2 šeram, pa je ponekad usko grlo.
:no2drug:

Prezime 09.03.2020. 17:02

Ako je tako, onda ce se zena valjda isprsit nekom nagradom za brzu amortizaciju investicije ;)

Inace, pravo mjesto za tvoja LTE/ISP pitanja je ovdje: http://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=15

huzo 23.03.2020. 16:58

Ak smijem ,malo bih ukrao thread...

Imam dva usb wifi recievera,tp link i tp link 2

Jednog sam spojio na kucni router od t-com-a,a drugi na mobitelov hotspot(tele2 sim).

Dakle veze su wifi i wifi 2 i obe su spojene ,jedna na router,druga na mobitel,ali mi ukuona brzina nije veca...

Ne bi li se trebale zbrajati brzine interneta ili ipak treba preko nekog software-a to omoguciti?ili je skroz nemoguce?

D/G 23.03.2020. 17:34

Prvo nemože jer su oba PRIJEMNICI ("receiver") a za komunikaciju
moraju biti primo-predajnici (transceiver).
Drugo si pogodio jer bez posebnog uređaja tako nešto nemože raditi.

Blagus 23.03.2020. 19:24

Citiraj:

Autor D/G (Post 3389679)
Prvo nemože jer su oba PRIJEMNICI ("receiver") a za komunikaciju
moraju biti primo-predajnici (transceiver)

Nije Wi-Fi televizija da su ta USB čuda isključivo prijemnici... A što god bili, njihova (ne)sposobnost međusobne komunikacije nije razlog zašto čovjeku ne radi ono što si je zamislio.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:43.