PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Problem s AMD procesorom (3 pina iskrivljena) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=301198)

lateralus_eye 04.12.2019. 19:00

(riješeno) Problem s AMD procesorom (3 pina iskrivljena)

Ah napokon uhvatio vremena da slozim novi procesor, maticnu i rame i najgore od najgoreg, spustam procesor lagano u socket, naravno kako spada, spustim i skuzim da je jedna strana u zraku, uzmem procesor u ruke i 3 pina su iskrivljena. Pa jebem mu sve...

Manuel Calavera 04.12.2019. 19:16

Jbga ako si ih ti savio nemaš osnovu za reklamaciju...
Čuj probaj ih sam ispraviti. Ima neki linusov video star cca 10 god. gdje ispravlja pinove, odlomljene ubacuje u socket i sl.

John Creasy 04.12.2019. 19:16

s obzirom da nigdje u postu ne piše da tražiš pomoć, preostaje mi jedino komentirat - nije žvaka za seljaka :D...

JC Denton 04.12.2019. 20:12

Događa se, dogodilo se i meni kad sam dobio Ryzena 1600 nedavno :D
Ispravio ih tankim odvijačem ( šarafciger, kacavida... ili kako hoćeš :D ) i mirnom rukom. Ali dogodilo se i nekim youtuberima sa R7 3900X :D

quazar912 04.12.2019. 20:59

nema šanse da se iskrivi ako se rukom spusti na socket i prvo pogleda dali je cijeli lego u socket. ako se to ne napravi pa krene stisnit prstom ili spuštat kran koji drži proc onda kreće problem.

"metno" sam ih prek 30 još od serije A Bartona i nikad ništa

JC Denton 04.12.2019. 22:16

Montirao sam i ja milijun procova do Ryzena pa sam Ryzena sj**o :D Ali nisam previše silov'o pa je bilo popravljivo.

Uglavnom nisam sam sebi vjerovao kako sam to uspio napravit. FX-a sam bar 10 puta vadio i vraćao pa sve 5. Athlona x4 prije njega isto, no problem. E4300 prije njega se ne računa, on nema pinove :D A prije je bio Barton, Celeron500, u medjuvremenu i Athlon x2 7750... nikad problema...i eto sad "nagazio" Ryzena :D

Nbdy32 05.12.2019. 06:55

Nađi neku staru karticu (bankovnu/zdrastvenu) pa s njom lagano ispravi pinove ...

Nekada su ulazile na taman između pinova,sad pošto sam intelaš i nemam tih problema, neznam kakvi su novi ryzeni,jesu li gušći ili još uvijek fercera isti princip ...

Ili pinceta i laganini,samo nemoj pretjerat u suprotnu stranu,da ne pukne ...

Ili ukucaj svoj ryzen u google i pregledaj pinout, ako su dotični pinovi VSS ili GND,onda nemaš brige i da pukneju,proc će raditi ...

Možda bi preporučio pod obavezno da ukucaš i pretražiš google za pinout prije bilo kakvog kemijanja sa procom ...

kiki86 05.12.2019. 08:25

znaju se skrivit kad se "zaljepi" cooler za proc i onda kad ga van vadiš ide teže, nekad izađe kako treba, nekad izčupaš sve skupa i moliš boga da nije koji pin fasovao :D

madwifi 05.12.2019. 09:02

Meni je pao na pod Phenom, cijela jedna strana bila pod kutem.
Rješio u roku keks, jer ima nosač na kuleru koji je taman toliko širok da ispravi pinove.

trex 05.12.2019. 09:11

Kao što ti je rkao kolega, plastičnom karticom između pinova, ako stane, i samo mirna ruka.
Onda digneš prema svjetlu i 'nišaniš' i u roku odmah ćeš vidjeti da li su ravni, pa zarotiraš za 90 i ponovo gledaš. To se ispravi relativno lako. Neće pin puknuti od jednog ravnanja, puknuti će ako ga nekoliko puta vijaš i vraćaš nazad

lateralus_eye 05.12.2019. 09:47

Hvala svima. Da jos jednom ponovim, nisam vrsio apsolutno nikakav pritisak na cpu. Taman sam ga krenuo stavljati u socket i skuzio da jedna strana je u zraku i tad sam ga uzeo nazad u ruke i skuzio da su 3 pina iskrivljena, znaci dobio sam sjeban proc u kutiji. Ali cuo sam se sa Ninom iz Uzija i rekao mi je za jednog covjeka tu u Ri pa cu ici kod njega.

maXonja 05.12.2019. 10:09

Problem je kada se procesor stavi u krivu poziciju na socket i bez gledanja se samo stisne gore cooler, onda se pinovi popigaju do kraja, pod 90° i velika je vjerojatnost da će puknuti kod ispravljanja
Ako su samo malo savinuti onda nije problem poravnati

lateralus_eye 05.12.2019. 10:18

Ma savinuti su tek toliko. Nista strasno. Ja vjerujem da ce se to moci izravnati

maXonja 05.12.2019. 11:19

Onda to možeš i sam kako ti je kolega iznad preporučio, lagano sa nekom karticom tipa tekući/osobna/zdravstvena

dani77 05.12.2019. 12:27

Patent olovka isto pomaže (bez mina unutra).

Manuel Calavera 05.12.2019. 12:48

Citiraj:

Autor kiki86 (Post 3361040)
znaju se skrivit kad se "zaljepi" cooler za proc i onda kad ga van vadiš ide teže, nekad izađe kako treba, nekad izčupaš sve skupa i moliš boga da nije koji pin fasovao :D

zato se uvijek skida nakon što se prvo malo vrti stress test da se pasta zagrije ili da barem radi neko vrijeme prije skidanja (gaming npr.)

kiki86 05.12.2019. 13:03

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3361144)
zato se uvijek skida nakon što se prvo malo vrti stress test da se pasta zagrije ili da barem radi neko vrijeme prije skidanja (gaming npr.)

To je ok ako komp radi, ako nece startat kako treba, pa i proc probam skinut i vratit ako nis drugo ne pomogne...ali vis nikad mi nije na pamet palo sa femom malo zagrijat cooler da pasta popusti.

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Chuxonja 05.12.2019. 15:10

I dok pasta ima karakteristike paste. Kad naletiš na primjerak da je proc keramički vezan za hladnjak, iščupaš ga van bez greške skupa sa hladnjakom :D

nino 05.12.2019. 20:56

Pticica javila da su pinovi poravnati i cpu dela. 😁

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

Tajl3r 05.12.2019. 23:43

Citiraj:

Autor kiki86 (Post 3361152)
To je ok ako komp radi, ako nece startat kako treba, pa i proc probam skinut i vratit ako nis drugo ne pomogne...ali vis nikad mi nije na pamet palo sa femom malo zagrijat cooler da pasta popusti.

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Ima sam slucaj i srecu kad sam iscupa stock hladnjak skupa sa procom i gledam di je proc dok ga drzim u ruci ,srica da nije otpao na tlo :)

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Blue Spirit 06.12.2019. 01:30

Nema do tehničke olovke za ravnje savijenih CPU pinova ;)

Pin od proca je malo tanji od mina / uložaka i taman sa vrhom od tehničke fino (osjećajno) i precizno sve to ide.

Uhvatio me OCD i ljepo izravnao pinove od starih 775 proceva od frenda koji ih je imao par komada u svaštara HW kartonskoj kutiji :)

Nisam mogao gledat kako su svi spigani i ono ide kao od šale :D

https://i.imgur.com/6SFIos6.png https://i.imgur.com/GdUdbaW.png

Brko 06.12.2019. 07:13

Citiraj:

Autor Blue Spirit (Post 3361388)
Nema do tehničke olovke za ravnje savijenih CPU pinova ;)

Pin od proca je malo tanji od mina / uložaka i taman sa vrhom od tehničke fino (osjećajno) i precizno sve to ide.

Uhvatio me OCD i ljepo izravnao pinove od starih 775 proceva od frenda koji ih je imao par komada u svaštara HW kartonskoj kutiji :)

Nisam mogao gledat kako su svi spigani i ono ide kao od šale :D

https://i.imgur.com/6SFIos6.png https://i.imgur.com/GdUdbaW.png

Na socket 775 procesoru sigurno NISI ravnao pinove :D na 754 da, ali na 775 ne ;)

Blue Spirit 06.12.2019. 08:20

Da u pravi si , fulao sam socket 775 nije imao pinova :D

Poanta je još uvijek ispravna :p

Što se tice preciznosti, lakoce ravnanja i doziranja snage, tehničkoj olovci nema konkurencije po tom pitanju ;)

darkijas 06.12.2019. 12:03

to kad se iscupa cpu(koji ima pinove) zajedno sa hladnjakom bas i nije najbolji nacin. Ja sam par puta u pocecima tako iscupao pa su se pinovi povinuli njih desetak svaki put. Uzrok je polugom zakljucani socket. Ako se hladnjak tesko odvaja od cpu-u najbolje je isti odklizati na stranu (ukoliko je slobodno). Cupanje je najgora opcija.
Pinove ravnati sa urarskim mini sarafcigerom najtanjim a moze se i vrlo tankom zicom npr ona mala zica sto tvornicki budu zamotani kablovi. Oguli se plasticni dio i dobije se tanka zica dovoljno cvrsta ali po potrebi i savitljiva

Pupo 06.12.2019. 13:56

Citiraj:

Autor Blue Spirit (Post 3361414)
Da u pravi si , fulao sam socket 775 nije imao pinova :D

Poanta je još uvijek ispravna :p

Što se tice preciznosti, lakoce ravnanja i doziranja snage, tehničkoj olovci nema konkurencije po tom pitanju ;)

Ispravak :D

Socket 775 ima pinove, al ne na procesoru :D :D

Jednom smo slali komp sa overseasom, naravno da je komp imao tower hladnjak i naravno da je overseas šutao paket. Hladnjak je iščupao proc do pola, valjda je polovica pinova bilo iskrivljena. Par sati kasnije, uz nešto sitnog alata i kartica, proc je proradio.

Tajl3r 06.12.2019. 17:53

Citiraj:

Autor darkijas (Post 3361485)
to kad se iscupa cpu(koji ima pinove) zajedno sa hladnjakom bas i nije najbolji nacin. Ja sam par puta u pocecima tako iscupao pa su se pinovi povinuli njih desetak svaki put. Uzrok je polugom zakljucani socket. Ako se hladnjak tesko odvaja od cpu-u najbolje je isti odklizati na stranu (ukoliko je slobodno). Cupanje je najgora opcija.
Pinove ravnati sa urarskim mini sarafcigerom najtanjim a moze se i vrlo tankom zicom npr ona mala zica sto tvornicki budu zamotani kablovi. Oguli se plasticni dio i dobije se tanka zica dovoljno cvrsta ali po potrebi i savitljiva

Dobro to naucis sa vremenom (moj slucaj je prije 10+ g.) zagrijat prije takoder .

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Blue Spirit 06.12.2019. 20:28

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3361513)
Ispravak :D

Socket 775 ima pinove, al ne na procesoru :D :D

Kaj si ti tak finoga dobil za Nikolu ili dan prije da si ovako fino i prigodno raspoložen ? :p :lol2:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:04.