PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Preporuka načina plaćanja u inozemstvu - Austrija (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=300461)

madox 07.10.2019. 19:30

Preporuka načina plaćanja u inozemstvu - Austrija

Bok.

Zanima me koji je najbolji način plaćanja u inozemstvu, izuzev gotovine.
Konkretno, idem u Austriju na duže vrijeme i ne bih nosio veću količinu eura sa sobom, pa me zanima s kojom karticom je najmanja provizija.
Imam lepezu od Zabe i OTP tekući račun i revolving.

Pitao sam u bankama, međutim bolje da nisam...odgovori koje sam dobio je da se sve konvertira i da nosim gotovinu...

Hvala na prijedlozima

domy_os 07.10.2019. 19:48

Imaš već eure u cashu? Prebaci ih na devizni račun i plaćaj VISA Electron karticom od Zabe. Sad je euro dosta visoko pa ne znam koliko ti se isplati mijenjati, ako nemaš casha. Pitaj par mjenjačnica za tečaj i cjenkaj se pa tko ponudi više... Ako ideš autom s HR tablicama, nemoj ga zaboraviti tamo prijaviti radi poreza. Meni je tamo bilo dosta cca 1000 eura mjesečno za sve.

madox 07.10.2019. 20:03

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3343909)
Imaš već eure u cashu? Prebaci ih na devizni račun i plaćaj VISA Electron karticom od Zabe. Sad je euro dosta visoko pa ne znam koliko ti se isplati mijenjati, ako nemaš casha. Pitaj par mjenjačnica za tečaj i cjenkaj se pa tko ponudi više... Ako ideš autom s HR tablicama, nemoj ga zaboraviti tamo prijaviti radi poreza. Meni je tamo bilo dosta cca 1000 eura mjesečno za sve.

Nisam jos digao eure...zenska u banci je pricala o deviznom racunu , ali je napomenula kako se i na tom racunu vrsi konverzija

domy_os 07.10.2019. 20:29

Krivo ti je rekla, nema konverzije euro-euro. Ako plaćaš u GBP ili USD, onda ima tako da euro s deviznog ide prvo u HRK, onda HRK u GBP/USD.

coconut 07.10.2019. 20:45

Treba vidjeti u kojoj je valuti taj devizni račun. Izaberi ili multivalutni ili eurski. Kod PBZ-a imaš isključivo u jednoj valuti koju moraš izabrati pri otvaranju računa. Kod Erste imaš multivalutni. Ne znam kako je kod ZABE.
A možeš otvoriti račun tipa Revolut, Monese,....

madox 07.10.2019. 21:01

Citiraj:

Autor coconut (Post 3343924)
Treba vidjeti u kojoj je valuti taj devizni račun. Izaberi ili multivalutni ili eurski. Kod PBZ-a imaš isključivo u jednoj valuti koju moraš izabrati pri otvaranju računa. Kod Erste imaš multivalutni. Ne znam kako je kod ZABE.
A možeš otvoriti račun tipa Revolut, Monese,....

Devizni racun je multivalutni, ali trenutno na njemu imam samo eure...

dadoremix 07.10.2019. 21:16

ja peglao vani pbz viza .. tečaj ok, nije baš ko u mjenjačnici .. al jebiga .. nemož i ofce i nofce
sve ovisno koliko ti para tamo misliš ostavit. A zaradit nix?

Peglaj karticu, nešto keša svakako trebas i to je to.

domy_os 07.10.2019. 21:21

Devizni račun je devizni račun, znači sve devize idu gore. Po otvaranju vidiš samo EUR, ali ti nitko ne brani da staviš i druge valute.

franzD 07.10.2019. 21:30

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3343938)
Devizni račun je devizni račun, znači sve devize idu gore. Po otvaranju vidiš samo EUR, ali ti nitko ne brani da staviš i druge valute.

Da, ali kod PBZ-a prilikom plaćanja samo "glavna" valuta ide direktno (ako plaćaš u toj valuti), sve ostale valute s tog računa se konvertiraju preko kune. Na PBZ Visi Electron deviznog računa piše koja je to valuta, ako želiš trošiti različite valute bez konverzije, moraš imati više računa.

domy_os 07.10.2019. 21:36

Pa to sam napisao gore, ali njemu nije bitno jer troši eure.

madox 07.10.2019. 22:09

Hvala svima na prijedlozima...
Uglavnom, biti ce onda kombinacija cash+devizni racun za nuzdu...
Pozz

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:40.